Bloggen

Heinäkuu – hömånaden

Av
den
10 juli 2021

Juli månad har fått sitt namn efter Julius Caesar, var ligger logiken för oss i Norden?
Enligt gammelnordisk kalender hette den förut hömånad, precis som den gör på finska, hur logiskt som helst!
Danmark däremot kallar juli för ”ormemånad”, vilket översatt blir maskmånad, usch då!

Vart vill jag komma med allt detta, jo, för första gången sedan barndomen så har jag fått följa höbärgningen på skapligt nära håll!

”Det är väl inget märkvärdigt” kanske du tycker, man jag har verkligen njutit, som boende i skogslandskap under så många år så är det en trevlig kontrast!

Här ligger höet och torkar, något det bör göra något dygn, så det gäller att ha bra tur med vädret!

Någon överhängande regnrisk fanns inte i år…

Färdiga inplastade höbalar, var inte tillräckligt nära för att se hur detta trolleri går till!

Titta så vackert det blev efteråt? Lite randigt i olika gröna kulörer

Den här skylten passerar jag dagligen på mina hundpromenader ”Jordens guldgula skägg” är det råg?

Tyvärr skördar man inte på gammalt vis med lie, det vore nog för arbetsamt, och självklart innebär det att det inte är lika noggrant gjort, en maskin kan inte komma åt överallt på samma sätt.

Jag är ingen expert på de olika sädesslagen, jag har ingen aning om vad som vuxit på åkern,

Har försökt googla på hur de ser ut, men tycker de är förvillande lika, sen hittade jag denna illustration på svenska yle.fi och tycker den var mycket tydligare!

Är du duktigare i ämnet så skriv gärna i kommentar!

TAGS
21 kommentarer
  1. Svara

    Kicki

    10 juli 2021

    Den nyskördade gröna åkern såg ut som mönstret till en vacker trasmatta.
    Sädesslagen är enkla för havre och vete, medan råg och korn , som har spröt ar marigare om man är novis.
    Kram

  2. Svara

    Anna-Lena Larsson

    10 juli 2021

    Doften av nysläppta hö, den är svårslagen.
    Sädesslag är inte klara att skördas ännu. Havre var det som odlades när jag var barn.
    Bonden i vår by har odlad en ny gröda, rågvete, under flera år. Vet inte hur det går med hans skörd i år. Han har blivit opererad i axeln och lägger ner jordbruket direkt, eftersom han är sjukskriven året ut. Gräset växer också, men ingen tycks ta hand om andraskörden.
    Livet som bonde är tufft!
    Vackra bilder! Uppskattas av en lantis! Kram!

    • Svara

      Paula

      12 juli 2021

      Jag har läst många böcker om bondelivet förr, och även om de som ännu stretar på med små lantbruk. Det är ju helt orimligt att man ska ha såna enorma stordriftskrav för att få lönsamhet. Vi måste nog tänka om, vi är på tok för sårbara i vår matproduktion. Kram

  3. Svara

    Märtha

    10 juli 2021

    Barndomens sädesslag, havre, råg och korn, ser jag skillnad på redan på ”brodden”, alltså när stråna är cirka 10 centimeter. När de mognar känner jag på lukten/doften vilket det är fråga om. Visst klarar jag av att skilja veteax från de andra, men nuförtiden odlas spelt (dinkel), emmer, lantvete, enkorn och vete sjutton vad, så då blir det svårare. Grevinnan Kristina på Malmgård (Pernå), som infört många av de sädeslagen på gårdens marker, visade mig för nån sommar sen på ett grönt fält i torkan: ”Det där är emmer, dess rötter går mycket djupare och torkar inte så lätt”. Dväljs i lite över 30 plusgrader…

    • Svara

      Paula

      12 juli 2021

      Ja det är en hel vetenskap detta med sädesslag och odling av desamma. Tacka vet jag svedjerågbruket på 1700-talet här i trakterna, Fast, det fungerade ju inte så länge heller, sen var man tvungen att bränna nya marker. Här är det mest för syns skull man har betesvallarna kvar, för att visa hur det såg ut på Carl Larssons livstid. Som ett naturmuseum, o det gillas! Jag känner mig själv rätt museal också så jag passar in.

  4. Svara

    Minton

    10 juli 2021

    Bilder som minner om min barndom. Känns så underbart.
    Trots att jag är uppvuxen på landet kan jag inte skilja på sädesslagen.
    Kramar från oss

    • Svara

      Paula

      12 juli 2021

      Det behöver man ju i ärlighetens namn inte heller. Men ibland kan jag reta mig på att jag inte kan sånt som borde vara skapligt enkelt. Nåväl, har jag klarat mig så länge utan den kunskapen går det bra i fortsättningen också, eller hur? Kramar från pörtet

  5. Svara

    Mirjam Halvarsson

    10 juli 2021

    Jag är urkass på att skilja de olika sädesslagen åt 🙂 men som du, så har jag ynnesten att kunna se detta skådespel på nära håll, jag behöver bara sitta på altanen. I år gick det fort undan, inte mer än en dag låg strängarna innan de bands ihop till balar, dock utan plast just här men hemma hos Bjarne som bonden heter, där står plastade koägg…..
    Kram fina Paula <3

    • Svara

      Paula

      12 juli 2021

      Ja du har verkligen första parkettplats för aktiviteter i ditt område! Dessutom både sol- och regnsäkrat? Tänk vad det är mysigt att bo på landet, skulle inte byta för allt smör i Småland! Kram

  6. Svara

    LillaSyster

    10 juli 2021

    Havre kan du ju, bara att titta på havregrynspaketet. Vete, vet inget….(.inga spröt alls. ) Råg är ett kort ord och har också korta spröt. Korn är ett långt ord och har låååånga spröt. Det är ”ramsan” jag lärt mig. Snart ser vi dig nog åka med på ett hölass!

    • Svara

      ElisabetR

      10 juli 2021

      Usch, nu tycker du väll jag gör mej märkvärdig, men jag ska berätta vad jag vet. Vi bor ju i ett odlingslandskap och har detta runt om. Så i balar lägger man ensilage. Dom slår av vanligt gräs, låter det torka till lite och sen sprutas det med myrsyra när dom rullar det i balen. Balarna kan de ju stapla. Här omkring är det vanligt även med plansilo. Då läggs det i stora cementfyrkanter och konserveras med myrsyra där också. Det blir en väldigt speciell doft på gräset av detta men kossorna gillar det. Jag har inte smakat :-).
      Fina foton, man känner nästan doften av höet. Sen har jag glömt tala om att dina förstasides- och bakgrundsbilder är toppenfina.
      Ha en fin söndag. Följ med oss till kantarellskogen. Vi hittade ett fint ställe idag, som vi sparade och ringde in några kompisar till, tills imorgon.

      • Svara

        Paula

        12 juli 2021

        Tack för all kunskap du delar med dig, inte ett dugg skrytsamt, jag vill ju veta och lära mig mer. Här är ju allt mest för syns skull, för att det ska likna landskapet som var när Carl Larsson levde och verkade.
        Jag hittade några små torra kantareller som fick stå kvar, men blev glad då jag ändå lyckades hitta något på första försöket jag gjorde att gå in en bit från vägen.Mycket mygg dock, o jag var varm och hade kortärmat, huuuu, nästa skogstur kräver planering och svalare väder. Ha en lyckad svamptur!

    • Svara

      Paula

      12 juli 2021

      den ramsan har jag inte hört, synd det! ja tänk om jag finge åka hölass, men det blev ju ingen ridning på häst heller så…

  7. Svara

    bpz3

    10 juli 2021

    Den där flytten var verkligen ett lyckokast! Bara positivt så här långt! Inte visste jag att juli kallas för hömånad. Okej då, asfaltbonden har talat;-)
    Men tror det eller ej, jag är uppväxt på landet. Å på den tiden fick vi barn hjälpa till med höbalarna. På den tiden var de inte inplastade, utan de hölls ihop med snören om jag minns rätt.
    Är urusel på de olika sädesslagen, men ritningen är hur fin som helst. Trodde att du hade ritat den;-)

    PS. Headern är superfin:-) DS.

    • Svara

      Paula

      12 juli 2021

      Tack snälla, försöker skapa egna headerbilder. Det blir mer personligt. Kul att du varit med om höbärgning! Vem trodde väl det?

  8. Svara

    Hanneles bokparadis

    10 juli 2021

    höbärgning var jag med om som barn på Österbotten, hoppade i hö med mina kusiner, Ett par gånger i veckan promenerar jag hem från sonen genom skogen förbi Bronsålderssundet, gamla betesmarker,

  9. Svara

    ibod11 - Ingrid

    11 juli 2021

    Jättehärligt att du är så nära och kan känna dofterna av nyslaget hö. Det är en riktig sommardoft enligt mig 😀 Det är fint både före och efter att höet har slagits och när solen skiner från en klarblå himmel blir det extra fint. Kul att du får återuppleva höbärgningen men med en del förändringar i utförandet 😀
    Kram

  10. Svara

    Ditte

    11 juli 2021

    Från det att jag var liten så minns jag att juli kallades just hömånad. Vi bodde då på landet i Västergötland och detta med höbärgning var jag med om många gånger. Roligast var att åka överst på lasset efter ttraktorn. Men sedan vi flyttade till Stockholm har jag bara sett det på avstånd och helt missat alla dofter i samband med detta.
    Så roligt att du nu på nära håll kunde vara med och att vi som läser också fick ta del av detta. Jättefina bilder och jag kan nästan känna doften av nyslaget hy genom dem.
    Så mycket fint du har helt nära .
    Sädesslagen kan jag och lärde mig en liknande ramsa sol LillaSyster. Men korn odlades aldrig hos oss i Västergötland.
    Kram och trevlig söndag

  11. Svara

    Ama de casa

    11 juli 2021

    Åh! Nyskördat hö doftar ju bara sååå gott! Vilka vackra bilder du bjuder på, det ser ju hur idylliskt ut som helst 🙂

    Ha en fortsatt fin hömånad!

  12. Svara

    Synnøve Irene Kjerstad

    11 juli 2021

    Här har dem inte börjat slå ännu, men vilken dag som helst är de igång. Det där med hur de ser ut, tja jag bor på gård med spannmål… men lik förbaskat måste jag fråga bonden varje år vad som är vad.
    Önskar dig en skön söndag vidare nu.

    • Svara

      Paula

      13 juli 2021

      Jag är glad över att inte vara den enda virrpottan som inte kan skilja på sädesslagen. Jag tröstar mig med att jag kan ”lite om mycket” haha. Har ni samma värmebölja även i Norge som vi har?

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 70
  • 208
  • 1 677 032
  • 5 241
  • 67 759
Sök här