Bloggen

Finnstigen i Bredsjö

Av
den
8 oktober 2013

finnstigencollage1

I helgen tog vi oss äntligen till ett utflyktsmål vi har haft siktet inställt på länge, nämligen friluftsmuseet Finnstigen i Hällefors.

finnstigencollage2

Här bland de blånande bergen har man återskapat den gamla miljön svedjefinnarna levde och verkade i från 1600-talet och framåt.
De allra första finnarna bodde i dessa kåtor bestående av bara ett utrymme med eldstad i mitten.

finnstig6

Men titta vilken linslus som kommit med på bild :mrgreen:

finnstig5

Det var i detta fönster jag kikade in!

finnstig7

Skorstenarna är ofta det mest spännande inslaget på alla gamla byggnader, de kan se ut lite hur som helst med uppbyggda stenrösen runt om.

finnstig8a

Ett annat exempel på krokig skorsten..

finnstig10

Simon i Sången var traktens första nybyggare. År 1606 fanns 4 finska familjer i trakten, 30 år senare var antalet 24.
Längre fram i tiden byggs Nybygget, då är man redan tre generationer som behöver husrum.

finnstig12a

Förutom bostadshuset består gården av en rökstuga, fähus, lada, bod och avträde (dasset) förstås

finnstig19a

Här har vi en smedja och bredvid den står en skvaltkvarn.

finnstig27a

Den här byggnaden har jag spanat efter under promenaden, äntligen hittade jag bastun, fullt utrustad och användbar.
Här sitter nog gubbarna i finska föreningen fortfarande och ljuger under vackra sommarkvällar 😆

finnstig24

Någon mer än jag som med vemod minns de riktiga gammaldags höstackarna?
När jag satt på bussen på väg till Lovisa om somrarna då jag var barn satt jag ofta och räknade dessa när de gled förbi fönsterrutan.
Eller så tittade jag på kossorna och fick mamma att skämmas när jag högt och ljudligt utbrast: ”Mamma, det där vita på kossorna, är det mjölken?”
Vilket stadsbarn jag var..

Svedjandet dog ut under 1700-talet då järnbruken konkurrerade om skogen.
Rökstugorna levde dock kvar till slutet av 1800-talet.

Här hittar du Finnstigens hemsida där du kan läsa mer om intresse finns. Det är en fin hemsida med många bilder och faktauppgifter om den finska invandringen på 1500-1600-talen. Dessutom kan du lära dig laga kolbullar och rovor…

Man anordnar teaterföreställningar om somrarna, och jag är riktigt sugen att få närvara vid ett sådant tillfälle nästa sommar.
Nu blir det mera sällan vi ger oss ut på strövtåg när höststormarna snart viner om öronen.
Vi får hitta annan trevlig sysselsättning, man kan förstås välja aktiviteter inomhus men då kan man inte ha med Blinka och det är ju henne vi vill aktivera! I ur och skur, ut bör man annars dör man!

TAGS
15 kommentarer
  1. Svara

    Astrid

    8 oktober 2013

    Intressant ska klicka på länken
    En av mina anor kommer från Savolac tror jag det hette Han var född 1580
    Underbara foton du visar

  2. Svara

    Mia

    8 oktober 2013

    Åhhh, så vackert, vilket smultronställe ni hittat igen. Jag gillar verkligen när det finns historia bakom byggnaderna, mycket intressant!
    Kram på er!

  3. Svara

    Marketta

    8 oktober 2013

    Ni måste absolut åka och titta på en föreställning. Vi var ju och titta på dom första gångerna. Då gick man med föreställningen efter stigen. Om jag uppfattat det hela rätt så är föreställningen numera på ett ställe.

    Kramizzar
    Marketta

  4. Svara

    soffie

    8 oktober 2013

    å vad vackert:)
    den sista bilden ser ut som tre små troll:)

  5. Svara

    Nette Cecilia

    8 oktober 2013

    😛 Tur att man lever nu men kanske var det bra då också ,kram nette ❗

  6. Svara

    TjockMorsan

    9 oktober 2013

    Historia kanske inte alltid är det roligaste ämnet i skolan, men om de små liven fick komma ut och uppleva sådana där platser ibland så kanske det skulle bli mer spännande? Eller så är det den stigande åldern som gör att det blir mer intressant att ta reda på hur folk hade det förr? Släktforskning roar nog inte lika många ungdomar som de som fått några år på nacken. Kanske är det för att man i yngre år har så fullt upp att leva sitt eget liv, men när ungarna blir stora och man får tid till över och man själv börjar tillhöra den äldre generationen, då börjar man tänka på tidigare generationer och vilket liv de levde då.

    Härligt utflyktsmål som vanligt och fina bilder där till. Kommunen borde anställa dig som turistagent eller vad det nu kan heta? Du berättar ju så härligt om alla smultronställen ni besöker, så man vill ju inget hellre än att komma på besök och uppleva lite av alla spännande och vackra platser.

    Vad det gäller äggen, så vet vi inte vilka de var, men vi misstänker att det kan ha varit killarna i klassen som har varit på Lilltjejen och djävlas i ett år nu. Efter sista pratstunden jag hade med rektorn, så tog han sig ett snack med killarna och förhoppningsvis deras föräldrar också och sen dess har det lugnat ner sig i skolan. Nu tror vi att de istället valt att terrorisera anonymt på fritiden. Jag har pratat med skolan, så de vet om vad som hände i helgen. Händer det något mer sattyg så kommer jag göra en polisanmälan. 👿

    Bamse kramisar till dig! <3

  7. Svara

    Kristina

    9 oktober 2013

    Än en gång Paula! Så fantastiska foton och en så beskrivande och lärorik text, tack! Ni bor verkligen mitt i smeten av allt, verkar det som. Massa ruiner, kolarkojar och ett friluftsmuseum, fantastiskt är bara förnamnet!

  8. Svara

    lena

    9 oktober 2013

    Vad bra att vi fick en påminnelse.Dit hade vi ju tänkt åka en sväng i år.Ska visst finnas en liten fin rundslinga att gå med hundarna också.

  9. Svara

    Agneta

    9 oktober 2013

    Oj, vilket eldoradoreportage för mig som vurmar så våldsamt för timmerhus, timmerstugor menar jag! Helt makalöst fint! Bra utflyktsmål för er, det blir mer en liten miniresa för oss, men jag spar adressen!

    Och så ser man ditt fina hår i en ruta, snyggt! riktigt snyggt!

    Agneta kram

  10. Svara

    Punatukka

    9 oktober 2013

    Man blir verkligen tacksam för alla eldsjälar som bevarar historien.Höstackarna minns jag absolut och hur vi åkte på lassen när de bärgades. Vi barn gick med kaffekorgen och drack sen på fat tillsammans med alla som arbetade med hässjorna (stavn. tveksam) Husen är underbara och tänk hur mycket slit det var och vad människor fick utstå. Tack för fantastiska bilder!
    Kramar till er alla,två o fyrbeningar 🙂

  11. Svara

    "LillaSyster"

    9 oktober 2013

    Helt rätt ut bör man…. Så välbevarade stugorna ser ut. Klart du måste åka på en förställning! Underbara bilder på höet, när jag var liten kallade jag det gräddbullar, för de ser ju precis ut som de där gräddbullarna man köpte förr på marknaden. 😉
    Ha en fin onsdag, och du vet katterna spyr inte på finmattan bara för att reta dig, det är för att kunna stå stilla och köra ner klorna ordentligt för att kunna ta i och få upp hårbollarna. Det fick jag lära mig på en kattföreläsning. =) Kram

  12. Svara

    Raija

    9 oktober 2013

    Dessa byggnader, fast de här är lite mindre, påminner om somrarna hos min mormor i Finland. Vi åkte dit varje sommar och var där nästan runt två veckor. Hon hade också bastu, som alla finnar :-).

  13. Svara

    Kersti

    9 oktober 2013

    Vilket spännande utflyktsmål.

  14. Svara

    Kicki

    10 oktober 2013

    Du milde tid vad du berikar oss med all historia, dessutom till vackra bilder.
    Kramen

  15. Svara

    Malin

    11 oktober 2013

    :mrgreen: haha vilken skön kommentar om kossorna!!!
    Den som inte frågar får inget veta.

    Jag saknar faktiskt oxå de gamla hederliga hässjorna. Inte så kul med plastbollarna på ängarna. (Förutom de som är dekorerade som angry bird då) Här uppe var det oftast sådana långa hässjor.

    Trevlig helg på er!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 96
  • 181
  • 1 684 013
  • 5 267
  • 68 099
Sök här