Läst

Jag har läst..

Av
den
2 mars 2015
Till himlen och tillbaka - En neurokirurgs nära-döden-upplevelse Bokomslag Till himlen och tillbaka - En neurokirurgs nära-döden-upplevelse
Eben Alexander
biografi
Bokförlaget Forum
2014
218

Som läkare visste han att nära-döden-upplevelser bara är ett spratt som hjärnan spelar oss när den utsätts för extrem stress.
Men efter att han själv hamnat i en sju dagar lång koma ändrade neurokirurgen sin uppfattning.
Att han överlevde den svåra hjärnhinneinflammationen kan närmast beskrivas som ett mirakel. När han slog upp ögonen och var tillbaka kunde han beskriva hur han hade färdats bortom tid och rum och upplevt en gudomlig dimension av tillvaron.
I den här fascinerande berättelsen delar han med sig av sina erfarenheter och förklarar varför hjärnan inte kan ha fabricerat upplevelserna.
Följ med in i den andliga världen och ta del av det som händer efter döden!

Som uppskatta gäst i Oprah Winfreys teveshow har Eben Alexander väckt stor uppståndelse och boken har legat i topp på den amerikanska bestsellerlistan i ett års tid.

Utdrag ur boken:
"Att uppleva tänkande utanför hjärnan är att träda in i en värld av omedelbara kopplingar som får det vanliga tänkandet att framstå som sömnigt och tungfotat. Vprt sannaste, djupaste jag är fullkomligt fritt. Det tyngs inte ner av handlingar i det förflutna eller identitet eller status. Det förstår att det inte behöver känna någon rädsla för den jordiska världen, och därför inte heller har något behov av att bygga u pp sig självt genom berömmelse, välstånd eller erövringar.
Detta är vårt sanna, andliga jag, som vi alla någon dag kommer att återupptäcka. Men till dess måste vi, tror jag, göra allt som står i vår makt för att komma i kontakt med denna mirakulösa aspekt av oss själva - att odla den och ta fram den i ljuset. Hur kommer vi närmare detta äkta andliga jag? Genom att visa kärlek och medkänsla . Varför? Därför att kärlek är långt mer än de abstraktioner vi tenderar att föreställa oss att de är. De är verkliga. De är konkreta. Och den andliga sfären är uppbyggd av kärlek och medkänsla."

Författarens hemsida hittar du här

Jaha, vad ska nu den mycket krassa finnkäringen ha att säga om detta fenomen?
Jo, att man bör vidga sina vyer, lyssna in berättelser från olika personer i olika ämnen och försöka ta in vad de har upplevt och vill föra vidare till oss.
Tror jag på ett liv efter döden? Egentligen inte, men, jag hoppas! Jag hoppas på att vår själ blir reinkarnerad i en ny skepnad där vi fortsätter utveckla oss till bättre människor. Jo, det låter buddistiskt, heliga kor och allt det där...
I ärlighetens namn tyckte jag boken var rätt svårtolkad. Här sitter vetenskapsmannen som ägnat sitt liv åt tekniska färdigheter och svamlar om universum och Gud och allt han upplevt medan han i själva verket låg i koma. I bokens avslutande del finns en bilaga under rubriken "Neurovetenskapliga hypoteser jag har övervägt som förklaringar till min upplevelse"
För mig låter det som rena grekiskan men jag tvivlar egentligen inte på hans äkthet, han är inte ute efter att bluffa eller tjäna stora pengar på detta.
Han är redan en välsituerad vetenskapsman som snarare förlorar anseende genom att publicera en dylik bok där alla teser och teorier faller ihop som ett korthus.
Vi är alla tänkande varelser oavsett om vi tror på en Gud eller inte. Jag tycker vi ska söka kunskap så mycket vi kan. Jag kunde inte tillgodogöra mig allt i den här boken, men den öppnade ändå en dörr lite på glänt....lite nyfiken blir man allt!

TAGS
9 kommentarer
 1. Svara

  Rantamor på näthinnan

  2 mars 2015

  Hoppas att allt är bra med dig !!!

  Tjingelingen från Rantamor.

 2. Svara

  Mia

  2 mars 2015

  Jag är troende vad gäller livet efter döden, absolut!!! :angel: Annars kan jag ju inte hålla löftet att komma och spöka för vissa!!!!
  Kram på dig, fina :love: :love:

 3. Svara

  Eva-Lena

  2 mars 2015

  Nja, detta är inget för mig, jag har dödsångest och tror inte att den kan lindras med detta. Jag ska snart recensera en riktig pärla: “Svarthuset” av Peter May, den klassas som deckare men är något MYCKET MYCKET mer! Utspelar sig på Hebriderna, bara en så’n sak…

  KRAM

 4. Svara

  Mia

  2 mars 2015

  Jag misstänker att jag läst boken. Minns inte titel eller författarnamn, men en väninna som tror på andarnas värld lät mig läsa den. Den gjorde mig dock inte mer övertygad om ett liv efter detta.

  Jag tror fortfarande att vi föds, lever och dör, sedan kommer nästa generation och nästa… Men jag är borta, endast en liten del i en kärna. Däremot så vet ju varken jag eller någon annan levande hur döden är… 😉

 5. Svara

  Menageriet

  2 mars 2015

  Nu läser jag ju inte några böcker och jag hoppas att jag inte behöver några nära döden upplevelser!
  Det blev väldigt tyst sen Rollie försvann. Varje hund eller katt har ju en massa saker och ljud för sig som försvinner. Nu är det ingen som står vid sängen och väntar att jag skall vakna och ingen som går runt och byter liggplats. Det blev väldigt tyst! 🙁
  Klicker har börjat bli lite konstig också? Han har blivit mer skraj av sig och går inte och kissar direkt vi kommer ut, utan går runt och ser sig omkring först. Han undrar väl när Rollie skall komma? Nu får han väl lära sig att klara sig utan stöd från de andra hundarna som han levt med hela sitt liv?
  Men visst är det betydligt lättsammare att ha en isf två eller tre! Mindre av allt kan man säga?
  Skönt var iaf att jag slapp ta ett beslut om Rollie, eftersom det gick så fort och det inte fanns något att göra och han ble ju nästan 14 år, så det får jag ju vara glad för. Man får ju hoppas att det går lika snabbt för en själv den dagen?
  Ha det gott och pussa Blinka från mig och Klicker! Kram 🙂

 6. Svara

  Marja

  3 mars 2015

  Jag har den boken liggande i läshögen. Började på den, men hittade något mer intressant… Jag såg Eben Alexander i ett TV-program… var det kanske Skavlan… och genast beställde jag boken. Ska nog läsa ut den.
  Kram! 🙂

 7. Svara

  Andra året i Hjo

  3 mars 2015

  Tveksam till ett liv efter detta. Det blir kalla graven är jag rädd. Eller har de där tokdårarna som åker och krigar i Syrien rätt. 72 oskulder i paradiset. Hur länge då och till vilken nytta? Man får yngla av sig och leva vidare på det viset. Så tror jag.

 8. Svara

  tellervo

  3 mars 2015

  Tack för tipset, den boken vill jag verkligen läsa. Apropå detta läste jag en gång några kloka ord av en filosof som har etsat sig i minnet: ‘Människan måste söka sig till djupare källor än sitt eget förstånd’. Varför skulle jag med mitt klena förstånd tro mig förstå vad som kommer/inte kommer efter döden?

 9. Svara

  "LillaSyster"

  3 mars 2015

  Lite spännande låter det allt!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 99
 • 497
 • 1 652 521
 • 5 119
 • 66 012
Sök här