Läst Matrecept och kökstips

Jag har läst..

Av
den
1 januari 2019
Mat, myt, vetenskap Läkarens recept Bokomslag Mat, myt, vetenskap Läkarens recept
Frida Duell
Medicinsk fysiologi, biofysik, kemi
Norstedts
2018
149

Går man upp i vikt av lightprodukter? Kan man bli beroende av socker? Och kan vitlök mota bort en förkylning?
Att det vi stoppar i oss påverkar vår hälsa är ingen nyhet men i en djungel av påståenden om vad vi ska äta och inte kan det vara svårt att skilja på vad som är sant och vad som är falskt.
I den här boken guidar läkaren Frida Duell oss genom påståenden och myter om mat. Populärvetenskapliga fakta varvas med recept på hälsosamma rätter som vegansk pad thai och honungsrostade persikor med mascarpone och timjan.

Frida Duell arbetar som ST-läkare inom klinisk kemi. Hon har tidigare varit chefredaktör för Moderna Läkare och skrivit populärvetenskapliga texter.

Utdrag ur boken:

"Gröna proteiner. Vissa varumärken har blivit synonyma med den produkt de saluför. Ett exempel är Quorn som säljer olika köttersättningsprodukter framställda från en mögelsvamp som på svenska har det mindre aptitliga namnet slemmögel. Det är alltså inga söta skogssvampar som malts ner utan en mögelsvamp som anrikats genom jäsning i en fabrik i England. Proteinet blandas därefter med äggvita och formas till önskad produkt, färs eller biffar."

Sånt här gillas! Raka och tydliga besked, jag kommer fortfarande att gärna äta quorn för det är bra och hälsosamt protein, och kräsmagad är jag inte.
Till skillnad från många andra skribenter och författare som lanserar böcker under sin egen logo, där syftet förutom näringslära är att sälja sitt produkter ur sitt eget varumärke, så saknas detta helt.

Inte är den heller fylld av pekpinnar, däremot lärde jag mig en hel del. Om tarmbakterier, om probiotika kontra prebiotika, idel fakta.
Sen är ju verkligheten den, vilket författaren påpekar, att det saknas vetenskapliga studier på väldigt mycket inom området vilket gör det nästan omöjligt att sanningsenligt svara på om fördelar med att äta, inte äta, eller avstå, från något livsmedel.

Jag gillar upplägget med avsnitt som:
"Sanningar och myter om fett"
"kolhydrat som kolhydrat -eller?
"Proteiner - kött, mjölk och grönt"
samt avsnittet om vitaminer, mineraler, kosttillskott och huskurer.

Här resonerar Frida på ett vettigt sätt. Till exempel är ett super-bär inget annat än en produktstrategi, för att sälja mer. De exotiska gojibären mm. innehåller inte nödvändigtvis ett dugg mera nyttigheter än våra inhemska bär.
Man får också veta vad som menas med "dirty dozen" dvs. de mest besprutade frukerna och grönsakerna.
Numera ska jag komma ihåg att skölja mina grönsaker bättre.

Och vem vill inte ha reda på att efter du ätit en smarrig pizza blir ditt röda blod tillfälligt mjölkvitt pga fettet!

Recepten är säkert bra, men inte särskilt nyskapande.
Dock ska auberingeshakshuka med koriander provlagas eftersom jag nu varit inne på shakshuka-spåret....

Sammantaget en bok i min smak, faktabaserad, vackra foton, lättläslig.

TAGS
3 kommentarer
  1. Svara

    Mia

    1 januari 2019

    Det verkar vara en intressant bok!! Tack för tipset, kram på’re

  2. Svara

    "LillaSyster"

    1 januari 2019

    Jag säger som Mia här över

  3. Svara

    Ama de casa

    2 januari 2019

    Håller med övriga talare (skrivare?) här ovanför. Men vissa saker är jag inte så säker på att jag vill veta… Som det där med quorn och slemmögel… 😉

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 5
  • 260
  • 1 683 552
  • 5 267
  • 68 090
Sök här