Matrecept och kökstips

Veckans matblogg: Endiver

Av
den
10 november 2008

När novembervindarna viner runt knuten, får fönstren att tjuta, och man hoppas taket ska sitta kvar, då tillbringar jag helst tiden i köket bland puttrande varma grytor!

Jag tröstäter helt enkelt….fast det behöver inte vara särskilt onyttig mat jag njuter av


En av mina favoritgrönsaker är endiven.

Ibland bitar jag den och

steker i en god sås. Gillar den knapriga konsistensen.

Igår gjorde jag en liten sidorätt av endiv. Först kokade jag dem i saltat vatten fem minuter. Sen fick de rinna av innan jag delade dem på längden, lade på lite god getost, ringlade över olja och ställde in under grillelementet i ugnen några minuter. Mums

Det är också gott att använda endiven till en förrätt, fylla de råa bladen med någon god röra, med t.ex räkor, garnera med lite dill och lägga på uppläggningsfat.

Har ni några goda endivrecept? Skulle gärna prova nya varianter!

Idag har jag också tillverkat en ny “veckosallad”

En vacker och nyttig råkostsallad som håller sig i kylskåp upp till en vecka, kan det bli bättre!
Jag rev vitkål och morot i matberedaren, gjorde en enkel dressing med olja, citronsaft och salt, blandade runt och tillsatte surkål!
Jag gillar inte smaken av den supernyttiga surkålen, men i den här varianten var den fantastiskt god, och man kan ju ta i precis så lite man vill….började med ett par skedar, men till slut hade nog halva burken hamnat i salladsbunken.

Som ni ser är det nyttiga köksnjutningar jag ägnar mig åt!

Till sist måste jag visa brödet jag hittade på Coop igår

Jag menar, kan man äta något annat bröd i Paulas pörte ? :laugh:
Och så är det ju också bröd som jag vill ha det, bakat på surdeg, av rågmjöl, 92% fullkorn, hårt och segt att sätta tänderna i, och ack så gott! :yes:

TAGS
23 kommentarer
  1. Svara

    Dotter Saija

    10 november 2008

    Hur mår mina älsklingar!!?? 🙁

    Jag har saaaaknad! 😥

  2. Svara

    annette

    10 november 2008

    Endiver är ganska okänt för mej, någon sa att dom var beska, sedan var det kört:)

    Vecko sallad kör jag också med, surkål älskar jag precis som den är, gör egen ibland och den ät godare!
    Det brödet skall jag titta efter, måste jag ju köpa!!

    Kramen och ha det så bra i köket!

    annette

  3. Svara

    Anki N

    10 november 2008

    De där brödet, såg spännande ut. Kan du skicka ett ner till mig – jag vill smaka!!!!!

    Vi köper mycket majbröd, de är gott att rosta också. Oh så bakar vi huttbulle, de brödet är kanongott o äckligt nyttigt också.

    Jag har varit på Ikea idag, tänkte försöka få ihop lite om det nu på bloggen, om jag tyar innan jag lägger mig.

    Ingen babyrapport ännu!!!

    Kramiz Anki

  4. Svara

    leila

    10 november 2008

    Kan man äta endiver 🙂 hade inte ens en aning om att det fanns nåt sånt. Kul att lära sig nåt nytt och den där salladen verkar inte gå av för hackor. smarrigt du har det hos dig. kramis leila
    ps, du är otrolit duktig med mat och bak

  5. Svara

    Kicki

    10 november 2008

    Ja, var ska Pörtebrödet vara om inte i pörtet?
    Endiver har jag ingen erfarenhet av alls, har aldrig köpt det. Förutfattad mening? Ja, förmodligen.
    Mitt tröstätande i tråkigt väder består definitivt inte av nyttig matlagning, snarare en påse godis och en extra kopp kaffe med nåt smarrigt fikabröd.
    Usch ja, hur man är.
    Kramen!

  6. Svara

    TT

    10 november 2008

    Jaha, då måste jag alltså handla en grönsak jag nog aldrig ens hållit i förr!
    Spännande, och brödet ska vi inte tala om, ska speja här i omgivningarna, måste väl finnas här med?
    Vi har ju en butik som bara kör suomen sortimenti. :dance:

  7. Svara

    Tette Merio

    11 november 2008

    Endiver? Har jag aldrig hört talas om. 😮

    Men Fazers surbröd gillar jag också – äter dagligen deras rallarhalvor. Är man finne så är man, hehe. 😉

    Kram!/Lillsyrran Tette.

  8. Svara

    synne

    11 november 2008

    Har nog inte ätit endiver tror jag.
    Får ta en kik i butiken när vi far över gränsen.

    Surkål är gott.
    Men vi köper den inte på burk. Utan i kartong.
    Där ligger en påse som man helt enkelt bara kokar i vattnet med potatisen. Eller värmer ska jag kanske säga.
    Gott är det ialla fall.

    Men har du fått ditt eget pörtebröd? Grattis.
    Det var smart gjort av Fazer. De läser kanske din blogg haha….
    Ha nu en strålande dag. Kramen från nabolandet.
    Synne.

  9. Svara

    Elzie

    11 november 2008

    Den där veckosalladen är smidig. Och är det sån hälsosam mat du håller på med är det ju bara bra (tänk om det kunde smitta av sig *s*).
    Ha en bra dag.
    Kram Elzie

  10. Svara

    åsa

    11 november 2008

    Endiver…det enda jag vet om endiver är, att det brukar förekomma i korsord…
    Men, man är ju inte för gammal för att testa och jag säger som TT…nu ska man handla nå´t man aldrig hållit i sin hand förut..
    Ha dé!/Kram

  11. Svara

    Åsa

    11 november 2008

    Åh vilken nyttig tröstätarmat! Jag gillar nu inte endiver för bäskan men det du har gjort ser riktigt gott ut. Idag har vinden mojnat här, men regn och rusk finns kvar.
    Ha det gott i stormen nu!

  12. Svara

    Ragnvi

    11 november 2008

    Pörtebröd- hi, hi! Såå passande!

    Nu ska jag berätta en hemlis – jag har aldrig (vad jag vet i allfall) aldrig ätit endiver! Men nu blir jag sugen att prova! Ska försöka hitta nån på affär´n idag!
    Kramen!

  13. Svara

    lelu

    11 november 2008

    “Pörtebröd “, mums. Måste ut o leta .
    Endiver oxå en delikatess .
    Ditt förslag på sallad skall genast skrida till verket och pröva .

  14. Svara

    Mia

    11 november 2008

    Jag kan ju nästan känna doften av brödet, det där lite syrliga…jag älskar att sätta näsan till brödpåsarna i butiken! *L*
    Jag gör köttbullarna på blandfärs, fast en gång gjorde jag på kalvfärs, samma recept som Wallenbergare, bara lite fastare…det blev riktiga kalasbullar må du tro!

  15. Svara

    britten

    11 november 2008

    å jag har också smakat pörtebrödet…..så härliga endive recept du bjuder på man får tacke det ska provas…å så glad jag blev över ditt besök hos mig

  16. Svara

    molle

    11 november 2008

    oj det brödet måste man ju bara inhandla.

  17. Svara

    Ulla

    11 november 2008

    Endiver har jag aldrig smakat. Tycker inte de ser så goda ut, men efter ditt inlägg får jag nog ta och prova. Jag kan ju inte säga att jag inte gillar om jag inte smakat. Det var många böcker du hunnit “plöja” igenom. Av alla böckerna har jag bara läst Maria Ernestams. Du visade några underbara vinterbilder. Här i söder regnar det. Hela tiden. Ha det bra!

  18. Svara

    Gunvor

    11 november 2008

    Aldrig har jag smakat endiver, men surkål åt jag för länge längesen i Norge, när vi var där på semester. Vi åt fläskkotletter med surkål. Det var supergott..tyckte jag då i allafall! Måste nog testa det nån gång igen. Alla säger ju att det är så supernyttigt. Åhh vad jag tycker om dina små mattips! Tack för dom!
    Kram o godnatt!

  19. Svara

    Famos/Menageriet

    12 november 2008

    Efter all denna nyttiga mat, så måste det väl spritta i benen att följa med make och kollo på skogspromenad?! :run:
    Endiver åt jag i min ungdom, men det var så länge sen så jag kommer inte ihåg smaken.
    Den andra salladen brukar jag oxå göra, fast med vitkål, morötter, purjolök och sen hälla på en varm blandning av olja och vinäger. Jättegod!
    Surkål har jag aldrig provat på, bara surströmming! :laugh:
    Här är så genomsurt i backen, så snart får jag köpa fiskestövlar.
    Ha det gott!

  20. Svara

    Dotter Saija

    12 november 2008

    HIPP HIPP HURRA PÅ DIN FÖDELSEDAG!!!!

    Ett stort grattis önskar dotter, svärson och barnbarn!

    :hjartan: :flower: :laugh:

  21. Svara

    Per

    12 november 2008

    Hej vännen och grattis på 21-årsdagen!
    Hoppas att allt är bra med dig och att du får en kanondag.
    Hälsa familjen!
    Kram

  22. Svara

    Pialotta

    12 november 2008

    Endiver så gott.. tyvärr inte ofta jag tillagar det, men måste bli en ändring på det:-)
    Kan tro det doftar ljuvligt i ditt kök.
    Här bakades bröd i går.. ett nytt igen.. surdegsbröd har jag aldrig testat.. men måste.. köpte en blandning med färdiga jäsmedel för det där.. kan det vara något tro.
    Ha de gott i köksvärmen.. här är det lite si och så på väderfronten, men solen finns där och smyger sig fram lite då och då.
    Kramar från Skounegrebban :run: :whistle:

  23. Svara

    Christina

    13 november 2008

    Jadu,det där brödet tror jag bara riktiga finnars magar tål.Aris släktingar bjuder alltid oss på sådant bröd
    (hembakat)när vi träffas och jag äter som vanligt för glatta livet.Riktigt lika roligt är det ju inte för min mage (och omgivning)

Svara Pialotta / Avbryt svaret

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 411
  • 608
  • 1 607 860
  • 5 039
  • 64 996
Sök här