Läst

Jag har läst..

Av
den
12 juni 2018
Sommarplågor - Djuren och växterna som bits, sticks och irriterar Bokomslag Sommarplågor - Djuren och växterna som bits, sticks och irriterar
Lars-Åke Janzon & Matsåke Bergström
djur&natur
Norstedts
2018
180

Vi kliar oss, viftar och svär åt insekterna och vi för en ojämn kamp mot oönskade växter och kryp på våra tomter. Men bortom löpsedlarna om fästingsommar och mördargetingar finns en hel värld att upptäcka.
Boken handlar om några av de jobbigaste, mest kända och okända djuren och växterna som stör sommarfriden.
Med glimten i ögat, en enorm kunskap och stor respekt för djur och natur beskriver Lars-Åke Janzon hur de olika arterna lever och brer ut sig. Hur vi undviker huggormar på tomten och varför fästingen är vårt farligaste djur. Men också hur vi skyddar oss på bästa sätt och när det är dags att ringa giftcentralen eller åka till akuten.
Vackra illustrationer av naturskildraren Matsåke Bergström hjälper oss att skilja det farliga från det ofarliga.

Utdrag ur boken:
"I optimala inomhusmiljöer kan råttorna fortplanta sig året runt. De kan föröka sig mycket snabbt, ett råttpar kan i teorin ge upphov till 800-1000 nya individer under ett år. Livslängden är 1-3 år. Dödligheten är dock hög, hos vuxna råttor kan den uppgå till mer än 90% per år. En råtta kan ta sig igenom ett 20 mm litet hål"

"Myrstackar kan liknas vid isberg, det mesta av stacken ser vi inte, utan de sträcker sig långt ner i marken. Ett myrsamhälle kan bestå av flera stackar och ett samhälle kan hysa omkring en miljon individer. Gångarna mellan stackarna kan vara både på marken och delvis eller helt nere i marken. En myrdrottning kan leva i 20 år och hennes enda uppgift som drottning är att lägga ägg. Myrorna är skogsvårdarnas hjälpredor som äter upp skadeinsekter."

Kan det finnas en så mycket mer aktuell bok?
Innehållet är pedagogiskt indelat i grupper såsom "flygande plågor" "från larv till vampyr" "gnagare och grävare", "blöta plågor" osv.
Här finns något för alla att gotta sig i och förfasa sig över.

Min största fasa är älglusen som förstör så gott som varje svampsäsong numera. Den otäckingen får man lära känna närmare i boken.
Andra har betydligt svårare för fästingar, råttor och ormar.

Trots skickliga illustrationer hade jag föredragit foton på marodörerna. Jag har svårt att känna igen insekterna med hjälp av svartvita teckningar, jag behöver konkreta foton i färg!

En perfekt läsebok för utedasset vid sommarstugan eller för oss andra som vistas mycket ute i naturen!

TAGS
5 kommentarer
  1. Svara

    Herr Nilssons Fru

    12 juni 2018

    Ja de där verkar vara en intressant och upplysande bok. Visste att råttor förökar sig snabbt o mycket visst jag men 800 till 1000 per år. De var mycket de. Råttor o möss e de djur jag tycker är otrevligast om de skulle komma in. Tur de finns stolar man kan hoppa upp på och ropa på hjälp …:)
    Annars tillhör jag de som sällan slår ihjäl små kryp, de är trots allt små individer. En varelse som fått ett liv, inte ska jag släcka de i onödan.
    Älglus…de får jag nog googla på, vet jag inte vad de är eller var de gör. Äter de svamp kanske eftersom du skriver de förstör svampsäsongen.
    Kramiz

  2. Svara

    Karin Eklund

    12 juni 2018

    Den där boken måste jag ju bara läsa! Nu noterad på boklistan. Men jisses så många ungar råttor kan få. Uj..

  3. Svara

    "LillaSyster"

    12 juni 2018

    Inte lustigt om katten kan släpa hem möss i parti och minut, fast idag fick jag en fågel, då grälade jag lite på honom. Du får googla upp bilder =) Ha en fortsatt bra vecka! Kram

  4. Svara

    BP

    12 juni 2018

    Vilken otroligt vacker ny header!!!
    Ja, kan inte du läsa någon deckare nån gång som jag ”tänder på”;-)

  5. Svara

    Anki

    13 juni 2018

    En spännande bok som nu finns på önskelistan! Tack Paula!
    Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 28
  • 144
  • 1 676 782
  • 5 239
  • 67 736
Sök här