Läst Matrecept och kökstips

Jag har läst..

Av
den
22 oktober 2012

Lergrytor stekar & långkok av Frederik Zäll

Matlagning i lergryta är inte ett påfund från 70-talet vilket man lätt kan tro. I själva verket är det en uråldrig tradition som använts i tusentals år. Denna fenomenala kokkonst har sedan dess spridit sig och idag används lergrytor över hela världen.
Livsnjutaren Frederik Zäll guidar dig bland lergrytor, gjutjärnspanno och du introduceras även till den underbara marockanska lergrytan Tagine.
Frederik är matbloggare, författare till en rad storsäljande kokböcker och dessutom gitarrist i Eskobar. Han visar dig här lergrytans många fördelar: maträtterna är hälsosamma, smakrika och framför allt enkla att lyckas med.

Boken innehåller färgsprakande och delikata recept vars inspiration har hämtats från många av världens alla hörn.
Det finns även en hel del äkta svensk kokkonst representerad bland de 110 recept som fyller bokens sidor.
Välj och vraka bland fantastiska stekar, mustiga grytor och värmande soppor.

Boken är praktiskt indelad i olika kapitel om nötkött, fläskkött, fågel, fisk, vegetariskt och lamm & vilt, så att du snabbt kan hitta ett passande recept. Dessutom finns det flera läckra desserter som, tro´t eller ej, även de kan tillagas i lergryta!

Min lergryta används rätt flitigt här hemma, jag tycker det är så praktiskt att tillaga allt-i-ett, dessutom behåller man aromen och smakerna på bästa sätt.
Att ägna en stund åt att förbereda kött och grönsaker för att sedan låta allt puttra i ugnen ett par timmar medan man gör något annat själv, det är väl perfekt matlagning?
Jag inhandlade min lergryta på loppis och det enda negativa jag kan säga om lergrytan är att den ska blötläggas en halvtimme före användning.
I den här boken får du inspiration till flera rätter och nya smaker. Fisk har jag aldrig tillagat i lergryta och författaren säger också att man då bör ha en särskild gryta endast för fisk eftersom smaken sätter sig i grytan.
Mitt betyg blir *** till en trevlig kokbok som är en bra julklapp till någon som behöver inspiration och tips för enkel och god matlagning

TAGS
5 kommentarer
  1. Svara

    Mia

    22 oktober 2012

    Himmel, jag glömmer bort att jag faktiskt HAR en lergryta….ska det verkligen vara så svårt att komma ihåg det??? Måste nog plocka fram den igen…Tack för tipset, Paula! Kram…

  2. Svara

    Nette Cecilia

    22 oktober 2012

    😉 Jag har faktiskt för ett halvår sedan plockat fram min igen efter att den stått i skåpet i 25 år ,det är ju jättekul att laga mat i den ,köpte min en gång i tiden i Umeå på Duka affären det var som sagt på 70 talet ,kram Nette

  3. Svara

    Ragnvi

    23 oktober 2012

    Morning mitt i lergrytan! Min måste ha fått fötter för jag hittar den inte!! Har letat många gånger…Kokboken verkar mycket intressant tycker jag!

    Fniss…tyckte mig se fyra Blinkningar också i ett tidigare inlägg!
    Hur har du det med yrseln?! Otrevligt!!!!
    Hoppas din dotter kom iväg till Bollnäs o att hon hade det bra!
    Kramen!
    Ragnvi

  4. Svara

    TT

    23 oktober 2012

    Jag gör ofta kyckling i lergrytan och stoppar i lök, morötter och potatis mot slutet… sååå gott!

  5. Svara

    Kicki

    24 oktober 2012

    Ser av kommentarerna att det är fler än jag som blev påminda om sin lergryta.
    Jag har ju även en tagine och den står framme (för den är snygg), men tro inte att jag använder den ofta för det 😐
    Inte behöver du blötlägga lergrytan i en halvtimme, kanske när den är alldeles ny. Jag bara har min i vatten nån minut. Om du fyller diskhon och lägger i grytan medan du skär det som ska i så räcker det säkert mer än väl.
    Kramen

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 147
  • 172
  • 1 664 072
  • 5 171
  • 66 738
Sök här