Jag har läst…
djurhållning, husdjurslära, djursport
Votum
2019
rikt illustrerad
191
Hästen och människan har en lång historia tillsammans och vårt samspel har varit avgörande för vårt samhälle. I boken möter vi människor som lever nära hästen, får ta del av hur det var på hästkarlarnas tid och tittar närmare på hur hästlivet ser ut idag.
Med utgångspunkt i Hälsingland, där flera gamla traditioner fortfarande lever kvar, beskriver författaren hästens betydelse från brukshäst i skogs- och jordbruk, till ridskolevän och tävlingshäst. Här skildras travsportens framväxt fram till dagens V75 och Elitloppet.
Kapitlen handlar bland annat om -Hälsingehästen, -forböndernas betydelse, -skogskörning, -travsporten, -hästskötarna, -monté, och ridsport.
Utdrag ur boken:
sid 70 Skogskörning med hästen som kamrat
"Hästen kunde dra tre gånger sin egen vikt, så om den vägde runt 800 kg blev det två och ett halvt ton med en tränad häst. I början av 1900-talet fanns det ca 13000 arbetshästar i Hälsingland. Skogsarbetarna var borta långa perioder och bodde i kalla kojor och sov på britsar utefter väggarna.
sid 124 Järvsöfaks
"Hästuppfödning är lika mycket lotteri som hårt arbete. Bröderna Persson har efter 30 år i branschen börjat ge upp och säljer bort de flesta avelsston. Jan-Olov bestämmer dock att han ska behålla första fölet efter stoet Järvsö Anna. Dagen före midsommar 1994 kommer ett litet svart hingstföl med stjärna till världen. Järvsöfaks. Jan-Olov försöker dock sälja honom för 25.000 kr men ingen köpare dyker upp så han börjar själv träna honom och upptäcker att han är lättlärd och har stor talang....."
Det här är en lättillgänglig bok för den som gillar hästar men inte är särskilt insatt i hästens historia eller hur man använt hästen genom tiderna. Man blickar också framåt och berättar om nyare hästsporter, allt serverat med otroligt fina foton.
Jag har lärt mig en hel del nytt i ämnet hästsport
ElisabetR
Ser ut att vara en härlig bok att titta på bilderna och läsa här å där. Bilden ovan påminner om vår vän E:s morbror som vi bodde hos. Var på besök i skogen när han körde timmer. När jag ser bilden, känner jag doft av timmer, häst och vinter. Ljud av hästens tuggande, fågelkvitter och snö som knarrar. Märkligt vad som gömmer sig i minnets vrår. Jag var fem år då.
Tack för tips och väckta minnen…….
Ditte
En bok jag gärna skulle läsa en hel del i. I Hälsingland har jag varit en del och även tränat att köra häst.
Tack för smakbiten.
Kram
Ninni
När jag var liten körde min pappa i skogen med häst. Han och hästägaren sov i en skogskoja från söndagkväll till lördag lunch. Minns att vi var upp dit ibland för mamma brukade städa ur skogskojan så det inte skulle gro igen alltför mycket. På den tiden var det inte ovanligt att det var -30º och kallare under vintern.
Hästägaren bodde hemma i vår by. Han och hans bror födde upp ardennerhästar och var visst väldigt duktiga i sin avel.
Nu har det blivit lite populärt att köra med häst i skogen igen och jag känner till två gubbar som faktiskt gör det. De är rätt gamla nu men rediga häskarlar båda två. En får hoppas att någon tar över efter dem.
Paula
Vilka fina minnen! Ardennerhästar är så himla fina. Jag tror o hoppas att man inser att en fyrfota maskin som äter hö inte alls förstör markerna på samma sätt som alla stora maskiner. De kan ju inte ersätta dem men passar bra där det är trångt och där markförhållandena är speciella. Visst ligger det ett romantiskt skimmer som är långt från sanningen, men man levde med och av naturen, något vi helt glömt bort…Kram