Tisdagstema

Tisdagstema – en utmaning för dig och din kamera varje tisdag!
Vill du vara med så hittar du bannern i högra menyraden

Vecka 26
Styrka

Är jag galen i mat eller???

Harissapower i matlagningen!
-En tunisisk stark kryddpasta gjord på chili, vitlök, koriander, kummin,salt och olivolja!

Jag kom första gången i kontakt med denna krydda när jag träffat min tunisiska pojkvän i slutet av sjuttiotalet.
På den tiden kunde harissa och cous-cous endast inhandlas på Hötorgshallen i Stockholm.
Tiderna förändras, nu finns cous-cous i varenda mataffär.
En cous-cous-gryta med lamm och grönsaker och lagom mycket/lite harissa är fortfarande en matfavorit!
Obs! Äter du starkt kryddad mat, drick inte! Det bara bränner ännu mer i strupen!
Ta en bit bröd, en tugga ris eller cous-cous istället så lindras hettan!

20 Comments:

  1. Ha ha ja du den där är det säkert styrka i.. het om inte annat..
    Kram

  2. Jag har faktiskt aldrig smakat harissa, kanske måste prova det. Burken var ju fin om inte annat.

  3. Den kryddpastan blev jag verkligen nyfiken på. Har aldrig smakat den tyvärr, men det lät gott!

  4. Starkt gjort, Paula!!

  5. Den har inte jag heller testat, kul och vi har snarlikt styrkeval idag. Kram

  6. Starka kryddor är väl bra i varmt klimat, om inte bara för smakens skull, så dödar de bakterier, eller???? Du får vara barfota eller ha tossor på Dig så hundarnas tassar inte blir klämda! Och cyklister – usch så de far fram – här finns såna där tävlingscyklister som hetsar fram i motionsspåren och inte tar den minsta hänsyn till folk eller hundar då de tränar. Jag blir så arg och har skällt ut dem några gånger. Motionsslingorna är till för alla att utnyttja var och en på sitt sätt. Hundarna måste vara kopplade där men stor risk ändå att de blir påcyklade av de där fartdårarna.

  7. Hahaha, bra exempel på styrka!

    Nu har jag annars satt in en bild på soffan – tyvärr mindre suddig än den borde vara för nu ser man hur den blev :(

    SEDAN tänkte jag som så – att jag skulle fråga om det är ok att jag länkar till dig?

  8. Ja det måste jag nog erkänna att den kryddan har jag aldrig hört talas om – skulle vara en utmärkt present till min far som älskar riktigt HET mat.

  9. Visst e det spännande hur vår matkultur förändras snabbt! Vem visste vad pizza och kebab var för trettio år sen??? Har inte heller provat harissa…än.
    Kramis AnCa

  10. Åh, jag älskar kryddad mat och cous-cous är supergott. Harissa har jag dock aldrig testat, skall försöka hålla det i minnet…

  11. Det är säkert starkt så det förslår! Och gott också..jag gillar också starkt!

  12. En krydda helt i min smak – mums!

  13. Låter som en spännande kryddpasta och burken e fin oxå!

  14. Tack för att du sa till!
    Jag hade bara sparat sidorna som utkast, därför såg jag dom men inte ni. Nu ska det gå att kika på alla gallerierna!! :-)

    Puzz

  15. *hihi* Jag är också galen i stark mat som du har sett, men just harissa har jag kvar att pröva.

  16. Lät uhôgle starkt det! Men nog är du galen i mat allt! :-)

  17. Aldrig hört talas om men det syns på förpackningen att den är het. Gosh!

    kram Erika

  18. Här är en familj som älskar stark mat! Harissa är en favorit o årets grillfavorit är skivad halloumi penslad med harissa. Mummmms…

    Kramar

  19. Vi var inne på samma tema du och jag… MAT !!! Hahaha!
    Fast jag missade igår, men dag ligger en stark grej hos mig också…

    KRAM EVA

  20. Jag letade i skåpet efter en flaska tabasco som jag trodde mig vara ägare av, men den var borta, så det fick bli fysiska styrka istället. Harissa är också väldigt gott. Jag har lärt mig tycka om stark mat eftersom min svåger är tunisier och vi har suttit vid deras matbord en och annan gång med rinnande näsa och ögon. Mina barn talar ännu med fasa om “moster Kerstins Lasagne”, som hon bjöd på en gång.
    Ha en fin fortsättning på dagen! Kram Ingrid

Kommentera