Bloggen

Inledning till boken “Läkaren som husvän”

Av
den
9 januari 2007

Jag hittade i familjens gamla gömmor en gammal läkarbok. Den utgavs år 1902 och är skriven av George Lütken.
Jag blev helt fascinerad när jag läste stycken ur boken.
En del är ju uråldrigt gammalmodigt, men en del är så klokt och riktigt sagt!
För att jämföra läkekonstens utveckling under de senaste hundra åren har jag valt att i sammandrag skriva ner vad denna tidens doktor erbjöd för hjälp för patienternas olika krämpor.
Avsnitten jag kommer att beröra handlar om allt mellan himmel och jord. Det viktiga är att innehållet i texten nu hundra år senare är av intresse.

Jag börjar förstås från början, med inledningen, som i boken består av hela 18 tättskrivna sidor där läkaren gör allt för att väcka läsarens förtroende!
Hör bara!

“Denna inledning är till för att läsas!
Tillåt nu författaren att för en stund säga “jag”. Jag har nu en nästan 40-årig erfarenhet som läkare. Jag har under dessa år sett hundratals medikament och behandlingssätt framträda, prisas och höjas till skyarna för att kort därefter sjunka tillbaka i mörker och glömska.
Jag har sett när man började kurera med böner, handpåläggningar, invigda salfvor och oljor samt andra vidskepliga medel.
Jag har sett vattenkurmetoder af alla slag dyka upp, vidare behandling med elektricitet, med massage som tidigare hånades och med hypnotisk eller suggestiv behandling.

Men nu kommer det märkvärdigaste! “Hur gick det nu med alla dessa metoder? Fingo de sjuka hjälp genom dem? eller dogo de kanske hoptals?”
-Uppriktigt sagt måste det medgifvas, att de hjälpte nästan allesammans lika bra! Dock under förutsättningen att patienterna trodde på dem och hade förtroende till metodens utöfvare.
Vi hafva här att göra med det s.k. psykiska eller andliga inflytandet, hvilket spelar en så ofantlig roll här på jorden, i all synnerhet i läkarpraktiken.

Jag vill gärna intala läsarna att man ingalunda skall försmå husmedel. Jag hyser också stort förtroende för hvad man plägar kalla naturens helande kraft. Det kan finnas förträffliga saker däribland, såsom vattenbad af skilda slag, kalla och varma öfvergjutningar, insvepning i vått, uppvridet linne osv. Andra begagna ljus-, sol- och luftbad, åter andra elektricitet, gymnastik, massage, vegetarianism o.s.v.

En egendomlig utveckling inom läkarkonsten har varit att läkarna kastade sig öfver särskilda grenar af vetenskapen, att de blefvo specialister, t.ex för lefversjudkom, fotläkare, halsläkare osv. Man har utan vidare sönderstyckat människokroppen som om den blott vore en maskin, hvilken voro sammansatt af en mängd mindre delar. Häri rymmes en allvarlig fara för misskänna sjukdomens väsen.
Uppriktigt sagt tror jag att alla parter skulle stå sig vida bättre vid den ordning som var öflig i gamla dagar: jag menar husläkarverksamheten.
Det var något så vackert och godt i detta förhållande, då familjen hade en förtrogen vän, som kände hälsotillståndet hos alla dess medlemmar och följde dem från vaggan till grafven.
Vi kunna nu icke anförtro oss åt vår unge läkare, som kommer störtande till oss på sin velociped med ombundna byxor och grå jacka för att aflägga ett hastigt, affärsmässigt besök.
Han har icke den trygga lefnadsvisdom och världserfarenhet, hvarmed han kan gifva oss ett snart och godt råd.
Jag har nu talat rent ut med mina läsare, och de veta nu hvad det är de få.
Jag har föredragit att låta denna inledning hafva formen af ett litet samspråk.”

TAGS
5 kommentarer
  1. Svara

    Ninni

    10 januari 2007

    Intressant läsning! Kul dogo de kanske hoptals, och det gjorde dom inte…nej tron kan försätta berg!

    Ha en skön dag, kram

  2. Svara

    mariannE

    10 januari 2007

    WOW! En sån dyrgrip du har hittat. Intressant värre det där …( om man nu kan säga så), Gillar den doktorns attityd och vill ha tillbaka Husläkaren … När vi bodde i Schweiz hade hela familjen samma husläkare som föräldrar och tja farföräldrar etc … Läkaren visste då ALLT … även de genetiska åkommorna och det var tusan så mycket bättre än dagens läkare som bara kan kolla EN sak åt gången och inte se till helheten … allra minst till sambandet med det själsliga eller psykiska. Och TROn , tron på en metod eller kur är definitivt en viktig faktor..
    Och då kommer man in på det där med att Tron i sej själv inte är det viktiga utan att just ‘DU tror’ DUet eller JAGet … bara att ställa frågan: Vem är det som tror på detta? Hmmm – JAG !!! Alltså kan man bota sej själv egentligen om man nu inte blivit ‘ slagen av Tanken’ HAHAHAHAH Slagen såsom i blåslagen … ( En tanke slog mej – du vet) … Ash vad jag blarrar, du fattar nog inte nåt av detta snurret … eller gör du? Tack för GB inlägg … Lycka till till Hasse såklart ( igen) och ha en bra Onsdag med eller utan Vitlök … och förhoppningsvis MED både ström ovh Tel
    /M

  3. Svara

    Pia

    10 januari 2007

    Det måste va en guldgruva att fastna i en sådan gammal bok.
    Visst var det om nu inte jag är så gammal, men ändå var det en husläkare man kunde ringa till och han kom oxså hem till familjen då jag var barn. Tryggt o gott.
    Ha de fint**
    Tjingeling

  4. Svara

    Sylvia

    10 januari 2007

    Den mannen måste ha varit före sin tid. Skulle jag velat haft till husläkare.
    Jag har en gammal “Hemmets Läkarbok” fast den är från 1921.

  5. Svara

    pimpim11

    10 januari 2007

    Tittar in för att läsa lite hos dig och önska god natt
    /pimpim

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 76
  • 421
  • 1 607 946
  • 5 039
  • 64 996
Sök här