Bloggen

Avsmakat julmat

Av
den
9 december 2010

Igår kväll var vi i bystugan och intog en julbuffé.
Ca 30 bybor samlades och åt tillsammans, en trevlig tradition!
Dryck tog var och en med sig, det blev en snaps till sillen…
Ett mindre urval av julmat serverades, sill, lax, jansson, prinskorv, köttbullar, skinka.
Men, varför har man rostbiff, kalvsylta och ägghalvor på julbordet?
Jag hade hellre ersatt dem med julrätter såsom rullsylta och julkorv o dylikt.
Och efterrätten då, inte ris a la Malta eller risgrynsgröt utan ostkaka!
Det var för mig ett helt främmande val…

Nåväl, på mitt eget julbord står de rätter jag själv vill ha, äggen får vänta till påsk och rostbiffen till sommaren!

Bjuder på en liten rolig historia idag istället för foton:

Väninnorna möttes vart tionde år för att äta en gemensam lunch

i 40- årsåldern diskuterade de var de skulle mötas till lunch. Till slut blev det bestämt att de skulle mötas på Ocean View Restaurang för där hade servitörerna strama byxor och fina rumpor.

10 år senare, vid 50 års ålder, diskuterade de igen var de skulle mötas till lunch. Till slut blev det bestämt att de skulle mötas på Ocean View Restaurang för där var maten god och vinlistan utmärkt.

10 år senare, vid 60 års ålder, diskuterade de igen var de skulle mötas till lunch. Till slut blev det bestämt att de skulle mötas på Ocean View Restaurang för där kunde de äta i lugn och ro och restaurangen hade en härlig utsikt över havet.

10 år senare, vid 70 års ålder, diskuterade de igen var de skulle mötas till lunch. Till slut blev det bestämt att de skulle mötas på Ocean View Restaurang för restaurangen var rullstolsanpassad och det fanns hiss.

10 år senare, vid 80 års ålder, diskuterade de igen var de skulle mötas till lunch. Till slut blev det bestämt att de skulle mötas på Ocean View Restaurang för där hade de aldrig varit förut…”

TAGS
13 kommentarer
  1. Svara

    Doris

    9 december 2010

    Låter som en trevlig kväll men jag håller med dig att det inte var någon traditionell julmat precis, har sett att julborden här är likadana, tycker t.ex. att kycklingfiléer eller anka inte hör hemma på ett julbord …
    Och risgrynsgröt eller ris á la manda tillhör ju absolut !!
    Sköt om dig !
    Kram

  2. Svara

    Christina

    9 december 2010

    Vad mysigt ni verkar ha i eran lilla by 😉
    Ostkaka äter vi också till jul här,men det beror nog mest på mina Småländska gener och jag är uppvuxen med det.

  3. Svara

    Anki N

    10 december 2010

    Trevligt med lite bygemenskap!! Paula, vad vore julbordet utan ägg? Jo ägg de vill minsann Anki ha på bordet. Men rostbiff…nä de har vi aldrig. Lite småkul de här med de olika rätterna som folk har på julbordet lite beroende på var de bor. Du vet vi har ju små kroppkakor, lökdolmar ….de e viktigt här hos oss…*ler*

    Trevlig helg på dig vännen.
    Kramiz

  4. Svara

    Synne

    10 december 2010

    Där hade de aldrig varit nej….
    Ja du, undrar hur det blir med oss när vi blir gamle och skröplige hihi.

    Jag tror det är olika tradition när det gäller julmaten. Vi brukar ha ägg och räkor på vårt julbord.
    Så har vi systerns exman, de hade brunabönor på julbordet.
    Det har vi aldrig haft…
    Så det är nog olika det.
    Här blir det nog en traditionsrik julmiddag.
    Guben och jag som är här.
    En lugn fridfull helg. Jag är ledig i tre dagar. Hör och häpna!

    Hur går det för er med rökslutet?
    Hoppas det går fint.
    Kan bli skönt att bli kvitt det till slut. Tänk på vad du kommer orka sen.
    Stackars hundar… De får aldrig en lugn stund sen hihi.
    Eller Hasse heller för den delen…
    Jag är så imponerad över att ni ger er i kast med det, fast jag vet ju att du måste.

    Är lite trött och sliten. För lite sova och för mycket att göra.
    Huvudet verker, snuffsig och allmänt hängig…
    Säkert förkylningen som vill in.
    Men jag vill inte ha in den.

    Ska gotta mig en kaffe nu.
    Var nyss ute och tog några bilder.
    Soluppgången är så vacker.
    20 minus idag. Så det är varmt och gott ute. Mot 37 minus här om natten….
    Kontraster kan man säga.

    Ha nu en sköner dag. Ta hand om DIG, gubben och hundarna och de två små busfröna som jamar.

    Varma förjulskramar från nabokäringa :mrgreen:

  5. Svara

    Kicki

    10 december 2010

    Det låter som om det är en aktiv liten by som ni hamnat i.
    Hur gick det med ciggen efter snapsen???
    Historien om damerna skickade jag till min syster för ett tag sen hon skulle precis träffa sitt “tjejgäng” som hållit ihop i evigheter, så jag tyckte den passade bra.
    Kramen

  6. Svara

    TT

    10 december 2010

    Ägghalvor har jag alltid på julbord men inte rostbiff!?
    Ris a la malta ska det minsann också vara!

    Jaja, skönt att kunna ha sådan gemenskap i byn i alla fall!
    Rolig story, den sprider jag vidare här på jobbet.
    Trevlig helg, hoppas inte det blir alltför kallt; kram!

  7. Svara

    Mia

    10 december 2010

    Haha, vilken underbar historia 😛
    Ägghalvor, dessa djävulens påhitt! Det är inte klokt vad folk äter ägghalvor!! Ris a la Malta är ett måste på julbordet, men sen är det verkligen olika i olika delar av landet vad man måste ha…Här äter folk oerhört mycket potatis, nere i Småland sa dom, att potatis har vi hemma… *L*

  8. Svara

    åsa

    10 december 2010

    Har aldrig hört talas om att man har rostbiff på ett julbord, men “smaken är som baken”!
    Själva är vi nog lite ensamma om att ha potatisgratäng (med mycket vitlök) eftersom döttrarna efter skilsmässa från 1:a maken hade som önskan att få ha det på julbordet (han hade totalvägrat), det var nog lite “trots” tror jag, men som sagt, det har blivit tradition och alla äter med god aptit..
    Ägghalvor, det vill de också ha och ja, jag gör ju några stycken och de brukar gå åt.
    Så roligt att ni har sammanhållning där ni bor och visst går det att ta en (eller flera) snaps(ar) och ändå låta bli att röka…
    Läste historien högt för maken och han tyckte, att vi var på god väg att bli likadana..va f-n tror du att han menade med det..?!
    Ha dé!/Kram

  9. Svara

    BrittMarie

    10 december 2010

    Mattraditionerna verkar ändras med tiden, och med att folk flyttar och tar till sig nytt. Rostbiff verkar flera ha fått på sina julbord, även jag när vi åt med jobbet i torsdags. Kanske det är modern julmat. Själv skippar jag rostbiffen på julafton, liksom ostkakan, för jag är ju ingen riktig smålänning.
    Du undrar om jag trillat av bollen än. Det tror jag att jag har, för tyvärr började jag att träna lite för tidigt 😥 . Annars har jag jobbat fel, för ryggen har blivit lite sämre igen. Troligen är det säkrast att hålla sig till promenader ett tag till, tror jag.
    Kramar och ha en fin helg i ett hus som luktar jul och inte cigarettrök. Det verkar ju gå bra för er 🙂

  10. Svara

    Ragnvi

    11 december 2010

    Morning mitt i Julbyn! Härligt med den gemenskapen!
    Läste om mannens tågresa…hoppas han kom hem igen?!?!
    Jag är knäpp, jag vet men jag äter varken gröten (jo ibland!), ostkakan eller Maltan! Men ägg o rostbiff gillar jag, fniss! Tur att smaken är som baken!
    Snart är du min Idol….rökstoppet!!!!
    Kramen!
    Ragnvi

  11. Svara

    Ragnvi

    11 december 2010

    Åsså glömd jag ju….historien var skitbra!
    Kramen igen!
    Ragnvi

  12. Svara

    annette

    11 december 2010

    Trevlig tradition att samlas i byn, sådant skulle det finnas mer av tycker jag, men då får jag flytta till en by;)
    Ägghalvor hör till mitt julbord, men inte resten av det “konstiga” Du skriver om, tycker att det många julbord som serveras ute numer kommer in alltmer “konstigt”.
    Men smaken är ju som bekan som baken, “delad”!

    Ha en skön helg i vinterlandet!

    Kramar

  13. Svara

    britten

    12 december 2010

    Hej min vän.så nu har jag läst ikapp här inne också….rolig historia..och så är det nog…vilka fina bilder du har p dom herrarna…jag läste hundraåringen också när vi var i Thai..tyckte den var fantastik och rolig och annorlunda ..men ..phu…jag hann inte med i svängarna s mitt omdöme är som ditt…det bästa med ens egna julbord är att där har man bara snt som man själv vill ha. Vårat julbord är numera väldigt begränsat…lite men gott är min paroll…Hur går det med allt för dig ..med rökning och div…kramkram

Svara BrittMarie / Avbryt svaret

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 433
  • 693
  • 1 606 193
  • 5 036
  • 64 964
Sök här