Bloggen Matrecept och kökstips

En ursäkt o lite käk

Av
den
26 mars 2009

Det här inlägget måste jag börja med att
TACKA, BUGA, BOCKA, OCH BE OM URSÄKT

Jag som är hur glad som helst åt utmärkelser jag får, ändå har jag glömt bort att visa upp dem!
Tack snälla aforia

och tack Leena
Jag känner mig riktigt skamsen…men ändå glad och stolt!

Nu till något helt annat:

Igår handlade jag på Konsum en burk Guinness öl för att ha i en köttgryta. Tidigare har jag använt mig av porter men nu tänkte jag pröva denna öl.
När jag öppnade burken sprutade skummet ut, som om jag stått och skakat burken en bra stund innan jag öppnade den.
Snabbt som ögat hällde jag sedan innehållet i grytan, men kände att burken inte var tom!
Något föremål rörde sig i burken och trots att jag skakade burken kom inget ut.
Till sist blev jag så nyfiken att jag med hjälp av en konservöppnare öppnade hela locket och ut ramlade:

en liten plastig pingisboll!
Har ni sett på maken? Det hade inte jag.,…

I förmiddags var vi tvungna att få en förklaring på mysteriet så maken ringde kundtjänst på bryggeriet och frågade vad detta kunde vara.
Jag menar, hittar man en massa glas i kycklingen osv. så kan man väl hitta plastkulor i ölen…

Men se, den skulle vara där!
Den hade en funktion!
Den var fylld av någon sorts gas som när burken öppnades åkte omkring i ölen och gjorde att den skummade extra mycket!
Detta på begäran av dem som älskar Guinness-ölet och vill ha ett tjockt skumlager på ölet!
Ja mycket har man hört, men detta kände jag inte till, gjorde du?

Grytan blev i alla fall supergod, förutom ölen hade jag i en skvätt stark buljong också. Kött och grönsaker och vita bönor var andra ingredienser.

På tal om mat så stekte vi egna kycklingschnitzlar i helgen. Dom blev jättegoda!

Först blandade jag till en panering av 2 dl ströbröd, 1 msk torkad basilika, 3 msk sesamfrö, 2 tsk salt, 1 krm peppar och 1 tsk kycklingkrydda.
Sedan halverade jag två stora kycklingbröst på längden. Skivorna vände jag först i uppvispat ägg, sedan i paneringen. Stekte dem i smör/olja på medelstark värme ca 5 minuter per sida.
Leyla, överstek inte så de blir sega och torra! (hihi) Serverade goda ugnsrostade grönsaker till, en riktigt saftig och mör schnitzel blev det!

TAGS
17 kommentarer
  1. Svara

    Malin

    26 mars 2009

    Jag kände till det, men jag har aldrig sett kulan “live”, så det var kul!!!

    Har en vän som bott halva livet på Irland, har varit där ett par ggr MEN Guiness kommer jag nog aldrig att börja gilla, men i maten kan jag tänka mig att den funkar.

    Mm så gott det såg ut.

  2. Svara

    BrittMarie

    26 mars 2009

    Ha, ha, precis samma fundering har jag och min make haft när vi tömt en ölburk en gång. Vi fick också veta att den där kulan skulle vara där. Däremot när man inte vet varför känns det lite knepigt att dricka.
    Kycklingschnitzlarna såg väldigt goda ut!!
    Kram

  3. Svara

    leila

    26 mars 2009

    Har aldrig hört talas om nåt liknande, en pingisboll i ölen :cheers: tokigt. kram kram

  4. Svara

    annette

    26 mars 2009

    Men då kan man ju dricka ölen först och spela pingis sedan, har aldrig hört talas om det, trodde innan jag kom till svaret att det skulle vara något hemskt typ död råtta eller dylikt;)
    Kycklingschnitslarna såg väldigt goda ut, skall jag testa vid tillfällem, behövs lite nya tips på den användbara maten.
    Fota kyrkor och kyrkofönster tycker jag Du skall göra, finns så oerhört mycket vackert att beskåda.

    Ha nu en skön kväll och värm Loppan ordenligt !

    Kramar //annette

  5. Svara

    Pimli

    26 mars 2009

    Aha, är det så det ser ut. Vi har haft nån sån där ölburk också, men jag har inte kommit mig för med att öppna upp den för att kolla innehållet. Jag måste vara en förfärligt trist typ. Måste se till att bättra mig och ge nyfikenheten utlopp 💡

  6. Svara

    Mia

    27 mars 2009

    Jo, jag visste också om det..det där med kulan 🙂
    Vad skönt det lät, när du skrev att du var nybastad… *L*

  7. Svara

    Anki N

    27 mars 2009

    Pingis bollar i öl!! Nä det hade jag aldrig hört, i och för sig har jag aldrig hört talas om ölen heller. Jag o öl är lika med noll ungefär. Dvs om denna skummande vara vet jag narda ungefär. Enda gången jag äns dricker öl är en alldeles för varm sommardag när jag inte kan släcka törsten med annat. Jag tror jag ska ta en tur runt ditt för där serveras alltid spännande och kul mat. Hur dax äter ni om dagarna tros?!
    Idag blev jag smått chockad när jag vaknade upp, snö igen. Men vad kommer detta ifrån?? Nu var de ett ganska bra lager med..brrrr. Vintern borde vara när den ska vara o inte nu mitt i våren.
    Ha en skön fredag hörru du!
    Kramiz Anki N

  8. Svara

    lelu

    27 mars 2009

    Men halleluja , vilken mat som du delar med oss …. spännande om ölen, man slutar aldrig förundra sig .
    Står just för dörren för en färd till Småland över helgen ,
    Här vid mälarens strand flyger enstaka Tranor förbi och åtskilliga Sångsvanar som skall norr över, idag ruskigt kalla vindar ,Trevlig helg till er alla //lelu

  9. Svara

    Anki Enbom

    27 mars 2009

    En guldfisk kan bli 10-20 år gammal.
    Vet inte hur gammal en gädda kan bli 😆

    Hade ingen aning om pingisbollen i ölen.
    Så då har man lärt sig ngt nytt idag oxå.
    Här har vi snöoväder och det är grått.
    Inte så uppmuntrande.
    Så det blir till att hålla sig inomhus idag.
    Kram

  10. Svara

    Kicki

    27 mars 2009

    Pingisboll i ölen, hm. Ja,ja mycke underligheter får man höra.

    Du undrade om fler blev sjuka på vår resa. Nej inte vad jag vet, Ving hade iaf inte fått nån sån uppgift. Men det räcker ju att en enda bit (om det nu var sushin) är dålig för att det ska hända. Nu ska vi avvakta vad försäkringsbolaget har att erbjuda. Vi tog ingen reseförsäkring via resebolaget. Jag tror inte det gör nån större skillnad. Deras är dyrare, men har ingen självrisk.
    Nu har iaf Berra kryat på sig. Idag ska han till tandläkaren.
    Din mat ser förföriskt god ut. Jag älskar kyckling. Jag åt det faktiskt dagligen i någon form under semestern.
    Jag tror inte att det är nån fara att åka till Marocko igen, det har ju gått bra tidigare, men då har vi bott på lägenhetshotell. Inte all inclusive som nu.
    Ha en skön helg du också!
    Kramen!

  11. Svara

    Nilla

    27 mars 2009

    Det var nåt nytt, har jag aldrig hört talas om. Men å andra sidan dricker jag ju inte öl. Är mer åt vinhållet. Men jag kan gärna ha öl i maten tex om jag gör sjömansbiff. Men där går gränsen.
    Ha en trevlig helg. Kram

  12. Svara

    Ragnvi

    27 mars 2009

    Hej Paula! Tack för dina ord hos mig! Försöker sitta en stund vid datorn nu men känner mig som om nån kört över mig…ont banne mig överallt!
    Försöker att bara tänka positivt…är glad i alla fall att jag slipper bo på sjukhuset, får bo på hotell.
    Kul grej det där med ölen!
    Kramen!
    Ragnvi

  13. Svara

    Kersti

    27 mars 2009

    Min man är en stor älskare av Guinness. För några veckor sedan kände jag att det var något i burken, jag trodde att det var en isbit men då talade han om för mig att det var en sån där boll som skulle vara där Många skumma saker finns det. Här serverades det god fiskgryta igår. Idag blir det inte tid för middag vi ska på musikal. Äldsta dottern spelar (trumpet). Det ska bli jätte skoj. Jo vi ska äta men det blir på medelhavsvis mitt i natten, ja i alla fall sent.

  14. Svara

    Maria

    27 mars 2009

    Jo, jag kännde till att det är en kula i Guinnes, en inte HUR den såg ut :question: . Men NU vet jag, tack! 😉
    Jag är av den sorten som ÄLSKAR mörkt öl. Fast Guinnes vill jag max ha En av. Men det finns andra som det slinker ner några fler av,*fniss*.

    Ha en trevlig helg på dej själv.

  15. Svara

    Margaretha

    28 mars 2009

    Hahaha…jag har väl också “konservat” upp en ölburk för att kolla vad som fanns innuti……Numera så aktar jag mig för sådana burkar…det är nästan ingen kolsyra kvar i ölet efter allt skummande… Vi tycker det kan vara gott med ett glas mörkt öl..fast vi vill allt ha lite bubblor kvar….
    Kram
    Margaretha

  16. Svara

    britten

    28 mars 2009

    ja mycket ska man höra innan öronen ramlar av…grytan ser underbar ut / kram

  17. Svara

    Astrid

    28 mars 2009

    Det såg verkligen gott ut detta.
    Hoppsan det visste jag inte att det var en pingisboll i öl. :cheers:
    Så tuff och annorlunda din hund blev klippt. Det är som dotterns hund det går knappt att känna igen Sofie när hon är klippt.

Svara Nilla / Avbryt svaret

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 343
  • 608
  • 1 607 792
  • 5 039
  • 64 993
Sök här