Läst Matrecept och kökstips

Jag har läst..

Av
den
18 december 2010

Matupproret Vägen till god och näringsrik mat på skolor, sjukhus och äldrevård av Camilla Sparring

För tre år sedan fick Camilla Sparring nog och tog upp kampen mot det matindustriella komplexet och storfinansen.
Matupproret ger röst till barn, sjuka och gamla, eftersom de som gäster i den offentliga restaurangen faktiskt inte har något skydd i svensk konsumentlagstiftning.
Camilla räds varken Lagen om offentlig upphandling, EU-direktiv, det politiska etablissemanget eller pampar och direktörer. Hon kräver att våra förtroendevalda ska ta det ansvar vi förväntar oss av dem och ger konkreta exempel på missförhållanden. Vi får dessutom tips på utvägar för både den offentliga restaurangen och dess gäster.
Camilla berättar i boken om enkel vardagsmat, varifrån maten kommer, om vår matkultur och måltiden som källa till välmående, om alla de små enkla val vi kan göra för att vi och vår planet ska må så bra som möjligt. Följ med på en resa som en gång började i en förtvivlan över att de gamla inte åt den mat som hemtjänsten levererade, till hundratusen underskrifter för ett nationellt Matuppror och mynnar ut i en stiftelse, folkbildning på bred front och i förberedelserna för en ny lag – lev Sparring!

Jag har beundrat denna dalkulla länge nu för hennes entusiastiska engagemang. Därför ville jag också läsa boken som är alldeles nyutkommen, även om den kanske mera riktar sig mot den offentliga sektorn än mot privatpersoner.
Budskapet är ju trots allt lika viktigt oavsett var i samhället vi befinner oss, maten ska smaka gott, vara näringsriktig och helst närproducerad.

Så här börjar inledningen på boken:
“Det faktum att mina barns små magar skulle utsättas för samma mat jag sett mina kära gamlingar gråta över, gjorde att nackhåren reste sig. Min resa började via skolmatsalen.”

Jag hittade också ett avsnitt som berörde mig därför att jag själv undrat om inte detta är ett problem vi själva skapat.
Utdraget lyder:
“Med tanke på alla laboratorieliknande krav på livsmedelshygien skulle ingen av oss sjuttiotalsungar överlevt. Idag verkar avsaknaden av bakterier blivit ett problem, barnens immunförsvar får aldrig chansen att utveckla några muskler, och det finns det, som pekar på att det kan vara en av anledningarna till att allergierna ökar.”

Precis så tycker jag, herregud, ungarna får inte baka på dagis, inte hjälpa till med matlagningen för maten kommer som färdig koka-kyl. Allt ska vara sterilt. Nej, låt ungarna upptäcka hur roligt det är att själva vara med i tillagningen, hur mycket godare maten blir och smakar!
Jag tänker inte äta koka-kyl-mat på ålderdomshemmet!

Vill du själv göra uppror, läs boken, bli inspirerad!
Mitt betyg ****

Salt av Valerie Aikman-Smith

Salt i alla dess former är en krydda som ingen kock vill vara utan. Salt är inte bara en trendig krydda – det är en nödvändighet för att få maten att smaka gott.
I den här boken får vi se vad vi kan göra med salt från världens alla hörn.

Självklart finns i boken en presentation av olika sorters salt. Kryddhyllan dignar numera av smaksatta salter i butiken, salt som uppbringar ett otroligt kilopris bara för att man tillsatt en krydda i saltet! Men här pratar vi om äkta salt,olika sorters bergs- och havssalt.
Och recepten är roliga och lite annorlunda och hämtade från världens alla hörn! Här finns recept på förrätter, snacks, huvudrätter, smårätter, drinkar, sötsaker, marinader, aromsmör, dipp och kryddor.
Jag kommer definitivt att testa te-marinerad grillad kyckling, saltinbakad lammstek och tonfisksmör.
En perfekt julklapp för den matintresserade!
Mitt betyg: ****

TAGS

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 285
  • 738
  • 1 612 417
  • 5 047
  • 65 105
Sök här