Bloggen Matrecept och kökstips

Mustig rödbetssoppa

Av
den
7 juni 2012

“Shop-a-holics” har man ju hört talas om, men nu ska jag erkänna: Jag är en “sopp-a-holic”, jag bara älskar soppor!

Himmel vad mustig och len denna soppa blev! Kanske var det rödvinet som gjorde susen?

Du behöver
-400 g skalade bitade rödbetor
-1 grovhackad lök
-2 dl rödvin
– 1 l grönsaksbuljong
– saft av en ½ citron
-1 msk honung
-salt och svartpeppar
-100 g chevre mixad med 2 msk turkisk yoghurt

Sjud rödbetor och lök i rödvin och buljong en kvart tills betorna är mjuka. Tillsätt citronsaft och honung. Mixa soppan slät. Salta och peppra.
Servera med en klick av yoghurt- och ostmixen eller bara en klick yoghurt om du inte gillar chevré

Jag serverade ruccola och skinkchips till, yammie!
Om sommarvädret fortsätter såhär så kommer det att serveras många soppor i pörtet!

P.S. Jag fuskade, gör det du också!
Jag köper färdigkokta hela rödbetor i vacuumförpackning (finns på Lidl i grönsaksdisken, 500g för en tia)
Sedan grovhackar jag dem och har i dem i soppan när den kokat tio minuter. Efter fem minuters sjudning mixar jag soppan, voila!
Snabbare och nyttigare kan det inte bli!

Idag är det minst femte dagen på raken när det skvätter regnskurar lite då och då. Hur lång tid tar det för tvätten att börja mögla på torklinorna tro? Kanske måste jag snart ge upp och plocka in den, kanske är det rent av det enda sättet att få ett slut på regnandet?

I brist på annat att plocka tror jag att jag idag ska råna ytterligare några granar på sina årsskott!
Jag är ju en “samlare” av stora mått när det gäller sådant som är gratis och finns ute i Guds fria natur.
Jag har redan lagt en del granskott i en flaska god olja. Den blir smaskens i en marinad med enbär för att ge kött lite viltkaraktär.

Under rubriken “Matnyttigt” i menyn till höger hittar du några recept i avdelningen “ätbara växter i naturen”
Jag roade mig med att googla på granskott och fick fram massor av recept, bl.a använde man hackade granskott i köttfärssmeten.
Vågar man prova tro? Tänk om det sticks i hela munnen, hihi
Hur som helst så ska jag frysa in en liten mängd att använda som krydda längre fram

Morsning och goodbye!

TAGS
8 kommentarer
  1. Svara

    Sylvia S

    7 juni 2012

    Många av dina recept har jag prövat genom åren. Rödbetor i alla former gillar jag så den här skall jag också testa. Allt som är enkelt och billigt tilltalar mig.
    Tack för tipset om färdigkokta rödbetor – har jag inte sett, men jag är inte så ofta på Lidl.

  2. Svara

    annette

    7 juni 2012

    Det var ett nytt recept på rödbetssoppa för min del, måste testas hörde någon på jobbet som pratade om detta med färdigkokta rödbetor, bra nu vet jag var det finns, för då är det faktiskt en soppa som kan kokas en kväll efter jobbet, och rödbetor är så gott i soppor.
    Mums skall det bli!
    Här har det väl skvätt något idag men bara ytterst lite och nu lyser solen och tvätt som hänger ute har nog torkat under dagen!
    Ha det bra!
    Kramen

  3. Svara

    Nilla

    9 juni 2012

    Den soppan måste jag nog ta och prova. Jag älskar soppor…speciellt höst och vinter, då är det extra gott. Kram från en återuppstånden gammal bloggvän 😉

  4. Svara

    Bia

    10 juni 2012

    Jag gillar soppor också, men det verkar vara en matkategori som försvinner. Jag hörde ett inslag i radion igår om ätliga växter, bl a stekt rallarros och granskottssirap nämndes. Här kan man se ett par recept: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3601&artikel=5144342

    Ska lyssna på inslaget igen och läsa mer bland dina “naturliga” recept för det där är något jag vill bli bättre på.

    Ha en skön söndag i pörtet!

  5. Svara

    Punatukka

    10 juni 2012

    Det här receptet kommer som ett brev på posten denna småkyliga söndag (Läs: skitväder) Det låter hur gott som helst och Lidl ligger bara ett stenkast bort.Alltså en lagom söndagspromenad för denna latkärring 😉
    Granskott som krydda har jag aldrig hört men det låter faktiskt gott.Tyvärr har vi flera bokar än granar så det får läggas i minnesbanken tills vidare.

    Ha det nu gott alla pörtebor,kramar till er alla,två som fyrbenta 🙂

  6. Svara

    Mia

    10 juni 2012

    Jag gillar också soppor men det blir inte så ofta. Vi svenskar är lite dåliga på det…
    Gillar också dina mattips, speciellt de som handlar om naturens eget skafferi! Där finns mer än vi tror… Kram på dig, fina du!

  7. Svara

    catja

    14 juni 2012

    Nu är det jag som säger att det där måste jag prova! Jag älskar nämligen också soppa och har en hel bok med bara soppor. Fick tag på den på en bokrea för en herrans massa år sedan och snart testat de flesta recepten. För övrigt så tkr jag man äter för lite rödbetor. Det är himmelskt gott. Gjorde ju rödbets-slaw häromdagen och det blev – om möjligt – ännu godare dagen efter.

    kram

  8. Svara

    Ninni

    31 juli 2012

    Soppa är gott men här är det mest bara jag som gillar soppa. Sambon vill ha köttsoppa (på burk!) eller möjligtvis nyponsoppa… hua!

Svara catja / Avbryt svaret

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 260
  • 618
  • 1 607 719
  • 5 039
  • 64 984
Sök här