Jag har läst..
Supermat – vägen till ett friskare liv av Helena Nyblom
-Varför är blåbär, tomater, apelsiner, nötter, choklad och lax bland det nyttigaste vi kan äta?
-Vad händer i kroppen om vi äter för lite fett?
-Varför åldras vi?
-Varför är växternas färgpigment så hälsosamma?
-Hur kan vi på ett enkelt sätt påverka vår hälsa?
I Supermat finns svaren. Du får hjälp att hitta kroppens egen läkeförmåga, lära dig hur du kan mota åldrandet, hålla vikten och dessutom öka ditt välbefinnande.
Senare års forskning har gjort stora och spännande upptäckter om kostens avgörande inverkan på hälsan.
Här presenteras 18 födoämnen – och många recept – som är rika på nyttiga näringsämnen och fungerar som naturens eget apotek.
Helena Nyblom är legitimerad läkare och medicine doktor med en avhandling inom internmedicin. Hon har ett brinnande intresse för hälso- och livsstilsfrågor.
Den här bokens förslag är enkla och tydliga. De är lätta att ta till sig, och här förbjuds ingenting utan man fokuserar helt på det som är nyttigt, gott och som vi mår bra av!
Vid varje födoämne handlar det också om hur man kan förebygga sjukdomar.
Boken är ju ingen mirakelkur på något vis, men för de som ännu inte fått så allvarliga symptom på kärlsjukdom som jag så kan faktiskt intag av vissa födoämnen göra att man slipper medicinera nu eller i framtiden.
Jag tycker boken är vacker, fint upplagd och jag tycker den är ett mycket bra julklappstips till någon du bryr dig om!
Mitt betyg ****
Hjärt-kärlsjukdomar Må bra och ät gott av Lotta Brinck, Karin Schenck-Gustafsson
I Europa dör varje år fyra miljoner människor i sjukdomar som hjärtinfarkt, kärlkramp i hjärtat, stroke och fönstertittarsjuka.
Riskfaktorerna bakom dessa sjukdomar är i stort sett desamma – rökning, stress, högt blodtryck, blodfettsrubbningar, diabetes, övervikt och för lite motion. Man vet också att maten och matvanorna har en stor betydelse.
Karin Schenck-Gustafsson, välkänd överläkare och docent i kardiologi, beskriver symptom, bakgrund och orsaker till våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar.
Hur uppstår åderförkalkning? Varför får man stroke? Hur förebygger man dessa och vilka livsstilsförändringar kan ha en avgörande betydelse?
Hälsosamma måltider bestående av mycket frukt och grönt är a och o för hjärthälsan. Här presenterar dietisten Lotta Brinck drygt 100 spännande recept. Här finns snabb vardagsmat och enkla matlådor, men även häftiga festrätter och nyttiga nyheter. Enkla tips och förklaringar gör det lätt att välja de goda och hälsosamma råvarorna och undvika mat som är mindre nyttig.
Det bästa med denna bok var faktauppgifterna.
Som att jag lärt mig att åderförkalkning är ett inflammatoriskt tillstånd.
Som att fönstertittarsjuka inte bara kan ge smärtor i benen utan även i nedre delen av ryggen där jag ständigt har ont när jag promenerar. Suck, alltså har jag säkert den sjukdomen också, men då är det bara att traska på, sittande får man ju absolut inte bli!
På matsidan fann jag inte så mycket nya recept som jag lockades av, men, å andra sidan letar jag ju nya recept hela tiden så de som inte har den (o)vanan kanske har större nytta av den delen av boken.
Jag vill hur som helst läsa det mesta jag kan komma över som ökar min förståelse för vad som händer i min kropp och hur den reagerar på olika yttre omständigheter.
Denna bok var mycket bra kompletterande litteratur.
Mitt betyg ***
Högt blodtryck Må bra och ät gott av Lotta Brinck, Karin Schenck-Gustafsson
Fyra av tio människor i Sverige har högt blodtryck och fler blir vi. Medicinering är naturligtvis viktig men det finns även andra sätt att påverka blodtrycket. Bland annat har kosten en stor betydelse.
Karin Schenck-Gustafsson, välkänd överläkare och docent i kardiologi, beskriver bakgrund och orsaker till våra problem med högt blodtryck.
Hon besvarar frågor som:
Vad är högt blodtryck? Hur vanligt är det? Kan man förebygga/bota högt blodtryck? Hur farligt är stress i sammanhanget? Vilka symtom ska man ge akt på? När kan det blir farligt? Hur viktigt är det att man äter bra?
I bokens andra del får vi drygt 60 goda recept som omfattar bröd, frukost, mellanmål vardagsmat, snabbmat, festmat och utflyktsmat.
Den här boken är ur samma serie som den förra jag läste om Hjärt-och kärlsjukdomar och har samma författare.
Jag försöker läsa de böcker i ämnet som finns att få tag på på biblioteket, och utgår ifrån att ”alltid lär man sig något”
Det viktigaste jag lärt mig när jag läste denna bok är betydelsen av att äta potatis!
Alla moderna dieter går ut på att minimera eller utesluta kolhydrater och i synnerhet den stackars potatisen som jag är mycket god kompis med! Och här läser jag svart på vitt: De tre viktigaste mineralerna för att sänka blodtrycket består av magnesium, kalium och kalcium. Potatisen innehåller alla dessa! Till exempel ger en portion potatis dubbelt så mycket magnesium som en portion pasta eller ris!
Det säger sig självt att potatisen bör vara kokt eller bakad och inte friterad.
Recepten är inte revolutionerande i denna bok, men bra handfasta förslag på måltider förekommer.
Mitt betyg ***
Gunvor
Jaa du Paula.Jag är inte alls duktig på att tänka rätt när det gäller maten. Fast jag blev lite försiktigare när jag fick veta att jag hade för högt blodtryck och sen att koleserolvärdet också var för högt. Så i början blev det att vi drog in på vissa saker o det håller vi på fortfarande. Min gubbe passar på mej o säger till. Men nu för tiden har jag bra värden. Jag äter numera medicin för båda delarna. Mina fel är ärftliga och då hjälper det inte med att äta rätt o motionera. Jag kan inte säga att vi vräker i oss av allt onyttigt, för det gör vi inte.. men jag tror på måttlighet i det mesta.
För dej är det allvarligare med dina besvär. Men du fixar det så klart.Klok som du är. Vad glad jag blir när jag ser att potatis är bra för hälsan, för jag skulle inte kunna laga mat utan att använda potatis.
Tack för alla kloka ord du skriver.
Många värmande kramar till dej i pörtet! KRAM KRAM!
Synne
Hej nabokäring 😆
Hoppas det är bra med er nu. Med rökslutet tänkte jag på.
De där böckerna måste jag se till att få tag i.
Har försökt mig på att läsa om div dieter, vad man ska äta, inte äta, helt fel, så rätt, undvik detta. detta bör du äta dieter.
Man vet ju snart inte vad man ska äta alls..
Idag blir det stekt korv och makaroner i alla fall.
Maken jobbar så jag får äta själv…
Ingen sol idag. Mellan 4-5 minus ute.
Fåglarna stoppar i sig för fullt.
Tja allt är som vanligt.
Kramen från nabokäringa på Digenes
catja
Oj här läses det om hälsa och nyttigheter. Det svåra är ju att omsätta det i praktiken då det finns så mkt som frestar oss…saker som hela tiden ligger bakom hörnen och lurar likt en varg.
Jag hejar på dig. Det vet du. Det är en jäkla situation att hamna i att vara tvungen att sluta med saker, undvika sådant man gillar och tycker är gott så som cig och mat.
Sänder en hel massa styrkekramar till dig!
kram
/catja
Kicki
Om man verkligen vill, så tror jag att det är mycket man kan förändra i sin mathållning. För dig som gillar att laga mat, så kanske det är lättare att botnisera i det nyttiga.
Jag kör efter devisen”enkelt ska det va”. (Gärna billigt också)
Det blev ingen tur till Grangärde, det blev ju snorhalt med snön som följde på regnet.
Nu ska vi vara barnvakt en vecka, så då blir det att hålla sig hemma.
Kramen!
Malin
Den första boken Supermat lät intressant!
Nu närmar sig D-dagen, jag hoppas verkligen att Ni känner er taggade o mentalt förberedda.
Kram
TT
Supermat köpte jag för några månader sedan och jag tycker den är toppen!
Tror det kommer att gå bra för er med att sluta röka för ni är två som kan stötta varandra. Kram
Doris
Verkar tills att vara intressanta böcker. Jag har ju lyckats lägga om min kost och inbillar mig att jag äter nyttigare än jag gjorde förut ;-).
Lycka till med ert nya liv, ni ska säkert vinna kampen !
Kram
Ninni
Vad du är duktig som läser om sånt du verkligen kan ha nytta av. Och då jag läser om att potatis är bra mat så blir jag så lättad. Även jag har ju nåtts av det här med lågkolhydrat-snacket. Vi äter oftast potatis eftersom C helst inte äter pasta och ris och heller inte grönsaker (förutom kokta rotfrukter). Nu kan jag fortsätta servera potatis med gott samvete och dessutom veta om att den innehåller viktiga näringsämnen. Tack Paula!
Kramen!
Menageriet
Ser ut som intressanta böcker. Om man nu är intresserad av såna, vilket inte jag är. Matlagning är inte mitt intresse, utan lever mest på korv och köttfärs och lite fiskpinnar.
Så jag tillhör väl snart de där 4 miljonerna. *Fniss*
Önskar Er en helskön helg!
Kram
Turkulainen
Boken ”Supermat” har jag också läst valda delar av. Den är mycket förnuftig. Hemma hos oss äter vi diabetesmat, för maken har diabetes. Det lär vara nyttigt för alla. Själv älskar jag god mat, men tycker mig inte ha behövt avstå från någonting pga av vår matordning. Dessutom är maken laktosintolerant, så någon (visp)grädde i såsen blir det inte heller. Men om man läser på lite, så märker man att den går att ersätta med alla möjliga (smalare) ingredienser och det blir lika gott. Jag kan inte påstå att jag gått ned i vikt, men Jag Har Inte Gått Upp Heller, inte ett gram, på de två senaste åren.
Tack för att du berättar för oss om böcker du läst. Jag uppskattar det mycket.
Läser i dag på webben att vår stad anordnar gratis handledning för dem som vill sluta röka. Ett lovvärt initiativ, som inkluderar olika test, tre besök hos en sjukskötare som är specialist på rökaavänjning, tre uppföljningsbesök, hjälp med val av rökavvänjningsmedel (eller vad det heter, alltså plåster eller piller och i så fall hurdana). Min dotter ska gå med. Jag har tidigare ondgjort mig över den finska offentliga hälsovården, men det tycks finnas fina undantag!
Ha det så bra.
BrittMarie
Vad bra att jag fick lära mig av dig om potatis, ur boken ”Högt blodtryck”. Man läser ju så mycket om kostråd hit och dit. Själv har jag försökt hålla inne mitt ätande av potatis, pasta, ris och bröd till ett minimum. Magkänslan har ju ändå alltid sagt mig att måttligt med potatis är nyttigt. Nu ska jag äta åtminstone potatis utan att ha dåligt samvete.
Kram
Mia
Tack Paula, äntligen fick jag belägg för att potatis är bra föda! Kan inte leva utan den…tor jag *L*