Bloggen

I den store skaldens fotspår..

Av
den
10 juni 2013

..tassade vi igår helt oplanerat, nämligen Esaias Tegnérs fotspår i byn Rämen som vi hastigt och lustigt hamnade i!
Vi trotsade de regntunga skyarna och bestämde oss för en tur till Hagfors och på hemvägen blev det en avstickare till Rämens herrgård.

ramen1

Skalden levde 1782-1846 och levde sina ungdomsår i bygden. Här skrev han flera dikter. Han hade en komplex natur och led av depressioner och dödslängtan. Hans mest berömda verk är Frithiofs Saga.

ramen3

Si flammorna i högan sky från hyttans masugnskrön!
I kvällens dunkla skymningsstund vad denna syn är skön.
Visst vittnar den jämväl om kamp, förvisso tung och lång,
men bröd det blev till barnamun, när hyttan var igång.
Ur Rämmen av Robert Granberg 1935

ramen4

Förutom Tegnér så vistades även Sigurd Agrell och Selma Lagerlöf i trakterna, en riktig poetisk plats med andra ord, och skönheten kan man inte bestrida!

ramen7

Nere vid stranden hittade vi Kärleksstigen minsann, vi är ju verkligen duktiga på att nosa upp kärleksstigar! :mrgreen:

Jag minns en tid, fast det var längesen
då livets vårdag på oss bägge sken
Vid Rämsjöns gröna strand, där idog hammar
slog takt till glädjen mellan björkens stammar
Vårda minnet

ramen8

Ut på den skrangliga bron tordes vi inte gå, men vi hittade en annan stig som gick i den närbelägna skogsdungen.

ramen9

“Rämen är nog det vackraste i Värmland!” Omdömet är Selma Lagerlöfs, och denna dramatiska septemberdag med stormpiskade kringvirvlande höstlöv och åskblå drivande molnmassor är det ingen av herrgårdens olika besökare som skulle vilja bestrida det. Ur “De röda kattorna” av Maria Lang 1965

ramen15

Här strövar dom på mina promenadkompisar, jag halkar hela tiden efter då jag går med kameralinsen framför näsan.

ramen11

En liten inhägnad väcker vårt intresse och där står att läsa att “finnrågen såddes i den varma svedjeaskan vid midsommartiden. Från varje korn grodde mängder av skott. Odlingen fick första sommaren gärna betas. Spannmålen skördades året därpå.
Flerhundraårig finnråg som fortfarande kan gro och ge skörd har påträffats i lador i Värmland”

ramen14

Minsann, om jag inte hittade några vita kattfotsblommor också! Bingo! Detta är ju gammalt odlingslandskap så det kanske inte är så oväntat

ramen12

Snart försvinner liten Blinka helt i det höga gräset!
Ja nu är vi så kultiverade maken och jag att vi snart får börja föreläsa! 😆
Vi söker inte aktivt på något vis efter dessa ställen utan vi är ute efter naturupplevelser men de två företeelserna verkar ofta gå hand i hand!

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  10 juni 2013

  Vilket fantastiskt landskap du bor i, nästan lika vackert som Hälsingland 😉 Underbara smultronställen och kärleksstigar!! 🙂
  Kram, kram!!

 2. Svara

  "LillaSyster"

  10 juni 2013

  Underbara bilder! Jag har Värmland kvar att upptäcka förstår jag. Men det bor lite Värmland i mig – för mormor är född och uppvuxen där – så jag har hört mycket om detta vackra landskap.

 3. Svara

  soffie

  10 juni 2013

  å vadvackert det var där å din lilla goa Blinca gillar det med ser jag:)tack för kommentaren om nellies hår ja visst är det fint,hoppas hon vill fortsätta att ha ett så långt hår:) Otroligt fina bilder tar du!kramen

 4. Svara

  Malin

  10 juni 2013

  Ännu ett ljuvligt utflyktsmål, tar de aldrig slut? Bild 3 är min favorit.

  Kram

 5. Svara

  Kersti

  10 juni 2013

  Skoj att få följa med på er tur. vacker är det verkligen. Och så fick jag lite ny kunskap inte helt fel. Kattfötter var det länge sedan jag såg förr fanns de vid torpet men de tycks ha smugit iväg därifrån.

 6. Svara

  Lena Lif

  11 juni 2013

  Vilken tur för oss att du går med kameralinsen framför ögat!
  Vita kattfötter dessutom, det var längesen. Dina utflykter med alla bilder blir lite av minisemestrar att delta i för mig som läser bloggen.
  Kram

 7. Svara

  Gun wiik Plls

  11 juni 2013

  😛 Så roligt att få texter till dina fina bilder, historien kommer till liv, bra jobbat..

 8. Svara

  Raija

  11 juni 2013

  Vilka underbara platser ni hittar. Fint återgett till oss läsare, för en riktig njutning blev det att både läsa och se de fina bilderna.

 9. Svara

  annette

  11 juni 2013

  Är så glad Ni söker reda på sådana här fantastiskt fina platser med både naturupplevelser och kultur, älskar sådant men vare sig hinner eller orkar söka reda på så mycket och uppleva så mycket som jag skulle vilja göra.
  Fantastiskt fina bilder och berättelse, bilderna riktigt andas natur och historia, njuter!
  Men nu skall jag se till att diska och fixa lite sedan skall jag i alla fall gå ut och “stava” en stund i solen!

  Ha det gott!

  Kramen

 10. Svara

  lisa

  11 juni 2013

  Jätteroligt att få följa med er i historiska marker. Så vackert. Jag ställer in min autopilot på min cykel. Den hittar bara till mitt land. Därför är det så roligt att få följa med andra på fina utflykter. Tack Paula! Kram Lisa.

 11. Svara

  soffie

  11 juni 2013

  hoppas du haft en underbar dag idag 🙂

 12. Svara

  BrittMarie

  11 juni 2013

  Det verkar som ni har många olika mål att åka på utflykt till i era trakter. Så får man lite kultur till sig när man läser din blogg också, och det kan ju inte skada 😎 . Du undrade vad som stod på menyn när vi var ute senast. Det var en s k “Sommartallrik”, lite hopplock med lax, färskpotatissallad och olika köttbitar som vi egentligen inte riktigt visste vad det var. Servitrisen kunde inte svenska, och när vi frågade vad sommartallrik var visade hon bara en färdigupplagd tallrik. Vi tyckte det såg bra ut, och smakade också helt ok.
  Kram

 13. Svara

  Kicki

  12 juni 2013

  Som vanligt hittar ni på dom allra mysigaste platserna, och som vanligt tar du bilder så fina att man varje gång önskar att man vore på platsen själv.
  Men så ger du dig tid också. Tänk så mycket vi skulle hunnit se om vi stannat, eller gjort omvägar nu när vi varit söderut några dar.
  Kramen 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 225
 • 770
 • 1 610 893
 • 5 044
 • 65 073
Sök här