Läst Matrecept och kökstips

Jag har läst…

Av
den
21 april 2010

Doktor Dahlqvists LCHF guide & kokbok

Dr. Annika Dahlqvist skriver lättbegripligt om hur hon har utvecklat SCHF, ett kostprogram för dig som vill uppnå bättre hälsa och viktkontroll.
Hon redogör för vad som har hänt med vår hälsa sedan vi började äta allt mer industriframställd mat under 1900-talet, och berättar också sin egen historia. Tack vare mat med hög andel naturliga fetter och låg andel kolhydrater, har hon gårr från överviktig jojobantare med ledvärk och krånglande mage till ett friskt och aktivt liv med normalvikt och utan smärtor.
SCHF-mat lär vara bra för dig om du har högt blodtryck, hjärtkärlbesvär och diabetes.
I kokboksdelen visar hon hur vanlig mat enkelt kan bli LCHF. Smör och grädde är viktiga smakförstärkare. Maten blir både nyttigare och godare!

Jag har tidigare läst en kokbok med LCHF-recept och hittade inte ett enda jag ville prova!
Jag klarar inte av att ersätta kolhydraterna med extra laddningar av smör och grädde tillsammans med kött eller fisk.
Jag var dock intresserad av att läsa mera fakta om metoden, och den avdelningen tyckte jag var informativ.
Många kostvetare hävdar att vi behöver kolhydrater, att vår hjärna behöver dem. Dr Dahlqvist hävdar att kroppen själv tillverkar de kolhydrater som behövs och att det inte behöver tillföras i vår kost.
Effekterna av dieten låter ju fantastiskt bra, men om man inte följer den till punkt och pricka lär det sluta i katastrof…fuskar du och äter kolhydrater plus extra grädde och smör i maten, ja då lär man garanterat gå upp i vikt!
Jag känner flera som försökt sig på detta, en del har det gått strålande bra för, andra har mest gått omkring och mått illa av allt det feta…
Jag tänker själv inte prova, jag gillar nyttigt bröd och potatis för mycket, men jag tycker det är intressant att läsa om olika aspekter av näringslära. Sen vete sjutton vem som har rätt eller fel…
Betyg ***

100 sätt att rädda maten av Annica Triberg

Det går åt 3,6 gånger Sveriges yta för att producera den mat vi varje år konsumerar i Sverige. Det betyder att vi idag inte skulle kunna äta oss mätta om vi tvingades att odla och föda upp allt i vårt eget land. Var skulle vi bo, till att börja med? Mitt i potatislandet?
Fullt ätbar mat åker i soporna för att vi inte orkar, vill eller kan ta hand om resterna. Vi slänger i snitt 5,6 kg mat i veckan, per hushåll! Omräknat i koldioxid som krävs för framställning av maten motsvarar detta utsläppen från 700.000 svenska medelstora bilar.
Om man själv har klivit upp i ottan hela året för att mjölka korna, skulle man sedan hälla ut mjölken för att någon stämplat ett visst datum på den, istället för att först smaka på den?
Om du lyckas ändra dina vanor i köket har både du och kommande generationer mycket att vinna.
Den här boken innehåller 100 konkreta tips och många inspirerande recept på hur man på bästa sätt tar hand om maten.

Med ålderns rätt och med bakgrund inom livsmedelshantering inom yrket var det mycket i boken som för mig är självklart.
Ändå hittade jag några guldkorn som jag ska prova, t.ex att plantera om löken!
Om löken blivit mjuk kan man ställa lökarna i en blomkruka med jord och vattna lätt. Upp kommer efter några dagar nya skott som ser ut som salladslökar och som kan användas på samma sätt!
Förutom handfasta råd innehåller boken också fakta som vädjar till vårt samvete, lite av pekpinnar som behövs för att skaka om oss. Vi måste tänka på kommande generationer, på vår miljö och förstå att vi genom att ändra våra vanor faktiskt också räddar världen.
En lättfattlig bok med fina bilder som jag önskar att framför allt den yngre generationer tar sig tid att bläddra i.
Betyg ***

TAGS
11 kommentarer
  1. Svara

    Kicki

    21 april 2010

    Utan att ha läst nån av böckerna, kan jag bara säga att jag ALDRIG skulle klara en kost utan kolhydrater. Därtill är jag alldeles för förtjust i bröd, potatis och pasta. Vad vore livet utan dessa ”grundplåtar”?
    Smör och grädde, javisst o i måttliga mängder.

    Vad den andra boken tydligen berör är samhällets slöseri med mat. Jag blir lika upprörd varje gång jag hör om folk som kastar bort maten bara för att det står ett visst datum på förpackningen. Men man är uppvuxen i en helt annan tid, där man dels fått lära sig att inte laga mer mat än vad som behövs vid varje tillfälle, och dels att spara på och ta reda på eventuella rester.
    Även om jag måste erkänna att det kan åka en och annan potatís i soppåsen efter några dar i kylskåpet. Annars är det bara potatisskal och den typen av rester som åker i vår slaskhink. Och det beror inte på att vi har hundar som kan få eventuella rester.
    Kramen

  2. Svara

    BrittMarie

    21 april 2010

    Jag har just läst ut ”Ät dig ner i vikt” / Sten Sture Skaldeman. Han har ungefär samma filosofi som Dahlqvist. Det låter så bra, men nog är det väldigt svårt att låta bli kolhydrater helt. Det allra viktigaste kanske är att undvika socker, som finns i nästan allt. Jag försöker på en gyllene medelväg. Det går så där… 🙄
    Kram

  3. Svara

    Sigge Svamphund

    21 april 2010

    Matte kan vara väldigt lugn och sansad och samtidigt ha hela ishavet i rösten.
    Mötet ska bli mer än spännade.
    För övrigt är du sedan länge inbjuden till en FB grupp just mot kyrkans skövling!

  4. Svara

    Synne

    22 april 2010

    Har provat LCHF kost och det gick så där. Har bytt ut allt margarin mot äkta smör och grädde. Har läst Mars Erik Nilsson böcker om Äkta vara och Den hemlige kocken.
    Det han skriver om där gör mig vansinnigt rädd. Vad är det vi gör med vår mat?

    Näe jag fixar inte en ren LCHF, utan det blir en blandning av LCHF, GI och sunt förnuft. Inga onödiga tillsatser i vår mat här. Man lagar mycket från grunden nu och det tror jag vi tjänar på.
    Men det är kul att läsa om det.
    Klems nabokärringen :mrgreen:

  5. Svara

    EVA

    22 april 2010

    Har också läst en bok som hon skrivit.
    Vi har GI:at/LCHF:at i 2 omgångar och gick ned mycket i vikt…men så fort vi började fuska med lite kolhydrater så gick vi upp allt och mer därtill 🙁

    Och min mage mådde INTE alls bra av allt fett…så nu har jag kontaktat en dietist som ska hjälpa mig med att lägga om kosten pga av hjärtat…tror mycket mer på hennes råd !

    Däremot tror jag att det är bättre med riktigt smör än med margarin…äkta vara måste vara bättre. Men i måttliga mängder 🙂

    Läste på aftonbladet.se om Doktor Dahlqvist idag…

    ***
    KRAAAM EVA

    🙂

  6. Svara

    messan

    22 april 2010

    Hej du min underbara Paula!
    Jag menar det…så snälla sug åt dig. Jag tror människor säger saker när de menar det och om de inte gör det så brukar det märkas att de hittar på. Jag brukar känna om det inte är äkta. Fast visst är det enklare att ge än att ta emot….konstigt nog för det borde inte vara så.

    Det här med kost…är inte min starka sida…jag äter allt jag gillar…kanske inte så bra alla gånger…men jag mår gott och det är ju huvudsaken, eller hur?
    Må så gott i dalarna!
    Kramar

  7. Svara

    Ragnvi

    23 april 2010

    Hej på dig i Pörtet! Intressant läsning…säkert… men jag har som vanligt inte läst dom! Men lyssnade på din finske nyhetsuppläsare gjorde jag…fniss!
    Hur går det med hundvalparna?! F–n måste sluta nu…sambon vill nåt!
    Tack för dina goa ord hos mig!
    Kramen!
    Ragnvi

  8. Svara

    Doris/doje

    23 april 2010

    ” 100 sätt att rädda maten” låter som en mycket intressant bok 😉 .
    Önskar dig en skön helg, sköt om dig !
    Kramar, Doris

  9. Svara

    Carita

    23 april 2010

    Hej Paula,

    Jag kom på din sida via din lista på finlandismer. Tack! Jag kanske kommenterar den senare, men nu vill jag veta, vad dessa dieter är. LCHF? SCHF? På svenska, tack!
    Inte för att jag behöver föra nån anna diet än mjölkfri.

    Hälsar en annan finlandssvensk i förskingringen (Kanada)

  10. Svara

    Turkulainen

    2 maj 2010

    Till Paula: Tack igen för lästips. Vi har en liknande doktor i Finland, Antti Heikkilä. Många många har blivit hjälpta av honom, bl.a. personer med diabetes typ 2. Jag förhåller mig ytterst skeptisk, men har inte tillräckligt med kunskaper för att kommentera.

    Till kommentatorn Carita: Om du är intresserad av finlandssvenska ord och vill hemfalla åt nostalgi där i Kanada, köp Finlandssvensk ordbok av Mikael Reuter och Charlotte af Hällström-Reijonen. Googla med Finlandssvensk ordbok som sökord så hittar du den!
    Ha en skön maj.

  11. Svara

    Carita

    6 maj 2010

    Paula: Har läst lite mera om Dahlqvists bok och ideer. Jag tycker om människor som går mot strömmen, men vill också ha vetenskapliga bevis.
    Sa jag redan, att jag beundrar ditt privatföretag att samla ihop så många finlandssvenska ord! En del har jag inte ens hört förut. Tillägg uttalsregler i nästa upplaga 🙂

    Turkulainen: Tack för tipset, kanske jag faktiskt köper boken på mitt nästa besök i Finland. Jag är förresten gammal Åbo Akademiker.

    Maj blir säkert skön bara de 15 cm snö vi fick igår smälter.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 11
  • 243
  • 1 681 106
  • 5 256
  • 67 968
Sök här