Jag har läst…
konsthantverk
Bokförlaget Arena
2023
160
Baksidestext: Det här är historien om hårkullorna från den lilla byn Våmhus i Dalarna. Under 1800-talet begav de sig ut på arbetsvandringar runt hela norra Europa för att sälja smycken gjorda av hår. På så vis kunde de hålla nöden från dörren. Till på köpet gjorde de sig kända bland både ortsbefolkningar och diverse kungligheter och societetspersoner.
I den här rikt illustrerade boken skildras hårkullorna och deras roll i samhället genom en gripande historia som sträcker sig från sent 1700-tal till idag. Den berättar om hantverket med hjälp av detaljerade och hänförande bilder på både nya och gamla hårarbeten. Genom personliga brev och anekdoter berättar hårkullorna och deras samtida om resorna, familjen som stannade kvar hemma, om nöden och det hårda arbetet.
Detta är ett praktverk som jag hoppas får många läsare!
Jag kan inte annat än beundra dessa otroliga kvinnor både för deras yrkesskicklighet men också för deras mod, de vandrade från Våmhus ut i stora vida världen, en del ända till Ryssland och Amerika för att vara borta i flera år.
"Under 1800-talets andra hälft lyckades hårkullorna sammantaget tjäna mer pengar än vad männen drog in tillsammans på allt arbete inom jord- och skogsbruk, kolning, timmerflottning, korgarbete och herrarbete"
Drottning Viktoria i England var en av kunderna sedan sångerskan Jenny Lind introducerat hårkullor vid hovet!
Det här är en av de mest intressanta, snyggaste böcker inom genren som jag har läst. Så många fina fotografier av dessa hårarbeten och så intressant att läsa. Låna hem den från biblioteket eller köp den, den pryder varje bokhylla den står i.
Anna-Lena
Det här är en bit av dåtidens Sverige som handlar om kvinnorna och som många inte har en aning om. Så bra att det finns en skriven bok så att historien inte glöms bort.