Läst

Jag har läst…

Av
den
17 november 2021
Sverige genom konstnärens öga Bokomslag Sverige genom konstnärens öga
Nils-Olof Olsson
konsthistoria Sverige
Förlaget Arena
2021
foliant vikt 3kg
364 illustrerad

Sverige genom konstnärens öga ger en unik och mångsidig bild av Sverige. Boken sammanför historiska, idéhistoriska och konsthistoriska perspektiv och tecknar en bakgrund till konstnärernas mycket varierande bilduttryck under olika epoker från bronsålder till nutid. Boken innehåller en översiktlig svensk historia, idéhistoria och konsthistoria som illustreras med målningar, teckningar, grafik och annat bildmaterial där motiven hämtats från landskap, samhällen och städer. De historiska avsnitten beskriver i vilket samhälle som konstnärerna lever och skapar sina verk och de idéhistoriska under vilka förhärskande åskådningar som konstverken blir till. De konsthistoriska texterna beskriver konststilarna och redogör för hur de uppstår och utvecklas influerade av internationella strömningar liksom av lokala förhållanden, där de olika epokernas mest betydelsefulla konstnärer presenteras. Sambanden mellan historia, idéhistoria och konsthistoria avser att öka förståelsen och upplevelsen av presenterade konstverk och visa på vilken betydelse de har och har haft i vårt samhälle. De konstnärliga bilderna fram till fotokonstens introduktion under 1800-talet, är de enda visuella återgivningar av vårt land och därför en ovärderlig historisk information för att vidga vår förståelse av varje epoks idéer och värderingar, samhällets utformning och förändring och människors tankemönster och levnadssätt. Sverige genom konstnärens öga omfattar cirka 350 sidor med 450 färgbilder i stort format.

Det här digra verket har jag verkligen fått kämpa med under några veckor beroende på att boken är stor och tjock och otymplig.
Bästa ställningen att läsa den har varit att ha den uppslagen på ett bord medan jag själv hänger på en stol bakom och bläddrar.
Boken är indelad i kapitel enligt olika tidsepoker med början från förhistorisk tid med hällristningar och bildstenar, för att åtföljas av vikingatidens runstenar osv, ända fram till nutid.

Jag har inte haft varken tid eller möjlighet att läsa all text i boken utan jag har koncentrerat mig på tavlorna. Illustrationer i form av konstverk förekommer på varenda sida, ofta med fler än en tavla. Jag har nog aldrig sett så många konstverk tidigare, men så är jag heller inte den som är bevandrad i konstens värld eller har för vana att besöka gallerier eller konstmuseer.
Jag har genom att plöja igenom den här boken bara skrapat lite på ytan i ämnet svensk konst, men den har gett mersmak och jag kommer att fortsätta läsa genren.
Dock är det ju så att konsten sitter i betraktarens öga, och jag har knappast lärt mig att tolka konst, mycket är för mig obegripligt, fult eller påminner om Noelles första fingermålningar.

TAGS

16 november 2021

17 november 2021

2 kommentarer
  1. Svara

    Ditte

    17 november 2021

    Skulle gärna ha boken hemma som ”uppslagsbok” .
    Tack för att du tipsat om den. Tror jag ska önska mig den.
    kram

  2. Svara

    ElisabetR

    17 november 2021

    Låter väldigt intressant ska kolla om bibblan har den.
    Tack för tips.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 1
  • 208
  • 1 676 963
  • 5 241
  • 67 758
Sök här