Fem en fredag

Fem-en-fredag # 11 Steg-för-steg

Av
den
14 mars 2025

#11 Steg för steg

När följde du senast ett recept?
…Följde och följde…jag letar inspiration i recept men följer aldrig till punkt och pricka utan använder de råvaror jag har hemma

Igår hade jag kvar färdigkokt pasta som jag ätit med en laxsås (mums) och tänkte slänga pastan men kom på bättre tankar. Jag stekte på kycklingfärs, torkade trattisar och lök och kryddade upp rejält. Jag hade inte mjölk eller grädde hemma så jag gjorde en äggstanning på ägg, buljong och creme fraiche, jättegott! Just nu då maten är rekorddyr gäller det att ha fantasi och inte låta något förfara. Ofta är faktiskt mat på rester godast!

När fick du senast ge en vägbeskrivning?
När min förra granne skulle hälsa på mig i nya pörtet för första gången

När följde du senast instruktioner för att bygga ihop något?
never ever….jag är urusel på att följa instruktioner, det har jag min kära dotter till!

När fyllde du senast i ett formulär?
När jag gick med i PRO för ett par månader sedan

Vilket spel har de mest komplicerade reglerna?

Jag och mina tjejer (barn o barnbarn) brukar ha spelkvällar, ibland brädspel, ibland spelar vi kort. Tack o lov har de begripit att jag inte hajar svåra regler så vi spelar enklare spel, strategispel brukar jag förlora, att tänka flera drag framåt är jag usel på. I frågespel brukar jag kunna hävda mig bättre.

Du hittar flera deltagare hos Elisa

Trevlig helg till dig som tittar in!

TAGS
17 kommentarer
  1. Svara

    Hanneles bokparadis

    14 mars 2025

    Dina kompisar på header…
    Pasta får man inte slänga, kan användas till mycket, omelett och annat enkelt om man har lite rester. Jag är bättre på rester än nya rätter. Spel är roligt och svårt.

  2. Svara

    Anna-Lena

    14 mars 2025

    Det såg kallt ut! Brrr!
    Följer ofta recept. Kanske skulle våga släppa kontrollen någon gång…
    Tycker att mat ( iaf grytor) som stått en dag eller två. är den godaste maten. Blir så mycket smak.
    Gillar också frågespel. Strategispel är jag urkass på. Monopol avskyr jag. Kaptalistspel! : )
    Ha en fin fredagskväll!

    • Svara

      Paula

      17 mars 2025

      Jag börjar också med recept men sen sidsteppar jag hejvilt. Kryddor jag inte gillar faller bort o ersätts med andra, lika med grönsaker. Jag har nog lite svårt för strikta regler överlag tror jag….

  3. Svara

    LillaSyster

    14 mars 2025

    Slänga mat är big no no. Som sagt med lite fantasi så kan det bli fantastiska rätter.
    Det ser kallt ut på aw:en. Ha en bra kväll så ses vi på tåget imorgon. Kram

  4. Svara

    Susjos

    14 mars 2025

    Visst kan man göra himla god mat av rester!
    Frågesport är kul, det spelar vi alltid när vi är i Järvsö!
    Vilken härlig AW finnarna har, hoppas de har en bastu i närheten….bara bada bastu!!!!!
    Ha det gott och trevlig helg!
    Kram

  5. Svara

    BP

    14 mars 2025

    Att slänga mat bär mig emot. Det är nog uppfostran som sitter kvar. Min man var en baddare på att laga lyxmiddagar av rester, för just restmat har jag svårt för. Din rätt är en fröjd för ögat och jag gissar att din ”paj” smakade ljuvligt! Kycklingfärs har jag aldrig använt. Kanske en idé att börja med det, då nötfärs är en bristvara i kyldiskarna hos min lokala ICA.
    Vad gäller spel har vi i princip allt gemensamt. Inte ens frågesporter är jag bra på, om det inte handlar om sport, då klarar jag mig bättre;-)
    Även vad gäller möbelbygge är vi lika. Skönt, det känns genast mindre ensamt;-)

  6. Svara

    Äventyret Framtiden

    14 mars 2025

    Jag slänger aldrig mat…skapar nytt istället.
    After work, ser mysigt och uppfriskande ut. Bastun finns säkert i bakgrunden.
    Ha det fint Paula!
    Kram från gränden

  7. Svara

    A ROOM OF MY OWN

    14 mars 2025

    recept kan verkligen användas som inspiration. måste inte slaviskt följas. crème fraiche är bra att ha hemma. det passar till allt. jag gillar den lite syrliga smaken. din resträtt ser verkligen smarrig ut. när jag var liten spelade de vuxna Monopol om jularna. jag skötte banken och iakttog spelstilen hos segrare och förlorade. mycket lärorikt

    • Svara

      Paula

      17 mars 2025

      Jag håller med dig, jag har alltid både naturell och smaksatt creme fraiche hemma, funkar både i kalla o varma såser, grädde smakar lite jolmigt i min mun, gillar syra. Monopol hade vi inte i mitt barndomshem, vi spelade kort, riktiga korthajar var vi, mamma mormor och jag!

  8. Svara

    Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv

    15 mars 2025

    Just sällskapsspel är roligt tycker jag. Fint där att du kunde hjälpa med vägbeskrivning, det var riktigt längesen jag gjorde det själv.

  9. Svara

    Carita

    15 mars 2025

    Trivial Pursuit – samma spelas ibland här som du vet 🙂
    Recept, gör som du – tar det jag har hemma, svänger ihop nåt på en höft.
    Det där enklaste med vägbeskrivning glömde jag bort – får ofta förklara för dem som ska hälsa på mig första gången hur de hittar huset, kommer in på gården osv.

  10. Svara

    Christian Lehmann Gisler

    15 mars 2025

    Jag håller med dej, att bygga ihop saker ska man ha andra till å att spela spel är kul… det är socialt å ofta blir det mycket skratt. Även jag gillar frågespel, men gärna spel som är roliga, typ alias, rappakalja m.m. så man får skratta av sig!
    Önskar dej en fin helg!

  11. Svara

    Ibod11 - Ingrid

    15 mars 2025

    Pasta slängs aldrig här. Det finns så mycket gott man kan använda den till och alltid hittar man några ingredienser som blir bra. Kanske blev det här en ny favorit för dig och det låter jättegott.
    Jag har byggt ihop min motionscykel för ett tag sedan och det gick bra. Jag är helt ok på att följa ritningar och instruktioner men precis som du så vill jag inte spela strategispel. Frågespel går mycket bättre.
    Jag är inte ett dugg avundsjuk på den finländska AW:n 😀
    Kram

  12. Svara

    Nilla Tankebubblor

    15 mars 2025

    Vilken AW va? 🙂
    Vi tycker likadant när det gäller strategispel vs. frågesport.
    (Det finns ett spel som heter Rackarunge, som är barnvänligt. Istället för Rackare.)

  13. Svara

    åsa

    16 mars 2025

    Recept är väl förslag på hur man kan lada den trasiga maten 😉
    Det är skillnad på matlagning och bakning, bakning är som kemi en formel man ska följa för bästa resultat.
    Vägbeskrivning är inte min grej… problem med höger och vänster 😉 jag vet vad som är vad förutom när jag ska beskriva väg…
    Spel är inte min grej.
    Bygga ihop saker har jag min man till <3

    • Svara

      Paula

      17 mars 2025

      Jamen du har så rätt, bakning är kemi, klarade inte av det ämnet i skolan heller, rena hebreiskan! Så att baka har inte varit min grej, o så gillar jag inte att bli kladdig om händerna, haha. Tyvärr har jag ingen man som kan bygga ihop grejer, men jag har något ännu bättre, min dotter är en fena på teknik! Ha en fin vecka

Svara Christian Lehmann Gisler / Avbryt svaret

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 16
  • 224
  • 1 712 189
  • 5 366
  • 69 315
Sök här