Av
den
10 maj 2015

När jag är uttråkad, vädret är trist och kulet, då tröstar jag mig med mat!
Att laga mat och att äta mat… 😆
Sen borde jag också förbruka de intagna kalorierna, men det är en annan femma… :angel:

Mellan regnskurarna..

0510a

..hann jag ut och plocka några liter näringsrika nässlor….med handske på förstås, annars bränner man sig 😕

Förutom den obligatoriska nässelsoppan som jag gör varje år så hamnade en sats förvällda nässlor i min finska kålpudding! 😀

Eftersom jag tyckte resultatet blev gott så kommer här receptet:

Koka upp 3 dl vatten (ev. nässelvatten från koket) i en stor kastrull, häll i 1 dl korngryn. Tillsätt ½ kg strimlad färsk vitkål och skivad knipplök.
Låt koka sakta ca 10 min. Blanda ner 250 g rå nötfärs, hackade förvällda nässlor (1 l färska) krydda med 2tsk salt, ½tsk vitpeppar, 1 tsk mejram, 1 tsk basilika, 1 msk tomatpuré. Rör runt, häll i äggstanning ihopvispad på 3 dl god buljong och 2 ägg. Har du torkad svamp hemma så släng i en näve.
Häll nu blandningen i en smord ugnsform och grädda långt ner i ugnen ca 1 timme i 200 grader.

0510h

Såhär såg min middag ut, kanske vill du ha en klick lingon eller lite skirat smör till?

TAGS
11 kommentarer
  1. Svara

    "LillaSyster"

    10 maj 2015

    Finsk och svensk kålpudding skiljer sig lite ifrån varandra. Jag skulle aldrig komma på tanken att tillföra äggstanning, inte nässlor heller. Men det ser gott ut, så jag är öppen för att testa! (Synd bara att jag grävt upp de nässelplantor som etablerat sig i trädgården) Men det finns ju på annat håll! Här är vädret också opålitligt. Vi har bestämt oss för att gå på bio ikväll. Kram

  2. Svara

    Rantamor på näthinnan

    10 maj 2015

    Det där lät gott det.
    Måste bekänna en sak, har aldrig ätit nässelsoppa,
    men bränt mig på brännässlor har jag gjort.

    Tjingelingen från Rantamor.

  3. Svara

    Mias Mix

    10 maj 2015

    Har aldrig plockat nässlor men det ska ju vara väldigt nyttigt. Vad bra att du plockar upp alla burkar och håller rent!!

  4. Svara

    Herr Nilssons Fru

    10 maj 2015

    De börjar klia lite i mun när jag tänker på nässlor att äta 🙂 säker gott, men jag har aldrig testat, kommer kanske upp till dig och smakar någon gång.
    Hoppas allt är bra med dig annars Här har vi pysslat med tomten några veckor nu. pust…
    men fint blir de när de är klart.
    Kramiz

  5. Svara

    BrittMarie

    11 maj 2015

    Nässelsoppa är inte så dumt. Nyttigt är det säkert också. Jag tror de börjar bli lite för grova här bara, eller kanske finns det små exemplar kvar?
    Kalle, ja det är ju min yngste son av två. Han har bott många år i Norrköping och har nu i dagarna flyttat till Dalsland med fru Evelina och lilla Elliot. Dessutom har de två hundar och fyra katter. Hästen ska flytta efter dem när det är ordning i spiltan. Vi var och hälsade på dem för första gången i lördags på nya stället. Kul att ses hela släkten (nästan) på en gång.
    Ha det så bra
    Kram

  6. Svara

    eva

    11 maj 2015

    :kiss: Tack för din kommentar.
    Stackars finnkäringen som ej kan eller får basta, *fniss*
    Så kul att läsa allas tankar om jordskott filmen.
    Som tur är vi alla olika och står för våra egna ord.
    Inte bara ’vända kappan efter vinden’.
    Idag har vi plockat ramslök på halleberg och lagat God soppa på det.
    Kram / Eva

  7. Svara

    eva

    11 maj 2015

    Din nässelsoppa hade jag inte tackat nej till.
    Så mycket järn som vi får i oss nu blir vi starka kvinnor.
    *fniss.*
    😕 👿 Eva

  8. Svara

    Raija

    12 maj 2015

    Det var en udda kålpudding, men innehåller en hel del gott, så det smakade säkert utmärkt.

    Måste plocka nässlor jag också. Har upptäckt att jag har lite på tomten i år 🙂 . Torkar även till vintern, för att kunna dricka te av dem, vilket är underbart gott.

  9. Svara

    Kicki

    12 maj 2015

    Vilka kulinariska rätter du tillagar i din ensamhet. Jag fattar inte var du får inspirationen ifrån.
    Om det inte vore för att jag lär se till att Berra får lagad mat (iaf ibland), så skulle jag väl aldrig laga mat.
    Jag måste ut till brännässlorna innan dom växer sig för stora.
    Kramen

  10. Svara

    Bia

    13 maj 2015

    Spännande recept, det ska jag prova. Så enkelt och fettsnålt när man inte steker!
    Fast nässlor har jag inga, törs inte plocka för jag tror att det är hundkiss på dem 🙂
    Har köpt en stor burk nässelpulver, kan blanda i det i stället.
    Ha en skön långhelg! Kramar!

  11. Svara

    Nilla

    13 maj 2015

    Jag har ju aldrig provat det där med nässelsoppa, men än är det inte försent. Men jag vet ju att du gör det varje år. Och vad jag hört så ska det ju vara väldigt gott. Och som sagt, att laga mat, äta mat det är ju inga problem. Men tiden räcker inte riktigt till för att göra av med det 😉
    Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 51
  • 184
  • 1 684 344
  • 5 269
  • 68 119
Sök här