Läst

Jag har läst..

Av
den
17 augusti 2018
Kloster - vistelser i stilla rum Bokomslag Kloster - vistelser i stilla rum
Pippi Engstedt
geografi, kulturhistoria Europa
Bokförlaget Arena
2008
189

I Sverige är traditionen att besöka kloster inte så vanlig - få vet att allmänheten ofta har tillträde till de stillsamma och vackra klostermiljöerna oavsett trosuppfattning.
Det här är en guidebok om nordiska och sydeuropeiska kloster som tar emot gäster för kortare besök eller vistelser med övernattning.
Boken ger en inblick i det dagliga klosterlivet, skildrar historien bakom varje kloster och berättar om de sedvänjor man tillämpar. Vissa av dem är bara öppna för kvinnor, andra bara för män och den del har önskemål om tystnad. Variationen är stor.
På Österlen finns ett modernt kloster i betong och ett annat i ett före detta hönshus.
Söder om Rom finns ett kloster med egen strand och i medeltidsstaden Assisi finns ett av Birgittasystrarnas många gästhem med stor trädgård och takterrass.
Vitt skilda miljöer men med en sak gemensamt: Alla erbjuder besökaren möjlighet till en avkopplande vistelse i stilla och vilsamma rum.

Har ni börjat upptäcka att mina bokval spänner över högt och lågt, från ena ytterligheten till den andra? Det stämmer bra med verkligheten. Nyfiken, vetgirig, frågvis...
Kloster har fascinerat mig sedan barnsben. De triggade igång min fantasi då jag läste flickböcker om en föräldralös flicka som bodde och uppfostrades i ett nunnekloster.
Den boken gjorde stort intryck på mig och ända sedan dess har jag haft en svaghet för just kloster, obs. inte kyrkor, hihi
Nå, det första jag lär mig av denna bok är ordet kloster - claustrum på latin, vilket självklart leder till ordet klaustrofobi - torgskräck.

När jag läser om Birgittasystrarna i Djursholm låter det så här:
"På 600-årsdagen av den heliga Birgittas död, 1973. invigde man de nybyggda husen som gäst- och pensionärshem. De tio Birgittasystrar som lever här arbetar alla med pensionärshemmet och är mycket engagerade i de boende. Varje pensionär har sin egen "skyddsängel" bland systrarna, kanske är det anledningen till att pensionärerna verkar ha en ovanligt hög medelålder?

En helt annan miljö möter man på Villa Maria Teresa utanför Rom, där man kommer till ett stort vitputsat palats med gröna fönsterluckor. Palatset har tinnar, torn och takterass med ett slags öppen tempelbyggnad.
Nunnorna hör till en romersk-katolsk orden, pallottinerna, men man har också anställd personal.

Det finns en stor variation mellan de olika klostren som presenteras i boken. De ligger i Sverige, Finland, Estland, Italien och Spanien.
Många kloster i Europa fungerar mer som B&B eller hotell, medan man i Sverige inkluderar vissa delar av klosterlivet i gästbesöken. Detta tycker jag personligen är trevligt. Tystnadskrav vissa tider, måltidsdelaktighet tillsammans med nunnorna, möjlighet till samtal. Retreat helt enkelt.

Vad man än väljer för alternativ så är miljön unik och fantastisk!

På hemsidan klosterresor.nu kan du få mer inspiration och information om klostren utanför Sverige.

TAGS
5 kommentarer
  1. Svara

    Ditte

    17 augusti 2018

    Vilken untressant bok!
    Birgitta systrarna i Djursholm har jag besökt och jag har bott hos dem i Rom. Spännand eoch intressant och väldigt givande- Gillar verkligen dina bokval. Och nyfiken, frågvis och vetgirig är jag också. Tyvärr har jag det senaste året läst mycket mindre än jag brukar. Tyvärr.
    Kram!

  2. Svara

    Hanneles bokparadis

    17 augusti 2018

    hittade denna på loppis, intressanta platser.

  3. Svara

    Hanneles bokparadis

    17 augusti 2018

    Klosterträdgårdar är en fin bok:
    http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2011/06/klostertradgardar.html

  4. Svara

    Ama de casa

    18 augusti 2018

    Jag har gått i kloster vid ett flertal tillfällen, här finns till exempel ett bevis:

    https://amacasa.wordpress.com/2015/06/29/ama-gar-i-kloster-2/

    Här i Spanien är många kloster ombyggda till paradorer. Dvs statliga, lite dyrare men superfina hotell som (oftast) är inhysta i gamla, anrika byggnader.

    Av själva klosterlivet finns inget kvar (bra – för det passar inte mig 😉 ), men miljöerna är helt underbara. Jag älskar dessa paradorer 🙂

  5. Svara

    Anni

    18 augusti 2018

    En väninna till mig bor på samma kloster några dagar varje år, kanske att det är något av de du beskriver på Österlen? Själv kan jag tänka mig att besöka dem men tror inte att jag vill bo där. Intressant bok, kanske ska kolla om den finns på biblioteket?

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 63
  • 144
  • 1 676 817
  • 5 239
  • 67 737
Sök här