Dalasymbolen i olika skepnader

Vad vore Dalarnas Museum utan dalasymbolen nummer ett, DALAHÄSTEN!

Den äldsta trähästen hittades i Malung, och år 2000 visade en ny undersökning att den härstammade från år 1560!

Målaren Per Hvit, född 1861 hade egen verkstad på gården, barnen hjälpte till att måla.

Här visar jag några av alla de hästar som fanns till beskådan på museet. Bilderna är klickbara för att se dem större.

Konstnären Peter Johansson väckte uppmärksamhet med sitt “How to cook a souvenir” år 1990 där han styckade dalahästen enligt ett gängse styckningsschema för djur.

Under åren har många försök till förnyelse gjorts. Detta är ett ganska lyckat exempel, en Rättvikshäst snidad av Jerk Werkmäster 1953

Idag har varje dalaby sin egen häst målad i utvalda färger.

Har du en dalahäst? Är det i så fall den röda klassiska hästen eller någon annan?

3

15 Comments:

 1. Här finns det hästar i olika färger och storlekar. Jag hade bestämt att om jag tog mig i mål på tjejvasan så skulle jag köpa ett halsband med en liten dalahäst i och det är den minsta hästen jag har. Jag är ingen hästtjej, men jag har ett speciellt band till just dalahästar och så den läckra Säfsenhästen jag fått av dig, den står här i spiltan med de andra =) Trevlig helg!

 2. Oj det var många olika varianter. Har haft väldigt många men sålt alla utom en lite.
  Kramar från oss

  • Ja man kan ju tröttna…en väninna har några stora som står på golvet i vardagsrummet, väldigt utrymmeskrävande! Kramar

 3. Vad roligt att få veta mer om dalahästarna. Jodå, jag har haft några av dem. En var ganska traditionell och röd och en som pappa fick från Dalregementet i Falun. Den har numer sitt hem hos bloggvännen Susjos.. Och den var orange röd och i traditionell modell. Jag hade även en blå och en annan lite mindre röd. Var de är idag vet jag inte. Men ska nog leta lite.
  Kram

 4. Åh….jag älskar ju dalahästar!!! Tack för kul info och så spännande bilder!
  Jag har en liten samling, och är väldigt stolt över den dalahästen som jag fick som gåva av Ditte, med den fantastiska bakgrunden! I sommar köpte jag en speciell grön dalahäst som kallas Sälenhästen, den har ett nummer under sig, och har alltså lite värde ;-)
  Kram!

 5. Tror att Ava fick vår Dalahäst. Inköpt i Nusnäs. Naturfärgad.
  Gillar den gamla hästen bäst. Samt Rättvikshästarna. De orange… det är något med färgen som inte tilltalar mej!
  Kul inlägg! Kram

  • Googlar och ser den fina grå Rättvikshästen, snygg! Fredriksbergshästen är bajsbrun och tråkig. Ja det finns en för alla smaker, Sundbornshästen är röd och knubbig, den gillar jag skarpt

 6. Tack för ett väldigt intressant och informativt inlägg. Dalahäst-historien är fascinerande och det är roligt med alla vinklingar och utvecklingar/avvecklingar (tycke och smak), som dalahästen får vara med om när det gäller det konstnärliga utförandet, fastän ursprunget aldrig går att utplåna. Vilket är detsamma som att dalahästens själ består. Tack och lov!
  I något sammanhang har jag haft med en liten röd dalahäst att göra men inte i min egen ägo,utan i en väns.
  Kram från gränden

 7. Jag har en dalahäst. Klassiskt röd. Den är så fin. Har en god väninna som samlar på allt med dalahästar. Det är roligt att se hennes bilder. Fina bilder du delar. Dalahästen på MC var cool.

 8. Vad häftigt med den jättegamla trähästen. Festligt att det ser ut som en Paula som håller upp den stackars åldringen :D Det var en väldig massa olika och fräna varianter och inte bara dalahästar utan dalafigurer av varierande sort. Jag föredrar nog den vanliga men någon gång under alla flyttar har en röd och en blå dalahäst hittat andra vägar och inte följt med oss.
  Kram

 9. Vilket roligt inlägg:-) Ser att Susjos redan har kommenterat ditt inlägg. Hon har samlat på sig ett antal hästar. Hon är ju bott i Falun, tror jag. Vi har en vanlig traditionell häst inköpt i Falun.
  Av dina hästar gillar jag den första med motorcykeln, sedan är den tillplattade rätt rolig också och hästarna på sista fotot är lite annorlunda.
  Vad gäller dalahästar är jag själv “gammalmodig. Den ska vara röd med mönster;-)

  • Susjos är uppväxt i Falun och har varma känslor för staden. Jag tycker det är häftigt att alla byar har sin egen variant av häst, undrar just hur många byar o hästar det finns i Dalarna…

 10. wow så många varianter på dalahästarna. Så roligt att få se dem! :-)
  MC-hästen var kul och skidåkarvarianterna. En svart hade jag kunnat tänka mig. :-)
  Konstverket med styckade dalahästen känner jag till.
  Rättvikshästen är jättefin och roligt att varje by har en egen dalahäst.
  Jag har en röd liten dalahäst och en blå som också är av den mindre sorten men bra mycket större än den röda. Jag har också en dalahäst i kork.

 11. Alltså, jag gillar MC-hästen där dalahästen är en MC. Det finns ju en som kör en MC också. :-)

Kommentera