Matrecept och kökstips

Sommarmatstips

Av
den
18 juni 2018

Snabb och enkel sommarmat när man tröttnat på sallad, vem vill inte få tips på det?

Något av det snabbaste o godaste jag vet är

QUESADILLAS

Du behöver tortillabröd, jag brukar använda medium så de får plats i stekpannan.
Tomatsås av något slag behövs, inte så mycket men att bre på bröden. Jag använder tomatbaserad chilisås.
Sen tar jag vad jag har hemma till fyllning, samma ingredienser som man använder till pizza, dessa brer jag ut på det ena brödet. Ost i någon form, riven eller skivad måste ingå.
I just denna valde jag en liten burk avrunnen majs och hottade upp med ½dl hackad inlagd jalapeno på burk.

Sen smäller jag ihop bröden två och två o lägger i en ganska het torr stekpanna.
Fram med något att trycka till med, t.ex en hamburgerpress eller en tallrik som väger lite mer, och nu tar det bara ett par minuter innan du ska vända på brödet.

Jaha, färdiga resultatet kan se ut så här! Mosad avocado på toppen tillsammans med en handfull ruccola.
Svingott om du frågar mig!

RÖDBETSGRATÄNG

Ibland brukar jag köpa färdigkokta rödbetor som ligger i vacuumförpackning i grönsaksdisken.
Jag tycker inte att det är så kul att svulla med rödbetor nämligen, tvätta, koka, skölja, skala och sen ser köket ut som efter en regelrätt slakt.
Ibland gör jag en rödbetsgratäng som kan vara antingen vegetarisk eller inte.

Du använder 500 g färdigkokta rödbetor
-3 kokta potatisar
-1 hackad lök
-300 g rimmat sidfläsk
(till vegetarisk gratäng kan du tillsätta t.ex vita bönor)
-150 g riven västerbottenost eller skivad chevré

Tärna rödbetor och potatis, bita fläsket. Stek fläsk och lök, blanda ihop med övrigt men bara hälften av osten. Krydda nu med örtkryddor, t.ex. 1tsk oregano, 1tsk timjan o 1 tsk rosmarin. Lägg i smord form, hellre bred än hög rund. Vispa ihop en äggstanning av 2 ägg och 2 dl grädde, salta och peppra och häll i formen. På med resten av osten och ½ dl pumpa- eller sesamfrö.
Låt gratinera i 225 grader ca 40 min

Inga skönhetspoäng här, jag vet, men smaken är god, jag lovar!

Det var mina små tips till sommarköket!

TAGS
11 kommentarer
  1. Svara

    Mia

    18 juni 2018

    Tack Paula…ibland kan man behöva få lite tips när sommarcellerna i hjärnan inte funkar som dom ska 😉
    Kram på’re

  2. Svara

    "LillaSyster"

    18 juni 2018

    Tack bästa Paula!
    Huvudsaken är att det är gott =) Jag ska testa båda recepten. Ha en fin midsommarvecka! Kram

  3. Svara

    Lillian Flaskerud

    18 juni 2018

    Så nydelig det siste bildet var, barndomsminner kommer tilbake 🙂 Hva er linken til det finske webkamera? Det hadde vært hyggelig å kunne følge med på.

  4. Svara

    Ditte

    18 juni 2018

    Jätebra tips från ditt sommarkök. Har just nu ingen direkt matlust men båda dessa känns som om jag vill prova, Quesadillas gör jag då och då i enklare form och kan ha som drinktilltugg. Men att utvidga innehållet har jag inte tänkt på.
    Kram!

  5. Svara

    Lillian Flaskerud

    18 juni 2018

    Tusen takk for linkene 😀

  6. Svara

    Hanneles bokparadis

    18 juni 2018

    Mums!

  7. Svara

    BP

    18 juni 2018

    Quesadillas gör vi ofta, fast i en liten annorlunda variant:
    Färsk koriander och persilja, vårlök, valfri riven ost, chili och salt. Sedan läggs “mixen” mellan två skivor av tortillan som steks på båda sidorna. Salsa som tillbehör. Testa! Inte helt fel, å man kan äta resterna kallt dagen efter. Ett recept av min idol Jamie Oliver.

    Rödbetor klara jag inte av, så där hoppar jag;-)

  8. Svara

    Ninni

    19 juni 2018

    Tack! Qesadillas måste jag göra! Måste vara perfekt dagen efter tacomiddagen då man har lite av varje över.
    Kramen.

  9. Svara

    Ama de casa

    19 juni 2018

    Guuu så gott det såg ut med dom där quesadillasarna! Tack för tipset – ska framföra det till kocken 🙂

  10. Svara

    Anki

    19 juni 2018

    Fantastiska recept Paula! Ska absolut testas! Tack, tack!
    Kram

  11. Svara

    Ibod11 - Ingrid

    19 juni 2018

    Det låter och ser väldigt gott ut. Båda alternativen går att göra veganska. Jag har lärt mig att kikärtsspad kan ersätta ägg och jag har börjat experimentera. Det går att vispa det spadet så att det blir som hårt vispade äggvitor. Hittills har jag bara bakat sockerkaka och stekt pannkakor (växtbaserad mjölk och margarin) och det blev förvånansvärt gott och bra. Jag märkte ingen skillnad. Äggstanning måste jag prova nästa gång jag får spad över från kikärter och ost finns det olika alternativ till. Kul att experimentera med helt nya ingredienser. Om det inte fanns andra skäl så skulle jag kanske äta mycket veganskt bara för att det blir roligt att laga mat igen 😀
    Kram

Svara Lillian Flaskerud / Avbryt svaret

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 99
  • 701
  • 1 605 867
  • 5 035
  • 64 954
Sök här