Läst

Jag har läst..

Av
den
7 april 2020
Från krog till krog - Svenskt uteätande under 700 år Bokomslag Från krog till krog - Svenskt uteätande under 700 år
Richard Tellström & Håkan Jönsson
Hotell, restaurang och turism
Natur & Kultur
2018
393

Hur länge har man kunnat äta och dricka ute på lokal, mot betalning, i Sverige? Hur har lokalerna fungerat, vad har de erbjudit, vilka har besökt och förestått dem?
Som denna bok visar rör det sig om en åtminstone 700-årig tradition, och här får vi följa hela dess utveckling.
Vi besöker ölbodar, gästgiverier, syltor, kaffehus, damkaféer, stadshotell, pizzerior och food trucks.
Vi möter pilgrimer på tavernor, präster som driver svartkrogar, spritspioner, statsägda restauranger med striptease.
Boken berättar i ord och bild en historia som kommer att göra ditt nästa restaurangbesök till en intressantare upplevelse.

Jag måste först erkänna att jag inte läst boken alldeles från pärm till pärm, för materialet var verkligen gediget. Men, jag har bläddrat genom den, tittat på samtliga foton, läst om olika för mig extra intressanta fakta, och jag koncentrerade mig mer på historisk tid, från slutet av 1200-talet och fram mot 1900-talet.

Utdrag sid. 49

"Bordsskicket under medeltiden innebar inga glas, inga servetter, inget porslin, inga gafflar, ingen uppdelning i för-, varm- och efterrätt. Kniv hade man med sig själv, i övrigt försåg man sig med fingrarna. Fat och skålar lyftes till munnen: man drack soppa, såserna var fasta så man kunde doppa kött i dem."

Sid. 195

"Ångkök, sedermera folkkök kom till efter tysk förebild i 1850-talets slut. De hade en nykterhetsprägel och skulle vara ett alternativ till krogar. De skulle fungera som billiga matserveringar för arbetarklassen och fattiga som bodde i rum som saknade kök och matlagningsmöjligheter, eller som en hjälp till de många män som var inflyttade från landsbygden som inte kunde laga mat. Priset i ångköken var så lågt satt att det var en slags välgörenhet. "

Himla intressant bok, jag känner flera (ähum ingen nämnd ingen glömd) som precis som jag skulle tycka läsningen är väldigt intressant och lärorik!

TAGS
4 kommentarer
  1. Svara

    Minton

    7 april 2020

    Det var lite annorlunda förr. En intressant bok tror jag.
    Sköt om dig

  2. Svara

    Ama de casa

    8 april 2020

    Tänk… Nu kan vi inte gå ut på lokal och äta längre här i Spanien. Vem trodde väl att nåt sånt skulle kunna inträffa?
    Tack för smakbitarna 🙂

  3. Svara

    tanthuset

    8 april 2020

    Ohhh ja!! Den vill jag läsa, himmel så intressant, tack för tipset bästa Paula <3 Kram på're

  4. Svara

    Ditte

    8 april 2020

    Tack för smakbit och tips på en bok som jag tror är helt i min smak. Ska se o jag får tag på den. Tid att leta har jag ju.
    Kram

Svara Ditte / Avbryt svaret

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 325
  • 618
  • 1 607 784
  • 5 039
  • 64 990
Sök här