Fem en fredag kultur

Fem-en-fredag # 15 Roliga frågor och färgsprakande broderier

Av
den
12 april 2024

#15 Roliga frågor

Vad kommer spela mest roll när du blir 80?
Att jag har mina mentala gåvor något sånär intakta, att jag inte har gått helt in i dimman.

Har du lånat eller tagit något du sen aldrig lämnat tillbaka?
Faktiskt inte vad jag kan minnas! Jag lånar sällan grejer av andra

Fixar du saker själv, eller låter du någon annan fixa åt dig?
Om fixa innebär någon typ av hantverk så blir det inget bra resultat om jag gör det själv. Inte heller något tekniskt med datorn eller mobilen. Tack kära dotter för att du alltid är hjälpsam!

Vad var din favoritleksak som barn?
Jag brydde mig föga om dockor, men hade ett helt menageri av mjukisdjur. Pappersdockor gillade jag, ritade egna kläder till dem.

Vilket är det konstigaste djuret?
Världen är full av besynnerliga djur, bläckfisken är rätt häftig, har suttit i en båt på havet med en bläckfisk som klättrade på mig, de kramarna kändes!

Du hittar som vanligt flera fredagstema-bloggare hos Elisa

Nu blir det färgsprakande som Lillasyster önskar att vi delar med oss av!

Jag besökte en utställning som jag läst om i lokaltidningen i veckan.
Filippa de Vos heter konstnären till utställningen som hon kallar Brutal Embroidery Assault – Gore Tex
“En dag bestämde hon sig för att brodera sin skivsamling med death metal, black metal och grindcore. Utställningen är hennes pågående hyllning till extrem metal. Hon går tvärs emot alla outttalade regler hur metal ska gestaltas och hur man broderar.

Många av de band som återfinns i broderad form har funnits sedan tidigt 90-tal och är fortfarande aktiva. Fortfarande omsusade av tvivelaktiga rykten, makabra scenframträdanden, vissa spelar ännu på samma obskyra festivaler. Brutala, dödsföraktande låtar, skivomslag med bilder av riktiga lik och mustiga historier och skrönor med medvetet anstötlig estetik bildar en gemenskap, vart du än går känner du igen en metalbroder eller syster.”
Text ur konstnärens presentationMitt förhållande till metal är obefintligt, jag får mest ont i öronen av att lyssna. Men nu till lite kuriosa. Jag tänkte att det vore kul att höra och se något från skivorna som Filippa broderat, så jag letade efter bandet Children of Bodom på Youtube. Döm om min förvåning då jag fann att frontfiguren som bildat bandet som 14-åring var en finsk kille, Alexi Laiho! Bandet splittrades 2019 och Alexi dog ett par år senare.

Tycka vad man vill, visst är bilderna färgsprakande!
Ja hörni detta blev ett annorlunda inlägg där både roligheter och heavy metal fick ta plats.
Nu önskar jag dig som tittar in en trevlig vårhelg!

TAGS
22 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  12 april 2024

  Häftiga broderier. Den musiken har jag aldrig lyssnat på. Har också varit i närkontakt med en bläckfisk och det var otäckt.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   14 april 2024

   Nej man får bara ont i öronen av att lyssna på den sk. musiken. Jag har alltid varit ljudkänslig så det passar mig inte alls, inte heller att vistas på högljudda konserter oavsett vilken typ av musik som spelas! Spännande att du också haft närkontakt med bläckfisk! Jag var ombord på en liten charterbåt på Medelhavet, personal tog upp en stor bläckfisk som krälade på durken tills en full turist började bråka med den och det slutade med att den började glida in i hans badshorts. Jag försökte hjälpa till att få den att släppa, då valde den att klänga vast vid mina armar istället. jag blev inte rädd men tyckte det var rätt obehaglig närkontakt! Kram

 2. Svara

  Hanneles bokparadis

  12 april 2024

  ååå, pappersdockor gjorde jag själv också, har kvar en minifamilj som ryms i en tändsticksask.

 3. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  12 april 2024

  det var kul broderier! och fina bilder. visst vill en var frisk till såväl kropp som själ. jag lekte inte heller med dockor. utom med en tradocka som mamma sydde till. andra dockor plockade jag sönder för att se vad som dolde sig i deras kroppar?. funderade också på bläckfisken som jag tycker är ett utomordentligt obehagligt djur

 4. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  12 april 2024

  Jag tänker ungefär som du om hur jag vill att mina dagar som 80-åring ska vara. Men jag vill gärna ha lite rörlighet kvar och klara av åtminstone små promenader. Jag vill absolut inte bo på något äldreboende men jag vill samtidigt inte att mina barn ska ta hand om mig. Vi får väl se hur det blir 😀 I vardagen vill jag själv fixa så mycket som möjligt men det är klart att jag lejer bort en del större saker. Jag var inte ett dugg tjejig som barn. Jag hade några dockor men fattade aldrig riktigt det roliga. Jag var hellre ute och klättrade någonstans eller byggde något. Vad häftigt att ha blivit klättrad på av en bläckfisk. Det är nog inte många som delar den erfarenheten.
  Visst är det färgsprakande broderier och också kul att titta på dem. Men jag skulle inte vilja ha något sådant på mina väggar och jag klarar inte av att lyssna på någon sorts metal. Men det är ju tur att vi får tycka olika 😀
  Kram

 5. Svara

  BP

  12 april 2024

  Broderierna är helt fantastiska. Bara idén att brodera Heavy Metal skivor är värd en stor ELOGE!! Färgsprakande är ju alstren också. Men som jag sa förut, inget jag skulle hänga upp på väggen. Men jag skulle gärna montera in några i lådramar.
  Dockor var inte min grej heller, men det är absolut bläckfiskar. De sistnämnda är dessutom väldigt intelligenta och kan bland annat öppna burkar och sätta ihop legobyggen. Det var länge sedan jag såg en dokumentär om bläckfiskar och deras IQ. Ja, och så äter jag dem gärna med en vinägrett också;-)

  • Svara

   Paula

   14 april 2024

   Det är ofattbart många djur som är mycket mer intelligenta än vi anar! “Min” bläckfisk hamnade i badshortsen på en karl, det såg väldigt kul ut men han blev rätt hysterisk! Nu går ju en serie Planet Earth med nya filmer, har tänkt att dem ska jag se, men det har ännu inte blivit av

 6. Svara

  Susjos

  12 april 2024

  Wow vilka broderier, snacka om färgsprakande!
  Bläckfiskar som kramar en, oops, va spännande och läskigt! Jag gillar att äta grillade bläckfiskarmar, mums!
  Ha en fin helg!
  Kram!

 7. Svara

  Ditte

  12 april 2024

  Intressant att läsa dina svar på frågorna och visst känner jag också igen mig i en dle av dina svar.
  Att få hänga med till denna fantastiska, färgsprakande broderiutställning var verkligen så roligt. Så mycket läckert. Vilket hantverk- Bara tanken på att brodera “Hevy Metal” är ju så häftigt.
  Stort tack för denna upplevelse.
  Kram

 8. Svara

  Anna-Lena

  13 april 2024

  Man får ju tycka vad man vill. Men ..näää….
  Ska lyssna på hårdrocken när jag kommit upp ur sängen. Gillar rockmusik, men fattar sällan vitsen med oljudet i heavy metal. Men bra att få ut aggressioner genom kanske…
  Papperskopior! Ja! De kommer hag ihåg. Fanns i veckotidningar.
  Hade några dockor . De fick vara elever då jag lekte skola
  Tänk att jag “lekt” det hela mitt liv. Kram.

  • Svara

   Paula

   14 april 2024

   Ja men tänk, du hittade rätt från början!Jag har tvärtom sökt mig genom livet och inte hittat rätt än…kom rätt nära när jag ville bli guide, men sen kom man och barn och störde de planerna…

 9. Svara

  Anna i Portugal

  13 april 2024

  Wow vilken häftig upplevelse med en bläckfisk klättrandes på dig! Fräckt och annorlunda handverk. Trevlig lördag önskar jag dig!

 10. Svara

  LillaSyster

  13 april 2024

  Jösses vilket arbete=) Men så coolt! Tack för det annorlunda spraket=)

 11. Svara

  Klimakteriehäxan

  13 april 2024

  Pappersdockor var ju jättekul att leka med det hade jag ju glömt – eller behövde bara en liten påminnelse …
  Om broderierna: jag kan inte med upphottade dödskallar oavsett teknik. Vet förstås att det är jättepoppis. Fattar inte att man t o m gör babykläder med dödskallemönster. Jag tänker att dödskalle blir vi alla ändå förr eller senare.

  • Svara

   Paula

   14 april 2024

   Jag håller med dig till fullo angående dödskallar, man vill väl bara uppfattas som häftig och cool?

 12. Svara

  christian

  13 april 2024

  Håller helt med….det finns otaliga konstiga djur, fast en bläckfisk som kramas….hur stod du ut?!?

  Trevlig helg

  • Svara

   Paula

   14 april 2024

   Jag fick hjälp av charterbåtens personal att komma fri, sen åkte den tillbaks i Medelhavet.

 13. Svara

  Carita

  13 april 2024

  Färgsprakande värre här! Det temat glömde jag också, har skrivit upp i kalendern, men…
  Pappersdockor, hade också nästan glömt. Men ibland ritade vi nog också kläder till dem tror jag 🙂

 14. Svara

  Åsa Danielsson (Angelgirl)

  13 april 2024

  Vilka härliga broderier och det är absolut färgsprakande! 🙂 Bra jobbat 😀

  Videon var jag inte beredd att så många av “våra äldre” åldrar lyssnar på, Men en och annan finns och verkar som fler än jag som lyssnar på heavy metal då o då! Men övervägande är Hård rock för min del.. 😉

  Ha nu en härlig Vår helg!
  Kram

 15. Svara

  Kina

  13 april 2024

  Lekte också med pappersdockor och ritade kläder till dom. Hade fåtöljerna hemma som tvåvåningshus. Barn hade mycket mer fantasi när vi växte upp tycker jag.
  Vandrande pinnar! Konstigt! Enda husdjur vi haft var sonens japanska takråtta.
  Underbara broderier! Har en son som under alla år lyssnat och spelat hårdrock/heavy metal så en och annan ton har väl dundrat in i mina öron! Var till och med på Rock-SM i Stockholm för många år sedan, där Trash Inc, som sonens band hette, vann. Vilket medförde att dom gick vidare till i Nordiska mästerskapen i Rock, som gick av stapeln i Köpenhamn. Där kom dom tvåa, och även där var jag med. Kanske var det då som jag blev halvdöv! Men det var kul att vara med, och jag var garanterat äldst! Ha det gott! Kram!

  • Svara

   Paula

   14 april 2024

   Men så spännande, jag skulle varit stolt som en tupp oavsett vad jag tyckt om musiken, är man bäst i något så är man! Jag är mycket ljudkänslig, var öronbarn som liten och fick trumhinnorna punkterade otaliga gånger, något jag fått lida av en hel del i vuxenlivet. Undviker höga ljud, att vistas under vattenytan och att flyga…det gör ont! Ha en fin start på veckan!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 171
 • 505
 • 1 628 925
 • 5 076
 • 65 457
Sök här