Bloggen

Hujedamej 2

Av
den
18 januari 2007

Jaha, nu traskar vargarna omkring mitt i byn också!

Följ länken till Dalademokraten

så kan du läsa mer om detta!

Tänkte skriva in några välvalda ord ur min eminenta Husläkarbok från 1902 Denna gång skriver han om stress!
Denna läkare förstod sambandet med negativ stress och sjukdom, och han ansåg att livet vid sekelskiftet var mycket hektiskt och ledde till stressjukdomar!
Hör bara:

Stressjukdomar

I motsats till de yttre sjukdomsorsakerna finns en grupp psykiska (andliga orsaker).
Hit kan man räkna alla de många olyckliga och nedtryckande förhållanden, som tynga på den stackars mänskligheten, icke minst på den del af densamma, som kämpar den hårda kampen för tillvaron och redan därigenom starkt tär på sin hälsa och sin lifskraft.

Ekonomiska sorger, dåliga lifsvillkor, brist på allt det som i så hög grad bidrager att skapa ett trefligt hem, hvilket borde vara den fristad, dit man med längtan och glädje sökte sin tillflykt efter den idoga dagens mödor och besvärligheter, försakande av alla oskyldiga förströelser, som bringa omväxling i det dagliga, enformiga arbetet för brödet, men som tyvärr nästan alltid vålla någon, om än aldrig så liten, utgift, som man ej vågar tillåta sig – allt detta och ännu mera är mycket oftare än man skulle tro direkt eller indirekt orsak till sjukdomar!

Få af oss hafva öppen blick för, af hvilken ofantlig betydelse det är för människans välbefinnande, att tiden ordentligt indelas, så att den rätta omväxlingen mellan arbete och hvila iakttages. 8 af dygnets 24 timmar ska användas till arbete, 8 till förströelser af skilda slag (icke detsamma som ”nöje”) och de sista 8 till sömn.
Öfrveransträngning betalar sig öfver hufvud taget icke. Låt vara, att man för en kort tid kan förtjäna litet mera genom att göra arbetstiden längre än den vanliga. Det dröjer icke länge, förrän vi känna oss öfveransträngda. Arbetet går icke längre med lif och lust, och plötsligt upptäcka vi, att vi t.ex på 11 timmar icke hafva uträttat mera, än vi kunnat göra på 9, och så hafva vi dessutom blifvit utmattade, kanske riktigt sjuka, och hvart tager då den inbillade extraförtjänsten vägen?

Af mycket stor betydelse är äfven söndagshvilan.
En sådan hvila behöver den mänskliga naturen.
Vår tid med sitt oroliga jäktande, sitt rastlösa arbete, sin brist på hvila och ro är på det hela taget bärare af de flesta sjukdomsorsaker, som vi kallat psykiska.
Om vi så än lefver i de stora uppfinningarnas, de mäktiga tankarnas tidsålder så är den därjämte också orons, ofridens, egennyttans, nervositetens och sinnessjukdomarnas tid.Detta kommer äfven att kasta sin skugga öfver de fö ljande släktleden


Så klok var doktorn för över hundra år sedan!
Har läkarvetenskapen överhuvudtaget gått framåt, kan man undra?
Så tänk nu på, att söndagen är hvilodag!

TAGS
12 kommentarer
  1. Svara

    leila

    18 januari 2007

    Hej, jag tror du har fotat mig, är det inte jag på första bilden :)? Ibland tror jag läkarna var klokare förr, mer sunt förnuft kanske. Ha det så bra och jag hoppas varjen håller sig borta runt dina husknutar för dina hundars skull. kramis leila

  2. Svara

    Helena

    18 januari 2007

    Ännu mera avundsjuk!!!!!!
    Snart kommer jag och tittar på dom! Vill se vild varg!
    Men varför denna uppståndelse?
    Bara att hoppas att jägarna lämnar dom ifred.
    Vargen är inte farlig för människan.
    Sist en människa blev vargdödad i Sverige var nångång slutet av 1700 eller början av 1800 talet.
    Det var en “tam” varg misstänkt rabies smittad som dödade sin ägare.
    Vad många inte vet att risken att bli anfallen av t ex en älg är mycket större.
    Ni som läser detta och tycker att jag bedriver rovdjurpropaganda (japp det gör jag)
    klicka på länken till min hemsida. Där så klicka på länken som heter vargar och titta på bilderna av människor (jag bl a) och varg.

  3. Svara

    Redtopp

    18 januari 2007

    Inte klokt egentligen,det skulle lika gärna kunna vara idag! Så lite har vi alltså gått framåt trots alla uppfinningar! Apropå kronisk trötthet så läste jag i senaste Allers att det kan komma retoraktivt alltså kan orsaken ligga långt tillbaks i tiden!Jätteintressant läsning!Kramar till alla i pörtet!
    Punatukka

  4. Svara

    Pialill

    18 januari 2007

    Jag har läst artikeln..Lite läskigt är det när de kommer så nära inpå.

    På tal om nära inpå. Vi har fått nya grannar. De har en amerikansk pitbull-valp. Hoppas det är/blir en snäll vovve, jag är ju lite hundrädd trots egen hund. Och man läser ju mycket om just de där pitbullarna. Jaja, Kickan har iallafall visat vem som bestämmer på gatan. Valpen flängde runt Kickan, och nafsade i tassarna på henne. Då gav hon ett tjuvnyp. Inte hårt, men hon visade att det inte var okej att hålla på så där. Alltså, man ska ju visa respekt för Drottningen i kvarteret…hihi. Kickan bestämmer här, så är det bara. 😉
    Kraam.

  5. Svara

    pimpim11

    18 januari 2007

    Visst känns det lite lyxigt att få nya soffor och stereo men nu är pengarna förbrukade måste vi spara mera och det är inte lika roligt./pimpim

  6. Svara

    Nilla

    18 januari 2007

    Jag som trodde att stressen var ett modernt begrepp. Och så fanns det redan i början på 1900-talet. Då kan man inte direkt påstå att vi går framåt. Vi står bara och stampar. Men det där med “hvilodag” det har vi tappat någonstans på vägen i alla fall. Kram kram

  7. Svara

    Anki

    19 januari 2007

    Bruden på bilden ser lika förtvivlad och rörig ut som jag känner mig just nu…..men endå….natten har varit arbetssam med pannstopp. Efter många slagsmål mellan oss vann pannan jag bad det fara o flyga och körde till jobbet istället. Nu kan den stå där och se dum ut………bläääääääää.

    Trevlig helg vännen. Kram Anki

  8. Svara

    Gunvor

    19 januari 2007

    Jag kan inte säga att jag är en stressad person. Och det ska man väl vara tacksam för.Jag tror ändå att det är på ett annat sätt nu, att vi lever så annorlunda, både på gott o ont.Man har det nog ganska bra när man tänker efter.
    Här kommer det lite flingor idag också. Igår snöade det hela dan.6 minusgrader.

  9. Svara

    Pia

    19 januari 2007

    Kloka ord redan då, men vi lever verkligen i ett stressamhälle.. uch vad man stressar emellan varven.. Nu ska jag stressa lite här.. foten i luften o armen i vinkel böj 🙂
    Ha en fin Danskväll.. Let´s Dance..
    Kram

  10. Svara

    Sylvia

    19 januari 2007

    Jag vidhåller – den läkaren var långt före sin tid.

  11. Svara

    "Ninni"

    24 januari 2007

    Kanske att läkarvetenskapen borde läsa den där boken? Kanske att våra styrande damer och herrar borde läsa den där boken? Mycket kloka ord. Om det var stressigt då… vad ska man kalla den stress som är nu? Som börjar när barnet är litet med att ryckas upp för att åka till dagis och resten av livet med ökade krav… En mycket bra bok! Tack för att du delade med dig!
    Kram

  12. Svara

    Milo

    4 juli 2010

    Det var verkligen tänkvärda ord… ja, inte har vi kommit någon vart iaf… Jag trodde oxå att stressen var ett nytt begrepp… Men, där ser man. Vore väl eg. underligt om den inte hade funnits redan tidigare.

    Kram milo

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 8
  • 618
  • 1 607 467
  • 5 038
  • 64 981
Sök här