Jag har läst..
Sorgesång av Siri Hustvedt
Syskonen Erik och Inga Davidsen påträffar efter sin norskfödde fars död ett kryptiskt brev från en kvinna, skrivet när fadern arbetade i Minnesota under depressionen.
När Erik återvänder till New York, där han arbetar som psykoanalytiker, ger han sig i kast med att läsa sin fars efterlämnade papper i hopp om att för första gången förstå hans handlingar och val. I dagböckerna ryms alltifrån kärleksbrev till fruktansvärda skildringar från andra världskriget.
Under samma tid förälskar sig Erik i en kvinna, en jamaikanska som flyttat in i samma hus. Det visar sig att någon förföljer henne och hennes dotter – dessutom har Eriks syster Inga blivit uppsökt av en journalist som hotar att röja en hemlighet ur hennes förflutna (hon är änka efter en uppburen författare). Plötsligt finner sig Erik involverad i flera olika situationer där det förflutna gör sig påmint på ett omvälvande och skrämmande sätt.
Boken baserar sig till viss del på författarens fars autentiska brev.
Denna bok läste jag på engelska. Jag vet inte om det påverkade min uppfattning om boken eller ej.
Jag tyckte berättelsen var ganska tråkig och menlös.
Jag har nog lite svårt för berättelser där man ältar samma saker upp och ner och från olika håll och vinklar. Så upplevde jag den här historien.
Huvudpersonen Erik som är psykiater sitter med sina diverse patienter, kallade Fr.X och Herr K osv. och man får lösryckta meningar ur dialoger från deras sessioner.
Historien saknar spänning och segar sig fram, tycker jag, antagligen tycker andra denna roman är lysande.
Mitt betyg blir bara **
Sonny Boy – kärleksbarn i krigets skugga av Annejet van der Zijl
Rika van der Lans bryter modigt upp från ett kvävande äktenskap och bosätter sig i Haag där hon tar emot inneboende för att klara sig.
En av dem är en sjutton år yngre svart man från den holländska kolonin Surinam, Waldermara Nods.
Rika och Waldemar blir snart ett kärlekspar och 1929 föds sonen Waldy, också kallad Sonny Boy.
Han är beviset på deras skandalösa förbindelse och Rika förlorar med honom vårdnaden om sina fyra tidigare barn.
Rika fortsätter att trotsa omgivningens fördomar och fördömanden, gifter sig med Waldemar och börjar driva ett framgångsrikt pensionat i en badort.
Men så bryter andra världskriget ut, och den lilla familjens tillvaro står inför dramatiska förändringar.
De tvingas överge sitt pensionat, och Rika dras mer och mer in i kampen mot nazismen. Deras bostad blir ett gömställe för judar på flykt, och denna gång leder Rikas oräddhet till konsekvenser ingen av dem någonsin kunnat förespå.
Den här boken baseras på en verkligt livsöde. Författaren har gjort grundliga forskningar kring huvudpersonen Waldermar vars liv berör två av de svartaste och mest tabubelagda kapitlen i den nederländska historien, slavhandeln och judeförföljelsen.
En fascinerande historia som är mycket osentimentalt skildrad. Rika är en mycket exceptionell kvinna som tar för sig av livet och vägrar finna sig i några konventioner. Till sist blir priset hon betalar högt.
Jag ger boken *** och rekommenderar den varmt!
Svampbok för vanligt folk av Bert Karlsson
Vilken konstig tid på året för en svampbok!
Men när jag såg den på bibliotekshyllan så fick den följa med hem.
Jag har läst otaliga svampböcker och vissa har jag ju hemma i bokhyllan.
Här beskrivs de 20 vanligaste matsvamparna, det handlar alltså om en bok för relativa nybörjare.
Recept finns förstås med, dock inga särskilt spännande enligt mitt tycke.
Och så får några kändisar komma till tals. Lotta Engber, Agneta Sjödin, Sandra Dahlberg och några till berättar om sitt svampintresse.
Har du ett alldeles nyväckt svampintresse är denhär boken en bra grundbok med tydliga och bra bilder.
Betyg **
Amerikahuset av Sven Olov Karlsson
Livet har inte varit lätt för Eddy Mood. En gång var han nyförälskad, stolt ägare till både köttboskap och mjölkkor och framtiden tycktes ljus. Nu återvänder han till den förfallna fädernesgården i Eriksfors som en luttrad fängelsekund efter att ha gjort tjugo år på kåken för mord. Hemkomsten ses långt ifrån med blida ögon av alla i byn och gamla sår rivs upp på nytt. Men byn har inte bara den nedsupne Eddy och alla minnen han för upp till ytan att oroa sig för, samtidigt brottas man med de alltmer påträngande förändringarna inom gruvindustrin, samhällets hjärta, och tvingas också ta ställning till sin nya och hemlighetsfulla kyrkoherde, Margareta Wallenius.
I Amerikahuset fortsätter Sven Olov Karlsson sin berättelse om ett Sverige som sällan syns i tidningarna, ett land där fyrhjulsdrift, hembryggt äppelvin och jakt har väsentligt större betydelse än priset på den handväska som för tillfället bärs av någon av storstadens innejournalister.
Har du läst Anne Ragdes bokserie som började med Berlinerpopplarna? Den som även filmatiserats och sänts på teve?
Gillade du den?
Då ska du läsa den här berättelsen också!
Den är verkligen bra, skriven i samma anda, men ack ännu mer sorgsen. Jag har nära till tårarna på många ställen i boken, men man måste läsa vidare. Karaktärerna är äkta, igenkännande, lågmälda.
Hur kan livet bli så här? När allting var så löftesrikt och bra?
Vilka händelser och erfarenheter driver en människa i fördärvet?
För det är ju där han hamnar…
Författaren har tidigare skrivit romanen “Italienaren”. Den läste jag 2003 och den var bra, men denna är ännu vassare!
Mitt betyg full pott ****
Christina
Svampboken är absolut något för mig.När jag är ute med hundarna i skogen på sensommaren/hösten så stöter jag ofta på olika svamparter.Tyvärr så vågar jag inte plocka dom för mina svampkunskaper är noll.
Jag har länge lovat mig själv att skaffa mig en svampbok för jag älskar ju svamp.
Ragnvi
Morning! Himmel vad du hinner o orkar läsa! Det ena mer intressant än det andra också!
Vårfint har du gjort både i bloggen o hemma! Härligt va?!
Ingen kan vara mer tacksam än jag att prognosen för mig ändå är ganska god..ber en bön att den förblir så!
Kramen!
Ragnvi
Doris
Tack ska du ha Paula för att berätta att det ska vara TRE böcker i Berlinerpopplar-serien, jag har nämligen bara läst två och visste inte att det fanns en till !
Tyckte mycket om dem så jag får väl försöka hitta Amerikahuset när jag kommer till Sverige i sommar ;0).
Sköt om dig !
Kramar, Doris
britten
Jag älskade Radges böcker och karlsson förra Italienaren tyckte jag också om så får nog skaffa denna nu när jag åker upp till gården ..tack för tips min vän…
BrittMarie
Du är allt en riktig bokläsare du Paula. Det är alltid roligt att läsa om vad du läst, även om jag mera läser som en snigel.
Du undrar vad jag bor vid för vatten. Gamlebyviken är en vik av Östersjön, så det är ju inte riktigt öppna havet. Ibland känns det så i alla fall!
Marie och Ville
Hej Paula
Ville är en renrasig Finsk Lapphund..om än lite för stor, långnosad och högbent!!
Om Sigge och Ville skulle träffas vet jag inte hur det skulle gå. Ville är väldigt reserverad mot andra hanar. Men dom bloggar och utmanar varandra på alla sätt (med mattarnas hjälp förstås)
Och skickar presenter(överraskningar som vattenkannor t.ex)
Kul att du tittade in Välkommen tillbaka.
Marie
Eva-Lena
Tack, lägger två av böckerna på min läsönskelista.
Amerikahuset verkar mest spännande: “ett land där fyrhjulsdrift, hembryggt äppelvin och jakt har väsentligt större betydelse än priset på den handväska som för tillfället bärs av någon av storstadens innejournalister.” Underbart!!!