Laxlåda

I Finland kallar vi maten vi lagar i ugn för lådor. Det motsvarar svenska gratänger och puddingar.
Eftersom jag hade så mycket god regnbåge kvar funderade jag på vad jag kunde göra av den färdiga ugnsstekta fisken som blivit över.
Visserligen fick både jycken och katterna smakprov, men jag tyckte faktiskt att det var onödigt lyxig mat, de får nog nöja sig med strömming och abborre :)

Så här gjorde jag:

lax1

Rensade och bitade fisken och lade den i botten på en ugnsform. Kryddade med citronpeppar och citronsaft samt torkad dill

002

Jag hade i förväg stekt en hackad lök och en näve torkad Karljohan som jag hällde över fisken

003

Gröna ärter från frysen för att tillföra lite vitaminer, hade säkert varit gott också med spenat.

Överst lägger man buljongkokt ris eller korngryn som jag valde.
Till sist vispade jag ihop en äggstanning av ett ägg, 1dl Philadelphia-ost och 1dl mjölk.
Ris kräver lite mer vätska än korngryn.
Nu skjuts in i 175 graders ugn till äggstanningen stannat, ca 30-40 minuter.

lax4

Kanske inte den vackraste maträtten, men god och mättande comfortfood!

12 Comments:

  1. Förr var ju lax lyxmat och den laxlåda vi åt var det ju potatis i och äggstanning. Förutom svampen så verkar ju Din låda vara god och nyttig. :thumbsup:
    Nu köper jag ju bara lax i 4-pack, så det blir inga rester över, varken till mig eller katterna och fisk äter dom ju inte heller.
    Apropå förra inlägget, så tycker jag synd om Dig när Du måste plocka skumgummibitarna. Kommer ihåg när en av mina hundar i Härjedalen rev sönder en stoor plyschhund som han hittat i sovrummet. Rummet låg på övervåningen och katten hade lyckats få upp dörren dit. Det var skumgummibitar hela vägen ner i hallen! Det satt på väggarna och överallt! Som tur var så hann sambon hem först och städade innan jag kom. :-D
    Lejonklippt katt var ju inte så dumt? Kanske skulle prova på mina? :-x
    Önskar Dig en fin helg och kram! :)

  2. Gott, jättegott, ser det ut!
    Kram

  3. Det är bara fantasin som sätter gränser, det hävdar jag med bestämdhet och det är inget fel på din fantasi, så gott!!!!
    Kram goingen :love: :love:

  4. Fyndigt! :thumbsup: Nu blev jag sugen på kolrotslåda……
    ….tja en annandag får det bli.
    Nu hämta hem Smulis.
    Ha en fin helg!
    Kram

  5. :music: :-o Det där ser ju jättegott ut ,trevlig helg ,nette

  6. Dessa lådor har man ju fått äta en del av eftersom jag lever med en finna.Leverlådor,morotslådor…..och gud vet vad.Men laxlåda har jag alrdig fått prova på.Men det verkar gott i alla fall :wink:

  7. Lådor säger vi väl här också om vissa ugnsrätter. Håller med om att det inte ser så vackert ut, Mannerström skulle nog haft sina synpunkter. Men tvivlar inte på att det var gott.

  8. Näääe, inte hittat några lönnblad Dom är helt klart sällsynta här på västkusten, i alla fall hos oss. Men vi jobbar på det, tar små skott och planterar här så kanske, om man hänger med ett slag så. Ja, glycerin, ja, det har ju jag stående nånstans, får ta tag i detta!
    Kramar

  9. Åh, det där lät gott! Måste jag nog testa när inte mannen är hemma, för nyttigt för honom! :)

  10. Laxlåda är aldrig fel! Har aldrig gjort med korngryn eller ris… och inte med karljohan heller, men det ska jag testa när det blir nytt “kalle- år” har bara en handfull torkade kvar…
    Kram

  11. Det där verkade smaskens, men jag är ingen älskare av ärtor, så jag tar nog spenat där.
    Kramen

  12. Ser så gott ut. Min mamma sade alltid låda om dessa skapelser
    Så det är nog med tiden det ändrat namn

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.