Vinkokt fläsklägg i lergryta

”Qvinnor, veten I, hvar I ännu kunnen föra spiran? Jag vill säga er det upprigtigt: det är i köket – Qvinnorna skapades av Gud för att laga mat. Födoämnenas natur och mängd bestämmas af klimatet och människoracen, men öfver allt och alltid beror deras värde af tillagningen, och det är i synnerhet vid detta värf som qvinnnans takt är oöfverträfflig”.
”Det var en qvinna som upptäckte, att djuren endast genom anlitande af magens herravälde kunde civiliseras, det vill säga göras tama, och att männen i detta hänseende hafva mycken likhet med djurens i sanning, allt ifrån aflägsnaste tider intill våra dagar hafva också endast de envisa, vilda, hårda och elaka individerna gjort sig kända genom grof likgiltighet för bordets nöjen”.

Ur boken Kokkonsten som vetenskap av Ch Em Hagdahl 1879

Hihi, vad säger FI och Gudrun Schyman om ovanstående tro?

Jag har kommit att bli väldigt förtjust i min lergryta!
Tyvärr saknas lock till den och jag använder därför folie över grytan, men jag ska nog börja leta på loppis! Antingen en ny komplett gryta eller bara ett lock.
Mat i lergryta är riktig slow-food, med underbara smaker och aromer. Kanske inget för den som har bråttom, men man kan med gott samvete lämna maten i ugnen för några timmar, den sköter sig själv medan du gör något annat!

Denna gång lagade vi
Vinkokt fläsklägg

Som vanligt ska lergrytan blötläggas en kvart innan användningen.
Du behöver:
1½ kg fläsklägg, färsk
2 tsk salt
3 dl vatten
3 dl vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
några vitpepparkorn
1-2 lagerblad
2 morötter
2 gula lökar
1 sellerstjälk
persilja

Gnid in fläskläggen i salt, Lägg i grytan. Häll över vin och vatten, tillsätt smulad buljongtärning, krossad vitlök, peppar och lagerblad. Bita morötter, lök och selleri. Du kan också välja andra grönsaker, jag hade i kronärtskockshjärtan på burk. Lägg allt i grytan, lägg på lock. Ställ långt ner i kall ugn. Sätt ugnen på 175 grader.

Låt stå ca 2-2½ timme.
Ta upp och skär bort fettet på köttet. Skiva och servera med grönsakerna, spadet och potatismos eller kokt potatis.

Nästa gång jag tillagar fläskläggen kommer jag att reda av skyn för att få en tjockare sås. Jag tror också att pepparrot förgyller rätten ytterligare!

0

16 Comments:

 1. Nä men guuud så gott med fläsklägg det har jag inte ätit sen jag var liten tror jag..mums.

 2. Ja, FI f_n, vad skall Gudrun och kompani säga tro :lol:
  Jag lagar ofta i lergryta, även om det tar lång tid. Klart värt den extra väntan…

  Kram!

 3. Det där skulle min gubbe älska. låter smarrigt. kramis leila

 4. Heeej alla pörtebor…*L*Underbart roliga citat ur “Kokkonsten”,jag flinar glatt varje gång vid tanken påhur FI och gänget sätter sina röda strumpor i vrångstrupen,hehehe! Jag undrar faktiskt om dom KAN laga riktig mat eller om det bara är korslagda sparrisar i parti o minut,hmmm! Förstå mig rätt….självklart ska kvinnor ha samma lön o.s.v men JAG är glá för den lilla skillnaden mars/venus som ändå finns kvar…*S* Nu måste jag ha nåt att tugga på,ditt fel förstås som visar såna godsaker,mums! Tur för er att jag inte bor på närmare håll för då hade nog min spark o jag parkerat utanför för gott…*LOL*
  Ha det gött,kramar om alla två o fyrbeningar!

 5. Maten blir himla god i dom där grytorna. Tyvärr har våran gått sönder.

 6. Oh nej…inte föddes kvinnan till att stå i köket…skratt. Jag har en sambo som nästan alltid lagar mat åt oss, de e kalas…
  Du har alltid läcker mat serverad här, synd man inte kan ta en smakbit bara.
  Kramiz Anki

 7. Det ser väldigt gott ut. Roligt med de gamla citaten. Jag trivs bra i köket, men det gör mina killkompisar också för den delen. Under min studietid har jag lärt mig att förvånande många datanördkillar i 20-årsåldern tycker om att laga mat och baka eget bröd. :)

 8. Jag hade också en lergryta för flera år sedan och bl.a. kokade kyckling i den med diverse ingredienser, och det blev riktigt gott.
  Men nu när jag är själv, så har jag inte lust med att laga alltför komplicerade maträtter.
  Det var roligare förr att laga mat när vi var flera, och det var jätte-kul.
  Men receptet som du har här gör att jag får lust att laga något riktigt extra gott.
  Kram

 9. Mmmmmm, va gott! Min lergryta har kommit bort (förmodligen i nån av flyttarna) så jag får göra som du, leta på loppis! Slow food är härligt…*L*

 10. MUMS! Nu har jag länkat dig hoppas det är ok, ha en fin dag. Kram.

 11. Gott,gott. Jag använder faktiskt lergrytan då och då. Har ofta just fläsklägg, som jag kryddar med honung och ingefära.
  Var hittar du alla dina ovanliga böcker och roliga citat. Tur att man slipper skriva (och prata) på det där viset.
  Kramen

 12. OHHH va smaskigt! Jag tycker mycket om fläsklägg, men jag tillagar på det gamla viset.Dvs.kokt med rotsaker. Sen gör jag rotmos till mej, gubben äter pärer.
  Det där såg väldigt gott ut.Lergryta är toppen!

 13. Christian Hårdstedt

  Undrar om man kan använda rimmad lägg ? Det ser ut som om man hade tagit bort svålen på läggen ?
  Har två lergrytor som inte använts på ett tag.
  Christian

 14. Christian Hårdstedt

  Ör det ok med varmluft eller skall man ta den vanliga undervärmen? Har lagt läggen i blöt ett tag. Den är “knäckt” på några ställen så jag tror att smakerna går in bra.
  Tänkte lägga i ett par äpplen i bitar med skal! Likaså några små potatisar. Purjo och en ett par tomater samt förstås löken.
  En liten skvätt Teriyakisås kan nog också vara bra ?
  Krydda får bli min egen hemmalda Epice Riche enligt Wretmans originalrecept.

 15. Christian Hårdstedt

  Jag skippade buljongtärningen. Det borde bli tillräckligt med smak ändå.
  En timme kvar. Första gången i den glacerade lergrytan.

 16. Pingback: Höstsmaker i pörtet » Paulas Pörte

Kommentera