Matrecept och kökstips

Jordärtskockssoppa

Av
den
27 december 2007

Dan före dopparedagen blev denna soppa vår middag, och vilken middag!
Soppan är len som en barnrumpa!
Tillagningen underlättades av den


av sambon införskaffade nya köksassistenten!
Den är jag så glad åt, det var en överraskning när han kom med den, för vi brukar diskutera våra gemensamma inköp till hushållet…
Jag med mina värkande onda händer, fingrar och armar slipper nu hacka, skiva, mixa för hand!

Nåväl, nu till soppan
Du behöver:
1 gul lök
en skvätt olja
500-600 g jordärtskockor
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl lätt-creme-fraiche
1 krm svartpeppar
Till servering: en näve räkor per man, lätt citronmarinerade samt riven färsk pepparrot

Skala o hacka löken. Fräs i oljan några minuter. Tillsätt skockorna skalade och delade om dom är stora. Häll på vatten, lägg i buljongtärningar. Koka under lock en kvart.
Mixa soppan slät. Häll tillbaks i kastrull, rör ner creme fraichen, vispa lätt och värm upp. Voila!
Lägg upp i sopptallrikar, toppa med räkor och riven pepparrot.


Bröd är gott till, vi valde croissanter, fuskbakade i ugn.
Som förrätt räcker denna sats till minst 6 personer, och då kan man t.ex servera små smördegspastejer till istället för bröd.

TAGS
14 kommentarer
  1. Svara

    britten

    27 december 2007

    oj vilka smaskiga recept du bjuder oss på, Tack !

  2. Svara

    catharina

    27 december 2007

    Åh.. den soppan ska noteras och sparas – verkar jättegod!
    Ser att du haft en skön jul, önskar en god fortsättning till dig!

  3. Svara

    Kicki

    27 december 2007

    Jag ståt över soppan, men croissanterna såg mumsiga ut. Men nu ska gröna linjen till, för här är det nog en 5 kg som behöver bort av gumfläsket.
    Det verkar som om vi kommer att hamna närmare dig, vi kollade på stället en gång till igår.
    Berra har redan flyttat i tanken.
    Kramen

  4. Svara

    solgudinna

    27 december 2007

    Mums, du får snart öppna en restaurang. Du kan ju allt. Så gott det ser ut. Jag är inte så bra på jordärtskockor, men de är färska väl?
    Ha det.

  5. Svara

    Gunnel

    27 december 2007

    Men så gott det där lät. Måste prövas!
    Du…en stenåldersmänniska…gör som jag…gillar att knapra på ben och brosk…medans de andra här hemma rynkar på näsan 😀

  6. Svara

    Mia

    27 december 2007

    Visst är det smidigt med en beredare?? Tänk vad det underlättar arbetet, speciellt som du har sån värk, juuu!! 🙂

  7. Svara

    Lallis

    27 december 2007

    Ojojojoj!
    Det där recpetet måste jag helt enkelt prova. Det låter supergott:)
    Ha en fin kväll.
    Kram Lallis

  8. Svara

    Carina

    27 december 2007

    😛
    Vilken soppa.
    Ska tippsa gubben som ska stå för nyårsmiddagen i år eftersom jag jobbar hela nyår.

  9. Svara

    Helena

    28 december 2007

    Detta lät verkligen gott. Ska jag göra någon dag.
    Men du jordärtsskockorna? Är de färska eller konserverade?

  10. Svara

    cattis

    28 december 2007

    låter ju helt underbart.
    och vilken stor och bra mixer…

  11. Svara

    Sylvia

    28 december 2007

    Tack för alla härliga recept du bjuder på. God fortsättning och hoppas nyårsfirandet blir lika behagligt som julfirandet.

  12. Svara

    Anki

    28 december 2007

    Oh vilken snäll Hasse du har som köpter bra saker som passar dig bäst..skratt. Visst är de kul att bli överraskad. Själv fick jag en mycket vacker ring på julafton, med namn o allt ingraverat..så ja…lee. Klart han också fick en jaaaa.
    Kramiz Anki

  13. Svara

    Gunvor

    28 december 2007

    Härlig soppa ser det ut som! Jag som älskar soppor blir jättesugen! Och du vilken snäll o omtänksam man, som köpte en assistent åt dej! Jättegulligt!
    Ha det så skönt i fortsättningen också!

  14. Svara

    Ingegerd

    28 december 2007

    Du har gett mig inspiration, Paula! Även jag har lyckats med bedriften att skriva in ett recept på min blogg. Jordärtskockor tycker jag mycket om, men soppor föredrar jag utan passering (heter det så?)
    Toppen med maskinen för att underlätta för Dig, grattis!

Svara Kicki / Avbryt svaret

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 174
  • 701
  • 1 605 942
  • 5 035
  • 64 954
Sök här