Läst

Jag har läst..

Av
den
29 december 2012

Det som inte växer är döende av Jesper Weithz

När Henrik och Lotte kysser varandra farväl i det gemensamma hemmet i Stockholms skärgård tror de att de snart ska återses under Sao Paulos sol. I Brasilien finns möjlighet till behandling och hoppet om ett tillfrisknande för Lotte, vars graviditet inneburit oväntade komplikationer. Hon ska bara pack färdigt huset tillsammans med dottern Molly, medan Henrik ska stanna till i London. De är båda välbeställda, högpresterande individer, och dagarna fram till återföreningen borde vara en transportsträcka för dem båda.
Men så börjar det moderna livets tunna is spricka under deras fötter, och plötsligt befinner de sig i fritt fall – tusentals mil från varandra.

Utdrag ur boken:
”I can leave if I want to?
Yes, but you die.
Han är alltså fri att gå, men då dör han. Vilken sorts frihet är det? Han väser That´s not free. That´s being hostage.
Han förstår inte vad som pågår. Det är som om någon kört hans begreppsapparat i en juicepress. Sörjan som rinner ut gör honom omtöcknad och nervös.”

Boken kallas enexistentiell thriller, vad nu det innebär.
Den är ytterst välskriven av en författare som startade klimatmagasinet Effekt som handlar om växthuseffekten.
Vi lever i ett risksamhälle där hoten är många, naturen, teknologin, kollegerna, medicinska vetenskapen, till och med den egna kroppen utgör ett hot.
Jag läser med stigande obehagskänsla. Katastrofen närmar sig obevekligt. Detta kommer aldrig att sluta bra tänker jag. En klaustrofobisk känsla infinner sig då saker plötsligt går fruktansvärt fel. Varför åker den sjuka mamman tillbaka till det tomma huset med barnet istället för att övernatta på hotell? Varför kan inte pappans plan landa på flygplatsen?
En ganska kuslig historia, som nog vill vara mer än underhållning, den vill väcka frågor som söker svar. Vart är vi på väg?

Mitt betyg ***

Den gode tjuven av Hannah Tinti

Hans saknade vänstra hand är ett mysterium som har plågat 12-årige Ren hela livet, liksom vem hans föräldrar är och varför han övergavs som spädbarn till barnhemmet i klostret Sankt Antonius.
Men en dag kommer en förslagen främling, Benjamin Nab. till barnhemmet. Han påstår att han är pojkens okände bror och berättar om deras tragiska släkthistoria. Munkarna som har hand om klostret tror på honom och överlämnar Ren i hans vård.
Men är Benjamin verkligen den han påstår sig vara?
Livet tillsammans med Benjamin blir långt ifrån vad Ren hoppats på.
Något lugnt och stillsamt hem erbjuds inte. Istället introduceras han till en pulserande värld fylld av hårdhänta äventyr med förryckta svindlare, gravplundrare och gangsters.
Ren tvivlar på Benjamin och längtar efter att hitta sanningen om sitt förflutna.
Kommer han någonsin att hitta svaren på vem han är..

Det här var en riktig rövarhistoria!
En skickligt skriven skröna där handlingen drivs framåt i ett svindlande tempo.
Jag kommer osökt att tänka på Charles Dickens författarskap, tidsepoken stämmer väl, och jag kunde då jag läste historien se den i mitt huvud som en filmatisering i Dickens anda.
Alla stora känslor finns i rika mått, det är ondska och godhet, kärlek och hat.
Jag tycker mig inte vara särskilt kräsmagad men texten var i svulstigaste laget när den beskrev gravplundrarnas fynd eller slagsmålen stridstuppar emellan. Väldigt rått fann jag beskrivningarna.
Du kommer knappast att hinna ha tråkigt medan du läser denhär historien.
Mitt betyg ***

Helenas hämnd av Maria Gustavsdotter

”För dig kan jag döda. För dig kan jag dö”
Helena av Skövde ser sin älskade dotter Agnes brutalt misshandlas av sin make. Gång på gång.
Helena försöker tala honom tillrätta, hon hotar och hon ber. Maken vägrar att lyssna och ingenting hjälper. Till slut återstår bara en sak – men klarar Helena att göra detta?
Romanen bygger på ett verkligt livsöde som utspelade sig i 1100-talets Västergötland.
I centrum står den rika och mäktiga änkan Helena och hennes barn och barnbarn.

Boken ingår i serien ”Släkten” där flera kvinnliga författare bidrar med var sin historia- Detta är nummer fyra i ordningen.

Gillar man välskrivna historiska böcker så har den här boken allt!
En utomordentligt fin skildring av tidsepoken, vi får följa med arbetet på en stor gård bland hirdmän och trälar, vi får följa Helena på pilgrimsresa till Jerusalem, vi får ta del av människors äventyr och öden.
Jag sträckläste boken och har nu reserverat en annan bok av författaren, en som handlar om Karin Månsdotter. Hoppas den är lika bra!
Mitt betyg ****

TAGS
5 kommentarer
  1. Svara

    Mia

    29 december 2012

    Många positiva omdömen idag! Alla är läsvärda vad jag kan förstå…däremot förstår jag inte hur du hinner med att läsa så mycket??? Men jag är tacksam för att du gör det och lämnar goa tips 🙂
    Jättekram till er, strax börjar Tour de Ski, härligt!

  2. Svara

    BrittMarie

    29 december 2012

    Jag säger som föregående talare ( Mia), och tycker det är oerhört imponerande vad många böcker du hinner läsa. Var får du själv dina lästips ifrån? Jag läser någon bok ibland, och tar då ganska god tid på mig. I julruschen läste jag på baksidan av några böcker och skrattade åt handlingen, utan att tänka mer på det. Så fick jag dessa två i julklapp. Ja, ibland har man det förspänt. Bara att önska så får man. Annars hade jag ju tänkt gå på din linje och bara låna på biblioteket. Det får bli när jag läst ut mina julklappsböcker – fast då kommer bokrean…
    Kram

  3. Svara

    Ninni

    29 december 2012

    Helenas hämnd ska jag ”läsa” när den kommer som ljudbok. Kan tänka mig att den är bra för de övriga böckerna i serien Släkten har jag läst och tyckt om.
    Kram.

  4. Svara

    messan

    29 december 2012

    Härligt med läsning!
    Önskar dig en god fortsättning! Snart är det ett nytt år!
    Kramar

  5. Svara

    Eva

    30 december 2012

    Det är otroligt så Du läser böcker.
    Förstår ju att det är både intressant och avkopplande.
    Själv har jag som mest läst några Rosamunde Pilcher bara 😳

    Kram,Eva

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 71
  • 192
  • 1 684 180
  • 5 268
  • 68 105
Sök här