Läst

Jag har läst..

Av
den
14 december 2011

Vasa 1628 av Anders Wahlgren

Det är 1620-tal
Gustav II Adolf härskar över mycket men vill ha mer. Han låter bygga det största skepp som svenskarna någonsin sett för att manifestera sin makt och imponera på rikets fiender. Men på jungfrufärden sjunker Sveriges stolthet med besättning och kanoner.

Anders Wahlgren för oss tillbaka till 1600-talets myllrande huvudstad och alla dem som var involverade i byggandet av skeppet.
Vi får träffa Karin ljusstöperskan och hennes båtsman Mårten, den italienska pastabagaren och den holländska familjen Hybertsson där hustrun Margareta blir chef för varvet – en av Sveriges största arbetsplatser.
I Stockholm drev hundratals föräldralösa barn runt på gatorna. De fångades in och för lite mat fick de spinna segelgarn och sy säckar till flottan.
Få skrev brev på den här tiden men ur rättegångsprotokoll har författaren skapat en bild av hur vanligt folk levde för nära fyrahundra år sedan. Via Stockholms tänkeböcker, avtal, räkningar, ritningar, samtida konst, unika foton från Vasas bärgning och med nytagna bilder på skeppet idag får vi en bred skildring av Vasaskeppet och dess tid. Samt följa en del av rackarspelet kring den sensationella bärgningen 1961.

Här får jag lära mig att ett matuppror utspelades i Stockholm då bagare, bryggare och slaktare tröttnade på att leverera alla sina varor till flottan. Tänk, tidigt i gryningen är bagerierna i full gång och vedklabbarna slängs in i de stora ugnarna. Man knådar degen med fötterna (!) och kavlar ut den till tusentals brödkakor…
Huvaligen, det låter det…fast det är väl inte värre än att man trampar omkring i med fötterna i stora vinkar..än i våra dagar (?)

Jag läser att dåtidens läkarvetenskap utgick från de fyra kroppsvätskorna blod, slem, gul och svart galla. För att dessa safter skulle komma i balans användes åderlåtning. Barberaren var den tidens läkare, de universitetsutbildade läkarna kom långt senare.

Tack vare det kalla vattnet bibehölls ju skeppsvraket oerhört väl under alla år, och boken är en redogörelse för hur man restaurerat skeppet och även hur det kommer att gå för det i framtiden.

Kanske ett julklappstips till någon vetgirig historieintresserad seglare?
Ett imponerande verk med stiliga illustrationer
Mitt betyg blir ***

TAGS

12 december 2011

14 december 2011

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 3
  • 185
  • 1 677 150
  • 5 242
  • 67 764
Sök här