Matrecept och kökstips

Lamm i kardemummasås, mums!

Av
den
21 april 2009

Jag kokar ofta en stor sats lamm med ben. När lammet är färdigt bitar jag det och fryser in i lagom portioner.
Till det här receptet använde jag färdigkokt kött, men du kan lika gärna använda färskt lammkött som du skär i kuber.
Till 500 g kött ska du göra en kryddpasta som består av:
25 g smör
samt 1 tsk av följande kryddor, alla torkade:
malen kardemumma, svartpeppar, fänkålsfrön, koriander, vitlökspulver och mald kryddnejlika. 1 tsk soja ingår också.
Bryn nu köttet i kryddpastan. Tillsätt 5 dl grönsaksbuljong och låt koka upp. Koka tills köttet är mört, tiden beror på styckningsdetalj.
Jag som använde färdigkokt kött tillsatte kryddorna direkt i buljongen och använde därför inget smör.
Tillsätt 1 dl matlagningsyoughurt med 2 msk maizena irört och låt sjuda 5 minuter. Nu kan du smaka av och salta och peppra efter smak.
Grytan är god med både cous-cous, ris, eller matvete. Kokt grönsak och solrosskott är bra tillbehör.

TAGS
4 kommentarer
  1. Svara

    Astrid

    21 april 2009

    Tänk att lamm har jag inte ätit på 100 år tror jag.
    Borde nog testa med det intressanta receptet.
    Barrumpor och spill kråka.
    Så det var en hackspett som gjort detta.
    Bäver har vi också och det kan bli väldigt vacker konst.
    På din bild ser jag både ett litet djur som står på två ben och ett kobra huvud,livlig fantasi kanske

  2. Svara

    Hannele

    21 april 2009

    Spännande.

  3. Svara

    Margaretha

    21 april 2009

    Gud så gott det låter…. Tyvärr gillar ionte mannen lamm….Kan jag tillvänja honomn tror du eller skall jag byta …hehehe
    Filmen skall du absolut gå och se…eller hyra när det går….
    Den är en klar höjdare…. Jag e lite petig med filmer för jag vill gärna bli road lite …inte bara ledsen….Jag lovar dig….den är en höjdare !!!!
    Kram
    Margaretha :kiss:

  4. Svara

    annette

    21 april 2009

    Det där lät väldigt gott, lite spännande kryddor tycker jag det och det gillar jag, vilka fina bilder Du lyckats fång på bäverkonst,hat aldrig trots sökande iblan lyckats j´hitta något bäverbygge, skulle vilja se det på nära håll.
    Ja ikväll är det kallt, men här sa någon på jobbet att vi skulle få 20 grader varmt i helgen, blir svettigt det;)
    Ha en bra fortsättning på veckan!

    Kram //annette

Svara Hannele / Avbryt svaret

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 128
  • 421
  • 1 607 998
  • 5 039
  • 64 996
Sök här