Läst

Jag har läst…

Av
den
20 september 2007

När tiden tog slut av Göran Sahlberg

De bor på Nyckelberget i mitten på femtiotalet. Fadern vill göra honom till predikant med kostym och egen skrivmaskin. Efter pojkens brådmogna predikantdebut – länge känd som Utgjutelsen i Skrömsta – kontrar hans mor med träningsoverall, leksaksgevär och en modern uppfostran.
I hemlighet fortsätter han sina studier om Det stora Luftmötet, då församlingen skall ryckas upp i skyn, och Vedermödan, de sju svåra år som då inleds på jorden. Med dessa oroande kunskaper om tidens slut börjar han skolan och blir en flitig besökare på barnbiblioteket.
Men plötsligt är mor och far borta. Har de sugits upp till Luftmötet? Har han lämnats kvar? Hur ska han uthärda Vedermödan på egen hand?
Viola från Svenssons Livs tar honom med till Skåne över sommaren. Dit anländer också Dag Hammarskjöld för en välbehövlig vila undan hotande krig och världens oroshärdar. Viola vet vad Hammarskjöld behöver och hur hon skall få honom dit hon vill.
Planen sätts i verket med hjälp av en egenhändigt tillverkad bikini och predikantpojken som mellanhand.

Ett utdrag ur boken:
”Dittills hade jag bara sett skrädderiet från utsidan. Jag hade läst skylten över dörren: Rosenbergs efterträdare. Det svåra var att förstå vad en efterträdare kunde vara. Att själva trädandet handlade om att träda nålen var lätt att räkna ut. Av egen dyrköpt erfarenhet visste jag hur lätt tråden kunde slinka ur nålsögat. Att en skräddare behövde sin efterträdare föll sig därför helt naturligt.”

En annorlunda uppväxthistoria som är fylld med fantasi, gudomligheter och Guds närvaro i en liten pojkes kropp och själ.
På sina ställen bedårande, en liten allvarlig pojke i en svart predikokostym med skrivmaskinen som sin bästa vän.
Lite svårgripbar, men ändå en öm och vacker barndomsskildring.

Mitt betyg ** av fyra möjliga

Förvandlingens tid – när kroppen åldras och själen mognar av Inga-Lill Valfridsson


Stora förändringar börjar många gånger utan att vi vet om det. När det handlar om åldrandet kanske det är extra svårt att förstå vad som händer. Omvärlden frustar på. Arbetskamrater och chefer börjar bli yngre än du, en del är lika unga som dina barn. Allt går så snabbt.
Vad händer när vi känner att kroppen åldras och själen mognar? Vår personliga och psykologiska utveckling går mot sin fullbordan. Vi går in i en tid då andlighet, harmoni och enkelhet blir viktigare. Perspektivet skiftar från yta till djup och vi börjar alltmer fundera över hur vi använder vår tid. Åldrandet är inte ett hot – det är ett löfte om utveckling och mognad. De utmaningar vi står inför är att lära oss uppskatta livet här och nu, att försonas med det som varit och att erkänna döden.

Ur boken:
”Vi som är födda på 40-talet och en bit in på 50-talet kallas ibland för generation Plikt. Vi har fått pliktkänslan inympad i ryggmärgen och det är och har i huvudsak ofta varit bra för oss, men baksidan är att vi har svårt för att välja bort och prioritera.”

”Många i den generation som nu är i förvandlingens tid har uppfostrats till att inte känna och inte tro att de är något eller betyder något, till att vara tysta och duktiga för att underlätta och duga för föräldrarna. Det leder ofta till att man känner sig osäker med andra, särskilt med auktoriteter. Kritik upplevs som hot. Man har fått god träning i att vara till lags. Det är helt enkelt en överlevnadsstrategi.”

Jag ska villigt erkänna – jag läser väldigt få böcker om personlig utveckling, om kropp och själ. Jag har svårt att ta till mig budskapen, jag har alltid haft bråttom i livet och sällan haft tid (eller lust) att reflektera. En stor mängd kurser framför allt på 80-talet gick allmänt under benämningen ”flumkurser”…dvs. det handlade inte om att plugga något teoriämne utan om de ”mjuka” ämnena, hur vi är, hur vi bemöter andra osv.
Men nu är jag ju trots allt i tidevarvet förändringens tid, svårt att neka till när personbeviset och kroppens skröpligheter talar om att jag passerat 50-årsstrecket.
Och visst fanns det några guldkorn i denna bok!
Tankekorn att ta till sig, verktyg om man vill utveckla sig själv som människa.

Mitt betyg ** av fyra möjliga

TAGS

20 september 2007

2 kommentarer
  1. Svara

    Mia

    20 september 2007

    Nu när du är på biblioteket så hoppas jag på ännu fler rescentioner! *L*

  2. Svara

    Bollebygdsbo

    20 september 2007

    Den boken har jag läst.
    Hon skulle varit här hos oss för att hålla föredrag någon månad innan hon dog i cancer.
    När jag sedan läste boken så läste jag den på ett annat sätt.
    I min bokhylla finns det många böcker om kropp och själ.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 6
  • 189
  • 1 683 742
  • 5 267
  • 68 096
Sök här