Chili-matjes

Mattips från finnkäringen, riktigt himla god sill som passar så bra till dina nyskördade egenodlade färskpotatisar (? ;-) )

Du behöver
1 burk matjessillfilé
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
½ mediumhet röd chili
1 msk tomatpuré
1 dl chilisås av tomat
½ tsk dillfrön
2 msk olivolja

Häll av sillen men spara spadet. Finhacka all lök, dela, kärna ur och hacka chilin. Fräs detta i olivolja ett par minuter i en kastrull. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa någon minut. Ta av värmen, tillsätt chilisåsen, ½ dl av sillspadet och dillfrö. Blanda med sillen, häll upp i en burk.
Låt stå i kylen 8 timmar. Bör inmundigas inom ett par dygn, den är godast då

När jag nu ändå håller på o snackar mat (som vanligt!) så vill jag också tipsa om att
hallonvinäger
är en höjdare!
Den funkar till viltsås, kycklingsås, till lever, fläsk, underbart god i salladsdressing och till grillad getost!

Lägg nyplockade rensade solmogna hallon i en flaska eller burk upp till 3/4. Fyll flaskan med vinäger, antingen vitvinsvinäger eller äppelvinäger. Ställ nu flaskan i ett soligt fönster ett par veckor.
Sedan silar du allt genom kaffefilter och fyller på flaska.
Efter en tid kan bottensats bildas, sila då en gång till.

Min hallonvinäger står och gosar till sig.

Annar står allt bra till i pörtet. Det är varmt, i synnerhet att stå i hallonbuskar ute på hyggena i stekande sol. Varför plåga sig?
Ja se det undrar jag också! Jag blir inte rik på kuppen utan jag får bara slåss med en miljons triljoner insekter av alla slag som bor i buskarna. Jag kommer hem svettig och eländig med en massa bett över hela kroppen.
Blinka brukar ligga en bit ifrån mig och ta igen sig, titta på mig med en min som säger allt (“Hon är inte riktigt klok min matte…)

På kvällen tar jag därför gärna ett dopp i sjön när Hasse kommer hem. Jag har inte simmat så här mycket någon sommar tidigare!

Vi försöker anpassa oss (läs jag) till en normal tillvaro där man stiger upp tidigt på morgonen och går och lägger sig i vettig tid före klockan elva.
Det går sådär….tack o lov går det bäst för maken, han börjar jobba sju så klockan ringer fem, jag försökte joina honom en morgon men det kändes ganska kymigt.
Nu sätter han klockan på sju innan han åker hemifrån och då masar jag mig faktiskt ur sängen.
Stackars man är bara ledig en dag denna vecka, på söndag, sen kör han sex dagar på raken igen…

Hörni, nu slutar jag tjöta och önskar en TREVLIG HELG till alla som tittar förbi
Ta vara på sommaren, den går inte i repris!

0

6 Comments:

  1. Det där med hallonvinäger ska jag verkligen prova att göra. Jag har inte börjat plocka skogshallon än, har fullt upp med dom i trädgården.
    Så som du plågar dig i hallonsnåren, så plågar jag mig i svampskogen. Lite tossig får man lov att vara ;-)
    Kramen

  2. Du har alltid så bra recept.Dottern rörde ihop något som var så gott i går kväll jag tänker på det än
    Nä din kommentar stämmer inte på mig för nu fortsätter den till fjälls :0) så sommaren är inte slut för min del
    Men delen med barn och barnbarn är slut för i sommar
    Vi har haft en otrolig sommar med en temp. runt 25 hela tiden sedan midsommar
    Inget regn och det är inte bra

  3. Sillen låter god, fast jag tror inte den gillas av maken. Alldeles för mycket kryddor för hans smak, han vill ju nästan inte ha nåt alls. Lite tråkigt tycker jag som tycker om smak.

    Kramizzar
    Marketta

  4. Ska testas!!
    Hallonvinäger har jag hört talas om… om jag hittar hallon igen ska jag göra den… ja, jag kan ju köpa också i och för sej.
    Tänker på när jag ska hinna åka till dej men det ska ske!!
    Mina semesterplaner har blivit lite omkullkastade men jag har ju två veckor kvar så jag bör hinna. :grin:

  5. Åhh va mycket gott du bjuder på. Sillen verkar jättegod, men jag säger som hon skriver härovanför..jag har en gubbe som inte äter sill så jag får njuta själv.Och det gör jag. Det är inte så att han inte tycker om, för det gör han, men han tål det inte för magen. Jag måste nog testa den där nån gång när främmande väntas.
    Hallonvinäger har jag hemma, men inte hemmagjord. Den är säkert godare. Jag har Zetas Hallon Balsamico och den är riktigt god den också. Men det är nåt visst med det man gjort själv. Jag funderar på att koka svartvinbärsgele. Det har jag aldrig gjort. Den röda har jag kokat.
    Och du..så otroligt mycket trädgårdshallon det blir detta år. Men det är ingenting mot skogshallon. Dom har såå mycket mera smak. Så lyckliga dej som plockar såna.
    Och tänk..jag som inte badat en enda gång denna fina sommar!
    Ha det härligt i ditt pörte med man o djur!Kram!

  6. Tyvärr så är ju jag en sån tråkmåns som inte äter sill i någon form :roll:
    Min tallrik runt jul och midsommar ser ut som barnens.Det här med att ställa in kroppen på att vakna tidigt är något jag bävar för.Tur är väl att man har vå veckor kvar på semestern och kan lugnt sussa vidare på mornarna i alla fall en vecka till.Men sen så blir det nog att ställa klocka på 8 i alla fall.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.