Läst Matrecept och kökstips

Jag har läst…

Av
den
13 oktober 2020

Groddar och skott - framtidens mat Bokomslag Groddar och skott - framtidens mat
Jonas Bendroth, Annika Christensen
Hem och hushåll/matlagning
Vulkan
2020
199

I den här boken hjälper Jonas och Annika dig att ändra din syn på groddar och skott från pynt och dekoration till näringstät och lättsmält basföda. De tar upp hela 19 olika sorters frön som lämpar sig för odling av groddar och skott och förklarar detaljerat hur man driver upp dem på bästa sätt.
I receptsamlingen får du lära dig hur man med groddar som bas gör sallader, bröd, biffar, gröt, dressingar och många fler spännande maträtter.
Jonas är VD för företaget Sproutly som säljer fröer och odlingsburkar för hemmaodling av groddar och skott. Hans föräldrar har producerat groddar och skott till svenska livsmedelsbutiker under snart 30 års tid.
Annika är känd som trädgårdsfotograf och föreläser om groddar och skott.

Boken är indelad i dels genomgång av alla frösorter som lämpar sig för grodd- och skottodling, en groddskola, och näringslära om groddade frön samt en avdelning med recept.

Jag tycker om att grodda hemma, i glasburk, lite åt gången men jag har ingen större kunskap om vilka frön som är lämpliga så denna bok var välkommen.

Mungbönor är de jag lyckats bäst med att grodda, och det tar inte många dagar att få ett supergott tillskott i salladen.
I boken lärde jag mig att grobarheten för t.ex linser man köper i livsmedelsaffären avsedda att kokas kan vara dålig. Därför har jag förmodligen misslyckats med bland annat groddning av gula ärter.

Nu har jag fått lite tips och trix som gör att jag kan utveckla mitt groddande till att prova olika smaker och kanske även kombinera dem eftersom smaken skiljer sig åt mellan olika groddar.
Boken är också rikt illustrerad med jättesnygga foton som verkligen ökar entusiasmen att ge sig i kast med groddning!
Det finns flera sätt att grodda på, jag brukar bara grodda i glasburk, jag vill inte hålla på med jord...
Jag föredrar också lat som jag är att äta groddarna naturella, men har man lite högre ambitioner kan man hitta många spännande recept.

TAGS
10 kommentarer
  1. Svara

    Minton

    13 oktober 2020

    Oj är det gott? Är lite rädd att testa sådant.
    Kramar från Minton och mej

    • Svara

      Paula

      13 oktober 2020

      Jaa, de är knapriga och saftiga, bäst blandade i en sallad, fast jag äter gärna dem som tilltugg…

  2. Svara

    bpz3

    13 oktober 2020

    Alltså ärligt nu Paula! Boken må vara hur bra som helst och maten nyttigast i världen, men jag klarar inte av att äta spermier. Inte med öppna ögon i alla fall. Å jag vill äta med ögat också;-)

    • Svara

      Paula

      13 oktober 2020

      Haha, vilken association! Jag brukar associera vissa fröer med fästingar, det är väl lika illa…men spermiergroddar har jag då inga problem med!

  3. Svara

    kersko

    13 oktober 2020

    Spännande, groddar gillar jag att äta men har aldrig provat att göra dem jälv. kanske något att ta tag i.
    Kram

  4. Svara

    LillaSyster

    14 oktober 2020

    Mmmm groddar som är så gott! Var längesen jag gjorde. Tack för påminnelsen =)

  5. Svara

    Ama de casa

    14 oktober 2020

    Groddar är jättegott! Vi groddade rätt mycket ett tag när vi bodde i Sverige, men sen kom vi av oss. Kanske dags att återuppta grodderiet igen?

  6. Svara

    Karin Eklund

    14 oktober 2020

    Här är vi också glada groddare och så sent som igår pratade vi om att nu börjar det bli dags igen att utöka grönsakerna på det här sättet. Billigt och nyttigt är det också förutom att det är gott, smakrikt och vackert .
    Idel, ädel , adel ungefär 🙂

  7. Svara

    Tove Olberg

    14 oktober 2020

    Jag har ett groddodlande förflutet, så gott och roligt! Möjligen ska det där få återuppstå igen?

  8. Svara

    Ditte

    14 oktober 2020

    Kul med olika odlingar. Men vad gäller groddar avstår jag nog. Kör på krasse. SEr fram emot att få se dina groddar. Och kanske kan jag ändra mig.
    kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 173
  • 178
  • 1 676 600
  • 5 239
  • 67 730
Sök här