GemsWeekly

Gems weekly #16

Av
den
18 april 2018

Tema: mugg

Jag hade någon knäpp idé att fantasifullt försöka få till ett inlägg om begreppet att
“gå på muggen” så jag började med att googla för jag begrep inte varifrån begreppet kom…
Förklaringen jag fick handlade om att det var gammalt fängelsespråk.
Internerna var tvungna att nyttja ett kärl med handtag för sitt behov…
Illustration någon? Nä, då struntar vi i det…

Sen kom jag på att i Finland säger vi istället “gå på tuppen” och det har ju inget med mugg att göra…
Men varför man säger så lyckades jag inte hitta…
Men, jag kom plötsligt ihåg ett barndomsminne som poppade fram ur minnets skrymslen:
Min “sommarmamma” i Lovisa hade en spelande toalettpappershållare, så när jag “gick på tuppen” så satte speldosan igång när jag var klar och började riva av dasspapper, avslöjad!
Tyckte det var mycket mera pinsamt än roligt…

Och nu förstår ni att jag inte lyckats fantisera ihop nånting annat än helt vanliga exemplar på MUGG
dvs. några som står i mitt skåp och väntar på att bli invirade i tidningspapper och nerplockade i en flyttkartong inom en nära framtid.

Muggen till vänster är mig kärast, sällan använd och ack så blek av tidens tand, men en omhuldad present av dotter och barnbarn för sisådär 23 år sedan..
I min familj kallas jag för “flodhästen” och genom åren har jag fått flodhästar i olika skepnader av barn och barnbarn, så också den söta muggen upp till höger. Används då jag dricker tè, kanske en gång i kvartalet. Försöker lära mig att gilla drycken, och drack faktiskt en mugg med kamomillté härom kvällen, spetsad med en sked whiskyhonung smakade den mumma.
Mittersta muggen är min största, vet inte hur mycket den rymmer men den används för “varma koppen” eller het buljong som jag till skillnad från té gillar att dricka.
Och längst ner designmuggen från FilippaK, ganska tråkig tycker jag och dessutom saknar den öra vilket gör att den är näst intill omöjlig att hålla i när den innehåller het vätska.

Tänk vilken svada man kan få till på ett så enkelt ord som mugg

Flera tolkningar på temat hittar du när du klickar på hjärtat

TAGS
19 kommentarer
 1. Svara

  Ninni

  18 april 2018

  Jag la in några bilder vid din fb-länk till detta inlägg.

 2. Svara

  bjorgnin

  18 april 2018

  Heisann, det hadde blitt et kjempeinnlegg om første idé hadde blitt satt ut i livet! Vi får bruke fantasien og se det for oss! Ha fine dager framover ;:OD)

 3. Svara

  BP

  18 april 2018

  Hahaha! Gud så jag skrattade när jag läste ditt inlägg!!!

  Gå på tuppen, ja det var då jag förställde mig – äsch, glöm det. Men när jag läste om din sommarmamma i just Lovisa så kan jag tipsa om den här bloggen:
  https://debutsky.wordpress.com/ . Hon är journalist i just Lovisa och har liksom hela sitt liv bott där.

  Vad gäller dina “normala” muggar så är mina favon din flodhästmugg som inte alls ser ut som en flodhäst utan mera som en grå kossa. Å muggen du gillade minst, den sista alltså älskar jag.

  PS.Te dricker jag bara i England, där kaffet är helt odrickbart;-) DS.

 4. Svara

  Ditte

  18 april 2018

  Roliga funderinar. Jag tänkte också först “gå p åmuggen” toa. Men det föll….Gillade verkligen ditt uttryck “gå på tuppen”. Har nu lärt mig något helt nytt.
  Tyckte om din muggsamling och fastnade mest för flodhästen- klart personlig. Hade också några Filippa K muggar men fyra av dem har vandrat vidare till Frälsis. Har ett par kvar och de brukar få tjänstgöra som vas elle till kall dryck. Men jag tycker om deras form och design.
  Tack för ett roligt inlägg som gav mig flera småskratt så här sent på kvällen.

 5. Svara

  Hanneles bokparadis

  19 april 2018

  muggar är finna minnen och souvenirer, James Joyce och Knausgård har skrivit om sina besök på muggen.

 6. Svara

  "LillaSyster"

  19 april 2018

  Du får emballera dem alla väl, jag håller med dig muggar utan öra är helt värdelösa – jag hade också någon för några årsedan, men den fick bli till blomvas! Och att det är Simon på muggen det syns, söt som socker redan som liten. Fin tolkning! Du ha en bra dag i flyttkartongerna, nu ska jag tanka bilen och åka till jobbet. Kram

 7. Svara

  Eva

  19 april 2018

  Det där fick du till väldigt bra. Roligt och intressant. Fina muggar.

 8. Svara

  Karin Eklund

  19 april 2018

  Underbart inlägg om mugg! Jag blev också nyfiken på varför man säger gå på tuppen här hos oss och i övriga svensk-finland, men blev inte så mycket klokare än att vi säger så för att vi har en tupp på dörren. Men varför har man en tupp på dörren? Däremot hittade jag lite dasspoesi som du kanske vill läsa: http://www.loffe.net/humor-mainmenu-33/509-dasspoesi
  Och allt det här har ju inget som helst att göra med dina vackra muggar. Jag förstår mycket väl att du är rädd om muggen du har fått av Saija och Simon. Ljuvlig, ljuvlig.
  Flodhästar är för övrigt väldigt gulliga :). Själv har jag blivit kallad lilla trucken, haha
  Ha en fin dag Paula!
  Nu ska jag läsa länken BP rekommenderar.

 9. Svara

  Mia

  19 april 2018

  Det där fixade ju bra 😀 och jag fick lära mig nåt nytt, skönt när man fortfarande är hyfsat bildbar 😉
  Kram på’re

 10. Svara

  Mias Mix

  19 april 2018

  Spännande och rolig läsning 🙂 Gå på tuppen…. kan det vara så att man ofta gick på toa direkt på morgonen, tänker på uppe med tuppen, om det har nåt med det att göra. Kanske långsökt. Muggar utan handtag är ofta snygga men fullständigt opraktiska. Är ju inte så aktiv så känner att nu har jag missat nåt, ska du flytta? Blir du kvar i Säfsen?

 11. Svara

  ibod11 - Ingrid

  19 april 2018

  Du fick med olika betydelser av “mugg” även om bild saknas på en variant (tack) 😀 Just muggar har de flesta nog många minnen med och det är jättekul att få ta del av dina fina minnen. Den första fina muggen är nog ett för fint minne för att använda flitigt men de andra skulle jag gärna dricka både te och kaffe ur 🙂 Jag håller med om att designmuggar inte är lika roliga och ofta inte lika kära minnen som de man har fått av nära och kära. Det spelar ingen roll hur väldesignade och dyra de är, jag gillar också mina “minnesmuggar” bäst. Typ en “världens bästa mamma-mugg” eller en där min man är på bild med texten “mannen i mitt liv”. Tur att du inte hann packa ner dessa muggar innan vi fick se dem. Det blir lika roligt att packa upp dem och ställa dem på sina nya platser när du har flyttat in 🙂
  Kram

 12. Svara

  Eva-Lena

  19 april 2018

  Lysande inlägg som vanligt! Fina muggar – särskilt “mormorsmuggen”. Muggar utan öron är min kaffedrickande mans favoriter, förstår inte varför eftersom han har så svaga händer numer…

  Hemma hos mig sa alltid pappa att han skulle “gå på huset”, vi hade vattentoalett inne, men antar att det var hans barndoms “hemlighus” som avsågs. Kärt barn har många namn/uttryck!

  Lycka till med packningen!

 13. Svara

  annettejuhlin

  19 april 2018

  Vad kul, då lärde jag mig ett nytt uttryck 🙂 Filippa K-muggar har vi också, jag gillar designen, men de är ju hopplösa att hålla i med varm dryck så vi använder dem till små blommor som tussilago och scilla. Jag dricker oftast kaffe, men har börjat testa olika te-sorter för att varva med det. Hittade ett gott i dag faktiskt, från Clipper som smakar ingefära och citron.

 14. Svara

  Violen på Brandholmen

  19 april 2018

  Inspirerande inlägg! Tar till mig uttrycket “gå på tuppen”, det gillar jag skarpt!
  Flodhästmuggen är helt underbar medan Mormorsmuggen är en hjärteknipare!
  Var rädd om dina muggar i flytten!

 15. Svara

  Karin Eklund

  19 april 2018

  Pst! Jag har svarat på dina frågor på min blogg i kommentarsfältet 🙂

 16. Svara

  Helen

  19 april 2018

  Spännande att höra vart gå på muggen kommer ifrån. När jag tänker efter så hade den potta som fanns hos min mormor när jag var barn ett öra som en mugg. De hade fortfarnde utedass på 70-talet och sov vi över så ville man inte gå ut för att göra sina behov under natten. Därför fanns det alltid en potta under sängen för säkerhets skull.

 17. Svara

  Anne-Mari

  21 april 2018

  Så fine krus du viser.

 18. Svara

  Sara Pepparkaka

  21 april 2018

  Jaså, är “gå på tuppen” finlandssvenskt? Det hade jag ingen aning om! Tur jag inte sagt det i Sverige någon gång, kan hända folk skulle haft himla kul åt mig då!

 19. Svara

  Birgitta Malmstedt

  22 april 2018

  Bra inlägg och roligt på temat mugg. Just den där från Filippa K har jag också haft, men slängde den efter en tid.Fånigt med en mugg utan handtag! Precis som du skriver var den hopplös att hålla i då man hade en varm vätska. Ber att få rekommendera roibuste. Mycket bra att dricka på kvällen. Hälsningar Birgitta

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 51
 • 382
 • 1 718 623
 • 4 910
 • 63 186
Sök här