Bloggen Matrecept och kökstips

Sol och fågelkvitter

Av
den
1 juni 2016

När jag tittar tillbaka i bloggen så har jag varje år den första juni skrivit “Första sommardagen”, inte ett dugg förutsägbart…
Alltså kallar jag det här inlägget “Sol och fågelkvitter….(på första sommardagen 😀 )

0601h

Idag hade jag två sötrumpor att titta på!

0601i

Blinkas syrra på besök…

0601e

Självklart skulle vi till skogs….jag beundrar granarnas oerhörda livskraft, alla dessa giftgröna nya granskott i de jättegamla halvnakna träden!

0601f

Det går ju ganska bra det här, Candie släpar inte svansen i marken…

0601g

..men när vi hamnar i havet av liljekonvaljer är det lika bra att vara lite på sin vakt!
Det hjälpte i alla fall inte att vara på sin vakt mot myggen, dom har vaknat, i tusental! Stora, slöa och lätta att slå ihjäl, men jag såg ut som en sårad hjältinna, blodig på armar och i nacken på vägen hem. Nu får jag väl en allergichock, men förhoppningsvis blir jag sen immun för resten av sommaren :mrgreen:

0601a

Nu till något helt annat! Detta är tjälknöl jag gjort på dovhjortsstek, om ni visste vad gott det blev!
Dovhjort kanske man inte springer ihop hur som helst, men den goda lagen funkar säkert lika bra till älg eller nöt

Lägg den frysta steken i 75 graders ugn över natten o lite till, 12 hela timmar.
Lagen har du kokat ihop av 7 dl vatten, 3 dl rödvin, 2 tsk socker, 1 dl salt, 1 tsk svartpeppar, 3 pressade vitlöksklyftor, ett lagerblad och timjan och låtit svalna.
Låt nu steken ligga och gona sig i lagen ca 5 timmar, sen skär du tunna skivor, och njuuuuter

Allt för idag, slut för idag!

TAGS
9 kommentarer
  1. Svara

    Mia

    1 juni 2016

    Det receptet ska jag spara, det lät mycket godare än standardvarianten! 😉
    Kram på’re :love: :love:

  2. Svara

    Tredje året i Hjo

    1 juni 2016

    Tjälknöl har vi aldrig gjort. Men det är gott, vet eftersom vi ofta blivit bjudna på det. Hjo-Hjo hälsar sötrumporna!

  3. Svara

    Nette Cecilia

    1 juni 2016

    Den där steken har jag tänkt göra många gånger men det blir inte av (på älg förstås )Myggen har vi många av också liksom små flugor . Kramen Nette 😯

  4. Svara

    Ninni

    2 juni 2016

    Det receptet på lagen kopierar jag för den verkar mycket godare än en vanlig saltlag. Tack!
    Vad du är duktig på att gå i skogen med hundarna. Önskar jag kunde göra såna promenader…
    Sovdags.
    Kram.

  5. Svara

    "LillaSyster"

    2 juni 2016

    Nu är det härlig sommar! Gissar om jag njuter av värmen ?
    Söta små hundar i skogen, myggen kan man dock vara utan! Ha det gott! Kram

  6. Svara

    "LillaSyster"

    2 juni 2016

    Nu är det härlig sommar! Gissar om jag njuter av värmen ?
    Söta små hundar i skogen, myggen kan man dock vara utan! Ha det gott! Kram

  7. Svara

    Hillevi

    3 juni 2016

    Visst är det helt underbart, särskilt som det kom regn för några dagar sedan om än inte så mycket som ni fick. 40 mm blev det i alla fall, så nu knastrar det inte så hemskt om mossan. Allra bäst är att det är för varmt för att göra nytta! 😀

    Tjälknöl på dovhjort, vilken lyx. Har sparat din lag, låter jättegott! :thumbsup:

  8. Svara

    Malin

    3 juni 2016

    Åh denna ljuvliga tid, med nygrönskan, sol och sommaren framför sig.

    Kramar till er alla i pörtet!

  9. Svara

    Kicki

    5 juni 2016

    Den tjälknölen var inte fy skam. Jag har aldrig testat att ha rödvin i lagen, men det lät ju inte helt fel.
    Kramen

Svara Malin / Avbryt svaret

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 167
  • 421
  • 1 608 037
  • 5 039
  • 64 996
Sök här