Matrecept och kökstips

Köttgryta med chili och choklad

Av
den
9 februari 2011

Vill du prova att laga mat med choklad i? Då ska du testa denna kryddiga köttgryta!
Du behöver:
ca 200 g chorizo el.annan stark korv
800 g grytbitar av nöt
1 stor gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 röd chili, medium hot
2 msk olja
½ tsk kardemummafrön
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander, malen
1 tsk kanel
2 msk tomatpuré
2 msk ketchup
1 brk passerade tomater
25 g mörk choklad, 70%
ca 1 dl vatten

Finhacka vitlök, lök och chili. Fräs i olja i ugnsfast gryta ca 10 min. Tillsätt torra kryddor, tillsätt den slantade korven, låt fräsa. Lägg i köttet, rör om. Ha i tomatpuré, ketchup o tomater. Tillsätt vatten, låt koka upp. När det börjar bubbla strör du i hackad choklad och rör om ordentligt. Lägg på lock och ställ i 150 graders ugn där den får sköta sig själv i tre timmar medan du gör något kul.
Godast blir grytan om den sedan får stå över natten så smakerna får utvecklas.

Grytan blir mustig och kryddig men inte för het, kanske dock inte faller mindre barn i smaken.

TAGS
4 kommentarer
  1. Svara

    Anki N

    9 februari 2011

    Oj vad saker de var i den, om den är het…ställer jag mig till barnen. Inte för att de inte är gott utan för att min mage inte vill ha het mat för då jävlas den med mig i ett dygn.. 🙁 De ser gott ut…

    Kramiz

  2. Svara

    annette

    9 februari 2011

    WoW, den där grytan känner jag att den passar mej precis efter att ha läst receptet, skall jag göra till helg, sedan räcker den hela veckan;)

    Grattis till att Dina blodfetter har blivit normala!!

    Ha en skön kväll!

    Kramar!

    annette

  3. Svara

    IKA

    10 februari 2011

    Måste ju säga att det lät som en annorlunda maträtt=) Dock inte av det negativa slaget. Tror mor och far gärna skulle prova på detta, tyvärr är det inget för mig att ens tänka på pga allergier och byter man ut ingredienserna så blir det ju inte riktigt samma sak heller.. men tack ändå för receptet!

    Ha en skön dag idag vännen!
    Kram

  4. Svara

    Kicki

    10 februari 2011

    Ja, inte vore den den första gryta jag skulle tänka på att testa. Jag har lite svårt för starka men att kardemumma är giott till kött det vat jag. Då jag ibland har den kryddan tillsammans med senap i köttfärssås.
    Fy fasen vad med snö vi fått idag. Kan gissa att det varit liknande hos er.
    Kramen!

Svara annette / Avbryt svaret

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 234
  • 421
  • 1 608 104
  • 5 040
  • 64 998
Sök här