Läst

Jag har läst..

Av
den
19 november 2013

Berättelser för till- och frånskilda av Katarina Mazetti

mazetti

Mer än hälften av alla som gifter sig i Sverige skiljer sig så småningom.
Ändå finns det många fler berättelser, böcker och filmer om hur kärlek uppstår än om hur den tar slut.
Katarina Mazetti som är skild två gånger gör ett försök att råda bot på detta underskott i den här novellsamlingen.

Möt kvinnan som oförklarligt fortsätter att få barn efter barn med mannen som lämnat henna. Maken som snickrar ihjäl ett äktenskap, lyxhustrun som ofrivilligt får vårdnad om barnen, och mannen som misstänker sin döda hustru för otrohet.
Ni får också vet mer om hur sorg kan klottras bort, om bonusfamiljens stenhårda vardag, om fördelar med att ha skilda föräldrar och hur äktenskaplig osämja hanterades år 1829

Detta var nog för mig ett bottennapp.
Visst, det finns ett fåtal guldkorn, framför allt den novellen som handlar om fördelarna med att ha skilda föräldrar men i övrigt orkade jag inte ens le, än mindre gäspa.
Jag känner det som att författaren har haft en del idéer nedklottrade på lappar i skrivbordslådan och att hon nu tyckt det var lämpligt tillfälle att samla ihop dessa till en bok lagom utgiven inför julklappssäsongen.
En del noveller var två sidor korta, kan en novell vara hur kort som helst? Ingen var längre än några ynka blad, jag som älskar noveller tycker nog att formatet kräver lite längre berättelser.
Nå, en smaksak är det vad man gillar, andra tycker säkert detta är jätteroliga betraktelser.
Mitt betyg **

Dålig karma av David Safier

safier

När Kim Lange, glamorös tv-stjärna med stort ego, tilldelas Stora Journalistpriset borde hon glädjas åt att ha nått toppen på sin yrkeskarriär.
Istället träffas hon i huvudet av ett brinnande tvättställ från en rysk rymdstation och vaknar till liv i form av en myra, med sex ben och en stor bakdel. Kim förstår att detta är priset hon får betala för att ha samlat ihop för mycket dålig karma i sitt liv.
Men hon har faktiskt inte någon lust att plocka kaksmulor eller bli kommenderad av den tyranniska ledaren för arbetsmyrorna, och hon kan inte heller tillåta att hennes man tröstar sig med en annan eller att hennes dotter gråter sig till sömns varje kväll.
Det finns bara en lösning: hon måste börja samla god karma.
På sin väg upp – och ned – på reinkarnationsstegen möter Kim många utmaningar och frestelser, och hon inser att det inte är en slump om man återföds som tarmbakterie, hamster eller hund.
Kim är fast besluten att återförenas med sin familj och fyller duktigt på sitt karmakonto. Men saker och ting går inte alltid som hon planerar…

Utdrag ur boken:
”Medan de flesta myror andades högljutt rosslande i sömnen låg några och kastade sig oroligt av och an – de drömde. Kanske om mat. Eller om flyktingen. Eller om i vilka av deras kroppsöppningar Krttx skulle kunna stoppa upp sina antenner. Att myror också kan drömma har forskarna aldrig fattat. Men de åstadkommer ju sällan något vettigt. Annars skulle de för länge sedan ha hittat på ett snabbkaffe som smakar gott. Istället låter de rymdskrot ramla ner i huvudet på oskyldiga människor. Tack för det! Jag fantiserade om hur jag sprutade myrsyra rakt i ansiktet på den ryska forskare som bar ansvaret för min död. Herregud, jag hade bara varit död i en dag och började redan tänka i samma banor som en myra. Snart sjönk jag ner i självömkans djupa träsk: jag tänkte på allt jag aldrig skulle få uppleva igen för att jag inte var människa: extravaganta shoppingturer på Manhattan, spavistelser, sex med Daniel Kohn, spaghetti gamba på vår italienska favoritkrog…”

Den här boken är skriven av tysk författare som är välkänd som manusförfattare i sitt hemland. Detta är hans första roman.
”Du kommer inte att samla god karma. men använda en del av ditt liv till att läsa en härlig komedi. Elle”

Det bästa med boken är omslaget!
Historien är förstås helt skruvad som ni förstår, den har ljusglimtar och jag ler ganska ofta men lika ofta känner jag en irritation över klumpiga plumpa billiga klicheér och banala spetsfundigheter. Författaren underskattar oss läsare .
Som idé är historien rent lysande, livets mening är att samla bra karma i sitt liv , bli klokare, snällare, ja helt enkelt en bättre människa, eller djur eller nåt…sedan återfödas antingen som en högre eller lägre stående varelse.
Lättläst, stundtals mycket underhållande, något klämkäck, dialogen påminner i långa stycken om en serietidning, men, jag som gillar omväxling i tillvaron tyckte att denna berättelse ändå tillförde något sött, syrligt och annorlunda. Friskt vågat hälften vunnet!
Mitt betyg **

Än finns det hopp av Karin Wahlberg

wahlberg

Året är 1953 och polioepidemin härjar i Sverige. Ella-Kristin på sjuksköterskeutbildningen får hoppa in och praktisera på det fullbelagda lasarettet i Ekstad. Hon oroar sig för fästmannen Carl vars läkarkunskaper sätts på hårda prov och det blir en höst när många liv slås i spillror och friska unga människor drabbas.
Vi möter läkarfrun Nancy Brandh, som elst tillbringar tiden framför spegeln eller på Drotts kappmagasin på jakt efter en ny klänning; Kåre Hjelm, överläkare på Epidemin; Ulla och Gittan, som går sista året i flickskolan och många fler.
Boken är första delen i en romanserie om människorna kring ett lasarett – en värld fylld av spänning och allvar, beskriven med ett stort mått av tidsfärg och nostalgi.

Utdrag ur boken:
”Hon tittade på klockan. Om en timme skulle sänkan avläsas. Fanns det mycket inflammatoriska celler i blodet lade sig de röda blodkropparna snabbare tätt efter varandra som myntrullar som sedan sjönk till bottnen. Det var den klarare plasmapelaren ovanför det röda som hon skulle mäta i millimetrar. Under tjugo var normalt.
Cigarettlukten från korridoren stack henne i näsan. Klockan var halv tio, doktorn som skulle leda ronden kom med rocken fladdrande efter sig och fimpade cigarretten innan han gick in på första salen.
De flesta patienter låg prydligt i sina sängar med lakanen sträckta och kuddvaren vända mot fönstret. De patienter som förmådde ta sig ur sängen stod tysta och tålmodiga i givakt i sina särkar. Däremot använde man inget snöre för att ställa sängarna rakt på Öronkliniken, hade Ella-Kristin fått veta.”

”Det var ett fläng på morgnarna med att få upp patienterna, tvätta dem och ge dem morgonmålet. Än värre var det nu när det stod extrasängar där det gick att få in någon. Trångt och bökigt.
I salarna med de mindre allvarligt sjuka stod tobaksröken redan tät, så att man fick skära sig fram. Det hände emellanåt att det tog fyr i sängkläderna, framför allt inne i herrsalarna och de fick rusa in med vattenhinken.Endast patienter hade tillåtelse att röka inomhus eftersom de hade svårt att ta sig ut. Och doktorerna fick röka inne förstås, det togs för givet att högsta hönsen kunde göra vad de ville. Wilma och alla andra fick gå utomhus, men hon hann sällan röka så värst mycket under arbetsdagen. Det var kanske bra.”

Det ska genast sägas att denna bok är ganska annorlunda mot en vanlig roman.
Den är mer ett tidsdokument, en noggrann detaljerad skildring över hur livet tedde sig i Sverige på 1950-talet, och i sjukhusmiljö mera specifikt.
Har man tålamodet att noggrannt läsa och ta till sig allt detta så är det verkigen mödan värt.
Det tog en stund för mig att komma in i läsrytmen men sedan njöt jag i stora drag.
Allt som händer går att förnimma med olika sinnen.
Samtidigt lär jag mig mycket som jag inte kände till, är ju själv född i mitten av seklet.
Det är ett ganska omfattande persongalleri som presenteras, det finns en lista över dessa i början av boken, och det är nog bra det för det finns säkert flera än jag som har lite svårt för att hålla personerna isär.
Jag ser mycket fram emot flera böcker i serien.
Mitt betyg ***

TAGS
4 kommentarer
  1. Svara

    Raija

    19 november 2013

    Hmm…inte lockade någon bok mig, förutom den sista möjligvis. Men det är tufft om persongalleriet är stort. Boken om Karma hade en härlig bild.

  2. Svara

    Mia

    19 november 2013

    Katarina Mazetti hörde jag på radion en dag när hon berättade om sin novellsamling men jag gillade inte hennes attityd även om jag gillade ”Grabben i graven bredvid”…
    Den sista boken verkar intressant men tack ändå för dina boktips, alltid lika intressant att veta vad du tycker! :thumbsup:
    Kram på dig!

  3. Svara

    Eva-Lena

    19 november 2013

    Den sista boken har jag på min läslista. Karin Wahlberg är duktig tycker jag!

  4. Svara

    Kicki

    21 november 2013

    Karin Wahlbergs böcker har jag nog läst alla, så det blir nog den här också.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 130
  • 144
  • 1 676 884
  • 5 240
  • 67 746
Sök här