Jag har läst..
Du är din generation av Elaine Bergqvist
”Han är en sån där curlad 80-talist”
”60-talisterna är så flummiga..”
”Typiskt 50-talist, ser allt svar eller vitt”
Du har säkert varit med om det förut, generationskrockar. Tiden vi växer upp i präglar våra värderingar och karaktärer. Det är därför vi är så olika. Men det finns sätt att behärska generationskoderna och kommunicera över generationsgränserna.
I boken kartlägger författaren språk, kultur, historiska händelser och andra faktorer som påverkat varje generation.
Du får ta del av roliga och minnesvärda berättelser om hur det var att växa upp i Sverige från 1930-talet och framåt.
Vilken musik lyssnade man på? Hur klädde man sig? Vilka filmer såg man? Vilka ord och uttryck är typiska för olika generationer?
Det här är en bok där läsaren både kan skratta igenkännande åt sin egen generation men också lära sig hur andra generationer tänker och refererar beroende på bakgrund och uppväxt. Något som man kan ha stor nytta av både i arbets- och privatlivet.
Jag är en själv en stolt 50-talist och om dem sägs bl.a så här:
”Åsiktsgenerationen, 50-talisterna, levde lugnt men utsattes för en hel del faror. Bilbälte i bilarna fanns inte på den tiden utan man åkte fritt och ingen klagade. Vissa barn satt till och med i det lilla utrymmet över baksätet om det var många som skulle få plats på söndagsutflykten. Om man hamnade på sjukhus och blev sövd användes eter eller kloroform. Öroninflammation behandlades med att trumhinnan stacks hål på (på mig själv så många gånger att jag under en period var hörselskadad!).
När de blev lite äldre och gjorde som förebilderna i filmerna – rökte – så förmanade lärarna på skolan dem att röka i rökrutan, ingen annanstans!
50-talisterna älskade sin musik och ”laddade” ner den, på sitt sätt. På lördagar klockan tre satt de klistrade med bandspelaren och mikrofonen (med sladd) mot högtalarna och tryckte på ”rec” när Tio i topp började.
Oavsett vilken generation du tillhör, 30-talisterna eller senare, så är detta en toknostalgisk bok. Jag som inte ens växte upp i Sverige hittar mycket som ändå stämmer, även om vi som växte upp i Finland hade föräldrar som varit med om krig och elände och hade lite olika syn på världen.
Det är också kul att läsa om de andra generationerna, mina föräldrar var typiska 30-talister medan min dotter är en typisk 70-talist. 90-talisterna, mina barnbarn, är fortfarande under snabb utveckling och platsar därför ännu inte i denna bok.
Detta är enligt min mening en perfekt presentbok till någon vän som t.ex fyller jämnt.
Mitt betyg blir ****
Olg@
Jag tycker att dem där schablonger är roliga. Även om de kan stämma till viss del finns ju alltid något/någon som passar riktigt in i dem 😉
Hos oss snöar det kraftigt och inga vårtecken för närvarande 🙂
kramar/Olg@
Ulla Laiho
Känner igen beskrivningen – fick trumhinnorna perforerade, lyssnade på Tio-i-topp, dotter 1970-talet, barnbarn 2000-talet.
Vackra vinterbilder i tidigare inlägg!
Kersti
Det låter som en kul bok. Jag ska se om jag kan låna den någonstans. Det är likadant hos oss som hos OLg ingen vår i sikte. Blåst och snö och hur halt som helst. Kram
Ingegerd
Tackar igen för boktips! Bra att blanda lite olika litteratur, jag läser det mesta men inte bibliografier och memoarer. Jag har ett boktips till Dig, det hittar Du på bloggen. Minns inte att jag hade öroninflammation, men däremot halsfluss gång på gång i början på 50-talet. Född -39 och växte upp med mörkläggningsskivor och ransoneringskuponger och tjutande larm som var skrämmande.
annette
Den boken skall jag kolla efter, kan både vara kul att läsa men även att ge bort, har två som fyller jämt i år så det kan bli bra åtminstone till en av den som present, den andra vill nog helst ha goda röda viner;)