Läst Matrecept och kökstips

Jag har läst..

Av
den
12 december 2013

Tio lektioner i matlagning av Lotta Lundgren

lundgrenlotta

Detta är ett läromedel i praktisk matlagning som behandlar bland mycket annat: ätandets glädje, kärlek i gasform, f d pojkvänner, smaksinnets fysionomi, vikten av jämställdhet, otacksamma ungar, problemet med ”kost”, mat som religion, författandets plågor, kökets utrustning, kreativitetens källor, mat och sex, konsekvenser av kroppsfett, kött som konflikthärd, pengar och döden, bindväv och senor, tid och liv.

Innehåll
1/ känslor
2/ verktyg
3/ smak
4/ kött
5/ efteråt
6/ kost
7/ barn
8/ kön
9/ pengar
10/instinkt

Gillar du Lotta Lundgrens humor, gillade du ”Historieätarna”, ja då gillar du denna bok också!
Hon är nämligen som vanligt, rak, rapp och rolig, en oslagbar kombination!
Först blir jag totalt förbryllad eftersom jag vant mig vid att alla andra kokböcker utom mormors anno 1900 kallt om våren är fyllda av glassiga foton på fantastiska rätter, recept i olika kategorier och presentation av författaren.

I den här boken finns inga foton, recept finns det däremot, lite instoppade under de diverse rubrikerna.
Jag kommer självklart att testa ”Det bruna vansinnet med svamp, pak-choi och svarta bönor”
Jag ler medan jag läser, för jag läser verkligen boken, från pärm till pärm, till och med avsnittet om barn och hur de manipulerar oss vuxna vid matbordet!
Avsnittet om kött är schematiskt och bra, borde många yngre läsa som dåligt känner till olika styckningsdetaljer. Visserligen är det inte längre lika nödvändigt att kunna, affärerna kryllar av detaljer som en gammal köttmästare (som min man) bara himlar på ögonen åt, men som är lätta och snabba att tillaga, gärna förbehandade också.
Här i denna bok gör vi dock mat från grunden.

Under avsnittet ”pengar” konstaterar Lotta:

”Hur och var ska du handla mat om du vill äta dina färskvaror först när de inte längre är så färska, lägga onödigt mycket pengar på mat, äta mer än du borde och slutligen göra själva handlaren rik som ett troll?
Den frågan svarar jag med : då ska du bege dig till stormarknaden, dagligvaruvärldens Hades.
Stormarknader med högtalarsystem och inbyggd dödsångest, finns överallt utom möjligen i närheten av de platser där människor bor.
Man sätter sig i sin bil och parkerar så nära entrén som möjligt. Sedan skramlar man runt, runt med sin extra stora kundvagn i gångar dit dagsljuset aldrig når medan paniken sliter en i bitar.
Sen åker man hem, tyngd av storpack, ekonomipack, familjepack och så går en helg från våra liv och kommer aldrig åter eftersom vi ägnade den åt bilresor till och från stormarknaden och ändlös sightseeing bland hyllor i tron att vi på detta listiga sätt sparade in några hundra på billigare mat.
Det gjorde vi inte.”

Någon som känner igen sig 😡
Har du nu lust att läsa Lottas nya och annorlunda kokbok så köp den, eller köp den till någon du tycker om som en perfekt julklapp!

Mitt betyg blir :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: tomtenissar

TAGS
4 kommentarer
  1. Svara

    Kersti

    12 december 2013

    den har jag missat helt måste kolla upp den genast. Kram

  2. Svara

    Herr Nilssons Fru

    13 december 2013

    Verkar vara en väldigt trevlig o upplyftande kokbok 🙂

    Ja bocken han är av halm o 7 meter hög.

    Kramiz o go luciadag på sig

  3. Svara

    Mia

    13 december 2013

    Haha, detta verkar som en ”måste-bok”!!! Underbart…. :thumbsup:
    Kram på er i Pörtet!

  4. Svara

    Gun Wiik Pils

    13 december 2013

    ”Historieätarna” var ett både roligt och lärorikt program, vilka matvanor det funnits i olika tidsepoker, en hel som vi idag tycker är ganska äckligt och motbjudande. Boken kommer jag nog att läsa framöver, tack för tipset!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 35
  • 185
  • 1 674 595
  • 5 228
  • 67 551
Sök här