Läst Lördagstema

Temablogg: Ordet är fritt/ Vägmärke / Jag har läst..

Av
den
9 september 2017
Stuglandet - en guide till fria övernattningar Bokomslag Stuglandet - en guide till fria övernattningar
Kjell Vowles, Moa Karlberg
natur
Votum
2017
175

En guidebok till en klimatsmart och billig turism! Vem som helst kan övernatta i Sveriges fantastiska natur.

Runt om i Sverige står öppna stugor, där vem som helst kan rulla ut sovsäcken. Det kan vara gamla flottarkojor eller nybyggda timrade stugor. Den gemensamma nämnaren är att alla är gratis och inte kan bokas i förväg. Stugorna ger alla som vill en chans att komma nära naturen, utan att punga ut med tusenlappar på utrustning eller boende. Ofta räcker det med en regnjacka, en lokalbussbiljett, en sovsäck och en matlåda för att få tillgång till en mysig, vedeldad stuga långt från stadens stress.
Boken är en guidebok i reportageform, som med text och bild inspirerar läsaren till en klimatsmart och billig turism. Alla ska kunna uppleva vad de läser om, oavsett inkomst. Ofta går det att ta sig till stugorna med buss kombinerat med en kortare promenad eller ett par timmars vandring, i andra fall krävs bil. Alla stugor är olika. De förvaltas av länsstyrelser, kommuner eller hembygdsföreningar.
Moa Karlberg och Kjell Vowles har kartlagt Sveriges öppna övernattningsstugor. Detta är första gången de sammanställs i en och samma bok. Förutom de längre reportagen guidas vi till över 200 stugor med grundläggande fakta om var de ligger och hur du tar dig dit.

Utdrag ur boken:
"Tänk dig att du måste ro sju km över sjön för att komma till de närmsta grannarna. Till närmsta väg över land är det två mils vandring över fjällen.
Stugan du bor i har två rum plus en hall. Här bor du med åtta barn. Här bodde Jenny och Lars inpå 1950-talet. Idag är det en ynnest att få övernatta i deras gamla hem"

Två av Sveriges friluftsmål är att naturen ska vara tillgänglig för alla och att friluftslivet ska förbättra folkhälsan. Är det rimligt att erbjuda gratis övernattningsstugor? Det kan faktiskt vara väl spenderade pengar för samhället att göra i ordning en öppen stuga. På så sätt kan man locka ut grupper som inte normalt tar del av friluftslivet. Men minst lika viktigt är information genom det organiserade friluftslivet, tex. genom föreningar som kan agera som vägvisare och ambassadörer och hjälper till att ta ut människor i naturen.
-Det största hindret är att man inte har någon vana eller tradition av det. Om man inte har det från sina föräldrar eller sin kultur kommer man inte på tanken att gå ut och ägna sig åt friluftsliv.

Detta är en genomarbetad och väl genomtänkt bok där inget saknas som tillhör ämnet. Ja, det skulle då vara karta, men det hittar man med hjälp av vägbeskrivningen och t.ex internets google-kartor.
Jag blir så otroligt sugen på att komma ut till nya härliga miljöer i vitt skilda typer av landskap så jag knappt kan bärga mig.
Om jag sedan någonsin kommer att komma iväg på någon av dessa föreslagna turer vet jag inte, men entusiasmen saknas i alla fall inte.

Jag har valt att använda inlägget till temabloggarnas tema Ordet är fritt eftersom jag älskar ord i böcker och för att just denna bok gör reklam för något som fortfarande är fritt och gratis, och till veckans tema Vägmärke för utan bokens vägledning Hitta hit! skulle alla dessa underbara ställen bli oexploaterat av stora delar av naturvägens folk, dvs. vi skogsmullar som gillar att vandra i naturen!

TAGS
7 kommentarer
  1. Svara

    Mia

    9 september 2017

    Här uppe kan man sitta och lyssna på människor som har levt så där…både spännande och tragiskt många gånger…Kram på’re :love: :love:

  2. Svara

    Autismmamma

    10 september 2017

    Jag vill bara titta in och skriva lite kvällspepp,både till er och till mig själv.
    Hittills har du överlevt 100% av dina dåliga dagar. Du klarar dig galant! Tänk på vilken kämpe du faktiskt är som klarat dig igenom allt du gjort. Som reser sig upp varje gång du faller. Du är inte en svag person. Du är inte värdelös du är stark och helt fantastisk! Du är tillräcklig och bra exakt som du är. Du klarar allt så våga tro på dig själv!

    http://autismmamma.bloggplatsen.se

  3. Svara

    Charlotta

    10 september 2017

    Vilken vacker bok, jag har hört talas om den. Men om jag förstått rätt så är de flesta ”fria stugorna” att finna långt, långt bort från där jag lever. Inte 100% miljösmart om man måste åka 75 mil i bil – men bra mycket bättre än en flygbiljett förstås. 🙂 🙂

    Jag har fått en del undrande blickar i mitt liv när jag har kommit tillbaka till jobbet efter semestern och berättat att jag inte varit ”någongstans”. Då brukar jag tänka att det är synd om dem, som inte trivs hemma. Självklart förstår jag och tycker även själv att det är trevligt med nya intryck och ombyte ibland, men jag tycker det är trist med det där sociala trycket ”att man m å s t e åka iväg på semestern”

  4. Svara

    Kersti

    10 september 2017

    Vilken spännande bok. Jag lägger den genast till min lista över böcker att kika närmare på. Nu blev jag också sugen på att knalla iväg och sova i en stuga någonstans där jag aldrig varit.
    Kram och trevlig söndagkväll

  5. Svara

    Hillevi

    10 september 2017

    Aldrig i livet! Näver äver nånsin! Skog är härligt, natur överlag men tänk om det kommer någon annan! 8-O. Folk kan vara rysligt otäcka! Min bil är min borg i den har jag + hundar bott genom Sverige inklusive Öland (aldrig Gotland, tyvärr) och även i Norge. I Finland har jag heller aldrig varit men det beror på språket. Kan bara räkna till tre och svära på finska… :oj: Tältet är också med för säkerhets skull.
    Nu vet jag inte om jag skulle våga, faktiskt. Med kulspruta, kanske… 8)

  6. Svara

    Tove Olberg

    10 september 2017

    Se där ja – ett prima inlägg med egen tolkning av rubrikerna!
    Rubrikgivaren tackar så mycket 🙂

  7. Svara

    Anna/notonmusic

    17 september 2017

    Det där låter så spännnde, läste om dessa övernttningsstugor i en DN artikel för ett tag sedan men visste inte att det fanns en hel bok? Spännande. Tror inte jag skulle våga övernatta dock, har alldeles för livlig fantasi för det ?

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 5
  • 170
  • 1 686 900
  • 5 278
  • 68 264
Sök här