Läst Matrecept och kökstips

Jag har läst..

Av
den
2 maj 2014

Det vilda köket Mat från naturen året runt av Rune Kalf-Hansen och Lisen Sundgren

kalf-hansen

Att äta lindblad, kirskål och skogsviol är inte konstigare än att äta ruccola och gräslök, dessutom är det gratis och garanterat ekologiskt.
Året runt bjuder naturen på sådant som går att äta. Nypon och nässlor känner nog de flesta till, men hur många vet hur kärleksört, sommargyllen, våtarv och tusensköna smakar?
Allt som krävs för att ta del av detta vilda skafferi är att man öppnar ögonen och tar sig tid att plocka. Då får man också tillträde till en ny smakvärld, något som lyxkrogarnas kockar redan har upptäckt.

I den här kokboken visar örtspecialisten Lisen Sundgren vägen till sina favoriter bland allt det ätbara från naturen, och kocken Rune Kalf-Hansen har skapat recept där det vilda får en naturlig plats i soppor, sallader, fisk- och kötträtter, oljor, salt, drinkar och mycket mer.

Detta är nästan som en bibel för en sån som mig. En som inte har någon utbildning inom växternas rike, som inte är så värst intresserad av att bota olika åkommor och tillreda dekokter, blöta omslag eller en massa teer.
Nej, jag är mera intresserad av vilka växter som lämpar sig som krydda eller ingrediens i mat!
Fasen vet om inte jag till och med tänker mig att leta fram kardborrerötter i slutet av sommaren, bara för att…jag kan, vill och har lust att testa hur dessa rötter smakar i maträtter!

Visst, en del av de ätliga blommorna och bladen har jag tidigare stiftat bekantskap med men här presenteras en hel del för mig nya ätbara växter.
Boken är indelad i årstider där man dels presenterar växterna, dels presenterar läckra fantasieggande maträtter där man använt växterna.
Jag störtgillar layouten till boken, den ser lite hemlagad ut, lite ruff i stilen, lite strävt papper, och jätteläckra foton på maten!

Tänk, snart kan jag testa inlagd stekt strömming med björklöv, sallad med kirskål,gräslök och röllika och längre fram mot sommaren ska jag satsa på granskottssill,ängssyrapesto och häckvickerolja.
Det finns varningstexter vid växter som kan förväxlas mot icke ätliga eller rentav giftiga dubbelgångare, ändå är nog jag lite tveksam inför användandet av en del av växterna som jag inte känner mig hundra på att känna igen.
Jag googlar gärna flera bilder på vissa av växterna för det kan vara svårt att urskilja exakt hur de ser ut och var de växer.

Nu ska jag lämna tillbaka exemplaret på biblioteket. Undrar om jag överlever en hel vår/sommar/höst utan att skaffa mig ett eget exemplar…
Mitt betyg blir full pott ****

TAGS
7 kommentarer
  1. Svara

    Sigge Svamphund

    2 maj 2014

    Matte har också precis läst den. Alldeles underbar, hon ska visst baka kakor med älgört hörde jag

  2. Svara

    Mia

    2 maj 2014

    Åhhhhh nåt för mig också!!!! Angelikapesto ska jag testa…om jag hittar kvanne, eller rättare sagt om jag vet hur kvanne ser ut, icke att förväxla med björnloka 😉
    Men hela boken lockar mig….tack för tipset! :love: :love:

  3. Svara

    soffie

    2 maj 2014

    låter som en mycket spännande kokbok den måste jag kolla efter…

  4. Svara

    Gunilla

    3 maj 2014

    Vilken spännande kokbok med nya idéer. Man kan säga att du har nära till naturskafferiet. Ha en skön lördagskväll och kram :thumbsup:

  5. Svara

    "LillaSyster"

    4 maj 2014

    Naturens eget skafferi kan bjuda på många läckerheter! Du får väl börja med vitaminkicken nässelsoppa! :thumbsup: Kram

  6. Svara

    Christina

    4 maj 2014

    Vi pratade faktiskt senast igår att vi måste bli bättre på att använda oss av olika grönsaker till maten.Det finns ju så mycket gott att använda.Speciellt nu i grilltider så kan man ju trolla fram underbara rätter.Fantasi är vad som saknas.
    Ha det bra!

  7. Svara

    Kicki

    6 maj 2014

    Den där verkar ju väldigt intressant. Speciellt kirskål ska jag testa i år, annars har det mest blivit brännässlor, men då bara till soppa, jag har aldrig torkat den som du gör.
    Kramen

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 85
  • 192
  • 1 684 194
  • 5 268
  • 68 108
Sök här