Läst

Jag har läst..

Av
den
3 november 2020
Havsboken - eller - Konsten att fånga en jättehaj från en gummibåt på ett stort hav genom fyra årstider Bokomslag Havsboken - eller - Konsten att fånga en jättehaj från en gummibåt på ett stort hav genom fyra årstider
Morten A. Ströksnes
geofysik
Leopard Förlag
2016
300

Två män i en gummibåt. Ett havsmonster i djupen under dem.
Världskartans vita fläckar bli allt mindre och allt färre. För upptäcktsresande, äventyrare och andra modiga som vill utforska vår planet återstår bara havsdjupen.
Vid en fjord i Lofoten undersöker två vänner detta främmande universum när de försöker fånga en monstruös jättehaj. På sin resa erfar de havets ombytlighet och stiftar bekantskap med märkliga och mäktiga livsformer.
Havsboken är en spännande och underhållande berättelse som med hjälp av historia och vetenskap, poesi och mytologi, ger en helt ny förståelse för havet - där allting började.

Utdrag sid. 39-40
" Sätter vi samman det vi vet om havets djup och ytområden kan vi rent logiskt slå fast att allt som finns på land - alla berg, åkrar, skogar, öknar - med god marginal skulle kunna få plats i havet. Genomsnittshöjden på land är bara 840 m. Till o med om vi tippade ner hela Himalaya på det största djupet skulle det bara bli ett stort plums innan bergskedjan sjönk och försvann spårlöst."

sid. 186
"För Hugo är havet något annat än det är för mig. Han läser de små ögonblicken av fri sikt. Och även om han inte ser land är havet inget monotont, odifferentierat element utan egna attribut. Varje position på havet är en punkt i ett landskap, en plats, med unika strömmar, bottenförhållanden, grund och viktiga särdrag. om man har kunskapen."

sid. 246
"Brittiska forskare som undersökt fossiler från devon-perioden (för 400 milj.år sedan) har upptäckt att käkarna o tänderna hos de första landdjuren var utvecklade för att kunna sönderslita kött, inte för att tugga växter. Ögonen satt högt uppe på huvudet och de saknade nacke. De var alltså rovdjur med fiskhuvuden som använde tänderna till att slita varandra i stycken. Fiskhuvudena härskade på jorden i åttio miljoner år. Den bilden kan vara svår att bli kvitt när man väl fått in den i skallen."

sid 253
Idag skriver forskare om att vi är inne i den tidiga fasen av det sjätte massutdöendet. Idag försvinner arter i så snabb takt att man jämför det med massutdöendet som hade ihjäl alla dinosaurier på några få århundraden. Drivkrafterna för utrotningarna är habitatförluster, klimatförändringar och havsförsurning."

Det lät kanske lite mycket som en domedagsprofetia, men boken är skriven med mycket humor och värme och med ett underbart mustigt språk. Jag hade inte tråkigt en sekund.
Om du tillhör dem som gillade boken "Ålevangeliet" så gillar du nog den här boken också. Jag hade stor behållning av att läsa boken och ville överhuvudtaget inte skiljas från den fantastiska maritima världen i Lofoten

TAGS

2 november 2020

4 november 2020

2 kommentarer
  1. Svara

    Ditte

    3 november 2020

    En bok jag helt klart ska satsa på att läsa. Har bara läst flyktigt om boken men nu fick jag mig mer till livs.
    Tack, för smakprovet.
    Kram

  2. Svara

    Tove Olberg

    4 november 2020

    Möjligen domedagsprofetia men vi får se det i ögonen med … det ena utesluter inte det andra som humor och värme. Du är en flitig läsare du 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 168
  • 208
  • 1 677 130
  • 5 241
  • 67 764
Sök här