Läst

Klimatmanifestation

Av
den
31 mars 2012

Idag är det Earth-hour och vi ombeds att släcka ner lamporna mellan klockan halv nio och halv tio ikväll för att medvetandegöra vårt klimat och vår miljöpåverkan.
Jag har sett att 147 länder har meddelat att de deltar i denna aktivitet och det är stort,
men,
jag vete sjutton om jag själv släcker ner, jag föredrar nog att göra min insats på något annat vis.
För att kunna göra det har jag som älskar att läsa plöjt igenom boken:

Jag skulle ha bytt till lågenergilampa i hallen – en koldioxidbantares bekännelser av Staffan Lindberg

Ett beslut växte sig starkare. Jag lovade mig själv att gå ner på en hållbar nivå av utsläpp av växthusgaser.
Att minska mitt ekologiska fotavtryck till en rimlig nivå, men fortfarande vara en del av det samhälle jag satts att leva i.
Det finns de som flätar skägget, tovar sin musli, flyttar ut i finnmarkerna och lever på svedjebruk med fjorton getter. All respekt till dem. Men jag gillar ju stan. Jag gillar att köpa mat i affären och ha elektriskt ljus. Så vad kan man göra inom ramarna?

Efter ett års koldioxidbantning under överinseende av en hoper forskare och klimatexperter kan Staffan berätta en hel del om hur den enskilda människans livsstil påverkar vårt klimat.
Boken innehåller livsnödvändig information, onödig information och fullständigt förvirrande information. Vad som är vad? Döm själv!

Författaren är musiker och komiker och han har nu satt ihop så många ord att det räknas som en bok. Om det som ligger honom varmast om hjärtat: att lämna sin planet som man själv önskar finna den.

Jag är ju ingen miljömupp…men, jag bor i skogen, jag är fattig och deltar därför inte i prylhysterin, jag lagar min mat från grunden och jag flyger inte på semesterresor.
Men framför allt vill jag att kommande generationer som innefattar barn, barnbarn och barnbarnsbarn ska kunna leva i en sund värld.
Och jag vill försöka påverka mitt eget fotavtryck så gott det går. Jag skulle till exempel uppskatta helt ny information på varorna i affären. Jag skulle önska mig skyltar där jag får reda på varifrån varan kommer, hur den kommit till Sverige och hur hög miljöpåverkan är.
Säg att man skapade en ny metod att mäta miljöpåverkan som alla kunde lära sig. Hur lätt vore det inte då att t.ex avstå från sockerärtorna från andra sidan jorden som flugits till Sverige?

Nå, denna bok var för mig en aha-upplevelse skriven med en stor portion humor!
Humor är mycket viktigt när det gäller allvarliga ämnen!
I aha-upplevelsen ingår att erkänna att jag inte blev så mycket klokare, med mitt dåliga mattesinne och avsaknad av professors- eller ingenjörstitel räcker inte min förstånd till för att ta inmig alla fakta.

Boken är indelad i kapitel som lite kort kan beskrivas med orden -bilen, -biffen, -bostaden, de tre b:n som miljötänket handlar om

Jag skulle kunna dra hur många exempel som helst ur boken för den är både mastig men samtidigt lättläst, men jag tycker en bättre idé är att du läser boken själv och skaffar dig några egna aha-upplevelser. För jag kan lova att du får några, garanterat!
Och jag har förstått att även om det mesta är eländes elände så visst kan vi med små medel förbättra statistiken bara genom att skaffa oss kunskap som gör det lättare att välja rätt!

Mitt betyg ****

Ha en fin lördagskväll, i ljus eller mörker!

TAGS
10 kommentarer
  1. Svara

    Mia

    31 mars 2012

    Jag försöker varje dag att tänka miljömässigt, i den mån det går. Jag tycker det är bättre än att pliktskyldigast ställa upp en timme om året…. 🙂

  2. Svara

    BrittMarie

    31 mars 2012

    Jag tycker du är en väldigt klok människa Paula! Det är därför jag läser dig så troget. Jag kunde nog tänka mig att släcka en timma ikväll, om jag fick med mig min familjemedlem. Däremot förstår jag ju att det är ”en spott i havet”. Det bästa är förstås att få in tänket i vardagen. Så går det ju mer eller mindre bra med det. Bra ändå om man gör så gott man kan, tycker jag. Så önskar jag också dig en fin lördagskväll i lagom många lampors sken 🙂

  3. Svara

    AprilSus

    31 mars 2012

    Det är inte det lättaste att leva miljövänligt i dagens samhälle om inte de som styr, gör mer för att underlätta och ge oss tydlig info och de redskap som behövs. Jag gör en del och det måste ju vara bättre än ingenting? Precis som du drar jag några extra strån till stacken för att min ekonomi begränsar mig till att förbruka en massa extra prylar, men jag skulle säkert kunna göra ännu lite mer.

    Många gånger så tror man att man tänker miljövänligt tills man plötsligt ser en tidningsartikel som bevisar motsatsen. Alla kan vi ju inte bli forskare och vetenskapsmän mm, utan man kan bara litar på den info man får/skaffar sig, som tyvärr allt för ofta något senare motbevisas av en annan expertis och då tappar man både tron och lusten att ens försöka göra det lilla man kan. Då nynnar jag med i Tomas Dilevas låt, ”Vem ska jag tro på?” När de gäller de 3 b:n du nämnde, så har jag ingen bil, äter inte biff, men tack och lov har jag en bostad. Det finns ju gränser för hur mycket jag vill avvara och bostaden vill jag verkligen inte vara utan 😀

    Jag brukar faktiskt släcka alla lampor och tända ljus när det är Earth hour, 💡 men möjligen fuskar jag lite och låter TV:n eller datorna vara på. 😳

    Ha en fortsatt bra kväll!
    Kramis!?

  4. Svara

    Nette Cecilia

    31 mars 2012

    💡 Det finns nog så många andra saker man kan göra än släcka lamporna ,just det där med att köra mat o annat fram o tillbaka ,och tvätt till ex på min mans arbetsplats skickas tvätten till Estland vilken resa det är ju otroligt .Man blir bara arg när man tänker på det . 👿 Och det här löjliga med lågenergilampor som inte alstrar någon värme så vi får sätta mer energi i att värma våra hus istället.Och sedan är dom problemavfall också det tänkte ingen på .vi får nog sätta på lite mera lampor ikväll om vi ska hålla värmen -11 grader väntas till natten . kram Nette

  5. Svara

    UllaMona

    31 mars 2012

    Jag kommer nog inte att släcka …här är så ljust nu att jag har ingen lampa tänd och när det blir mörkt sover jag.
    Kram och tack för besöket på min blogg

  6. Svara

    Menageriet

    31 mars 2012

    Vad hände?
    Hela låååånga kommentaren försvann när jag postade den.
    Nu orkar jag inte upprepa utan jag säger bara. -Jag håller med Dig!
    Kram och ha det så gott i vårsolen! :mrgreen:

  7. Svara

    Malin

    31 mars 2012

    Jag har släckt lamporna men inte tvn el ipaden, men ipaden går ju på batteri 😉

    Mitt miljöbidrag är att jag är noggrann med sopsortering o cyklar halva året till jobbet.

    Kram

  8. Svara

    TT

    31 mars 2012

    Jag sorterar glas, papper och plåt osv, jag pantar allt som går att panta, jag håller på att byta ut alla våra lampor mot lågenergi OCH jag släcker… många bidrag små…

  9. Svara

    annette

    1 april 2012

    Säger som Ulla-Mona, har knappt någon lampa tänd vid den tiden nu, försöker väl tänka på miljön genom att som Du laga maten från grunden, begränsa bilkörningköpa lågenergilampor och inte ha lampor tända i tomma rum m.m
    Men det är klart sedan flyger jag iväg på lite resor ibland förstås;)
    Intressant bok, skall jag leta efter!

    Kramen får en annette som har noll inspiration vad gäller blogg just för tillfället!

  10. Svara

    Boman

    3 april 2012

    Klokt! Om du så släckt ned allt hade det inte gjort skillnad, inte om vi alla släckt ned allt under en timme heller. Långsiktighet, inte jippon, gör skillnad. Lågenergibelysning, kompostering, återbruk, närproducerad mat och annat. Om man har elvärme lönar det inte sig att släcka i rum man inte är under vakentiden om man ska ut och in där. Det kostar mera än att låta det lysa. Lampor ger också värme nämligen kom nån fram till nyligen, vilket väl inte var nån nyhet.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 30
  • 335
  • 1 690 189
  • 5 289
  • 68 430
Sök här