Jag har läst..
medicin
Pagina Förlag
2016
286
På många områden har de senaste hundra årens forskning lett till enorma framgångar. Smittkoppor, dysenteri, difteri, kolera och scharlakansfeber - för att nämna några - är sjukdomar vi inte längre behöver oroa oss för.
Att drabbas av hiv, vissa typer av cancer och hjärtsjukdomar behöver inte längre innebära döden.
Men vad gäller hjärnrelaterade sjukdomar - som autism, adhd, migrän, depression, ms, Parkinson och Alzheimer - har forskningen, och inte minst behandling och prevention, inte kommit lika långt. I vissa fall är framstegen näst intill obefintliga, samtidigt som förekomsten av dessa sjukdomar ökar.
I stället för att fokusera på orsakerna till kraftigt ökande folksjukdomar som depresseion ligger fokus på läkemedel som är verksamma mot symptomen - därav massutskrivningar av läkemedel. Även huvudvärk,som nästan hälften av den vuxna befolkningen drabbas av någon gång i månaden, möts av samma synsätt: det är symptomen som ska behandlas, inte orsakerna.
Men det finns hopp: ny forskning tyder på att hjärnans hälsa är starkt förknippad med vad som pågår i mag-tarmsystemet. Det finns ett direkt samband mellan mag-tarmbakterier och en rad neurologiska tillstånd. I den här boken beskriver hjärnforskaren vilken roll magbakterier spelar för att avgöra hur din hjärna mår.
Utdrag ur boken:
"Konsekvenserna av en läckande tarm börjar se allt svårare ut, för ny forskning visar att inflammation orsakad av en skadad tarm kan leda till en läckande hjärna. Man har länge antagit att hjärnan på något vis är helt isolerad och skyddad från det som pågår i resten av kroppen, som om den vore en oåtkomlig helgedom. Men: förändringar i tarmmiljön kan undergräva hjärnans förmåga att skydda sig mot potentiellt giftiga inkräktare."
Nu ska ni veta att detta är en bok som vältrar sig i fackterminologi och noter, inte särskilt lättläst för en lekman, oavsett att författaren skriver att det är just det lättillgängliga språket som är bokens budskap!
Jag började läsa ord för ord, stavelse för stavelse. Efter sidan 33 insåg jag att det blir för mastigt så jag började skumma innehållet, hoppade till avsnitt av större intresse för mig själv, t.ex uppgiften att magsårsbakterien inte bara orsakar magsår utan reglerar även aptiten så att man inte äter för mycket!
Det strikt vetenskapliga kämpar med det lättförstådda och det är dessvärre det vetenskapliga som segrar i den här boken. Bara att se listan i slutet av boken över vetenskapliga avhandlingar, böcker, artiklar och webbdokument som är mer än tjugo sidor lång!
Det är synd, för boken är inte avsedd för medicinstuderande utan för oss vanliga dödliga.
Dessutom upplever jag fler och fler pekpinnar ju längre jag läser och när jag äntligen kommer fram till läkarens rekommendationer vad gäller ett sk. rehabiliteringsprogram för hjärnan inklusive stärkande livsmedel så blir jag inte gladare när jag läser om kombucha-te, tempeh, kimchi, osv.
Men visst, jag begriper att syrade grönsaker är toppen, liksom annan fermenterad mat, frukt med låg sockerhalt, ägg, vissa fiskarter och vissa fetter är den optimala födan för din hjärna.
Sammantaget blev boken en besvikelse. Den är kanske mer av en "bibel" för någon med diagnoser på sjukdomstillstånd som är allvarliga men påverkbara genom total livsstilsförändring.
Som vanlig klåpare så har jag i bästa fall fått några aha-ögonblick, dock inte så att de kompenserar den urtrista läsningen...
Menageriet
Tycker det låter som en bra bok för alla! :thumbsup:
Den sortens mat är ju bra för hela kroppen och livsstilsförändringar är ju ett måste om vi ska få typ 2 diabetes. Så det är ju inte bara personer med diagnoser som borde läsa boken? Dessutom är det ju så att inflammationer från tarmen är orsak till en massa sjukdomar.
Själv har jag slutat med socker och vitt mjöl så långt det är möjligt och slutat med statiner! Känner mig redan bättre i musklerna sedan jag slutade medicinera!
Att fermenterad mat, naturliga fetter och ej processad mat är bra är det ju flera forskare som rekommenderar.
Sen är ju den sortens litteratur tungläst såklart!
Ha det gott och kram! 🙂
Menageriet
Om vi inte ska få typ 2diabetes ska det stå förstås!