Bloggen

På jakt efter vårprimören stenmurklan!

Av
den
4 maj 2006

Jag som är svampoman har aldrig hittat riktiga murkelställen!
För några år sedan hittade jag några stycken men nästa år när jag var där var det tomt.
Så gissa om jag blev glad när jag idag skulle få följa med en väninna till ett av hennes “murkelställen”!
Vi fick åka några mil, för här i Säfsen ligger vi 3 veckor efter med snösmältningen och vårens ankomst.
Denna vän har två hundar som fick bekanta sig med mina jyckar hemma på gården. Dom har aldrig träffats förut, men det gick skapligt.
Sen skulle vi sätta i hundarna i hennes bil, men se då räckte det inte med Stimorol-leenden där tänderna glimmar, då kom det djupa magmorr från diverse håll… För liten yta för fyra jyckar med andra ord!
Det avgjorde saken, mina fick vackert stanna hemma denna gång.
Jag fick till och med låna en korg, man får inte plocka murklor i papperspåse, oops!

murklor
Så här såg det ut i min lånekorg efter en stund! Ljuvliga tider, svamptider!
Men i ärlighetens namn var det ju inte jag som varken hittat stället eller svamparna.

rast
Vädret var ljuvligt, jackan onödig, och vi hittade en mysig rastplats.

murklor
Titta här då! Återigen hittar väninnan svamp medan jag bara går och stirrar i marken…

blåsippor
Vilken frihetskänsla efter den långa vinter! Blåsipporna blommade så rart, solen sken men bara en och annan humla gled förbi, inga förbaskade mygg eller broms!

rensning
Väl hemma sätter jag mig med mina dyrbara fynd, bör väl tillägga att väninnan inte själv äter murklor så jag fick alla vi hittade! Vilken lyx va?

rensade murklor
Nu är svampen färdigrensad, jag nästan grät när jag var tvungen att kapa av de nedersta jordiga delarna…

Funderar på att i morgon tillaga
Murkelfylld gurka

1 stor färsk gurka, ca 500g
1 liter färska murklor
2 msk smör
2 msk vetemjöl
ca 2½ grädde
salt, peppar
½ dl riven ost
Koka murklorna i rikligt med lättsaltat vatten 10 minuter. Häll av vattnet, fyll på med nytt, koka upp igen och låt koka 10 minuter till. Låt svampen rinna av, krama ur den sista vätskan.
Skär gurkan i ca 10cm långa bitar o dela dem på längden. Ta bort kärnorna med en sked.
Förväll gurkorna i kokande lättsaltat vatten ca 4-5 minuter. Låt rinna av.
Hacka murklorna och fräs bitarna i smöret på svag värme 5 minuter. Strö över mjölet, rör om och späd med vätskan, lite i taget.
Låt stuvningen koka upp under omrörning och sedan koka på svag värme 10 minuter. Den ska vara ganska tjock, salta o peppra.
Lägg gurkbitarna på ugnsfat och fördela stuvningen ovanpå. Strö på lite riven ost.
Gratinera i 250 grader i övre delen av ugnen ca 10 minuter.
I stället för gurka kan man använda squash eller aubergine (men det tycker min gubbe inte om!).
Passar till kött (vill gubben ha) men kan ätas som ensamrätt eller med kokt potatis eller ett grovt bröd (tycker Paula om!).
Receptet kommer från boken Matsvampar – svampmat av Olle Persson och Marguerite Walfridson

TAGS
5 kommentarer
  1. Svara

    mariannE

    4 maj 2006

    Men OJ! var det SÅ mycket ? Trodde du snackade om 10-12 stycken .. KUL! Åsså recept igen om får det att vattnas i munnen på mej. Älskar Svamp men helst så kantareller faktiskt. Har inte blivit på länge att jag gett mej ut i skogen. Kul att ha en så juste väninna me!
    Gratulerar till HELA dagen!/
    M

  2. Svara

    Ulf

    4 maj 2006

    Ser gött ut du. I dag i den härliga solen har jag haft en goer Grillkväll med gott kött o öl var det underbart mes sparad svamp o potatissallad som är hemmagjord

  3. Svara

    Anne-Lie

    4 maj 2006

    Vi får väl se om du överlever svamprätten…
    Jag får ta å ringa bibblan i morron, men vill bara ha musik, inte nån gubbe som babblar om avslappning. Tänkte låssas att jag är på spa…
    God kväll/aw:)

  4. Svara

    Pia

    4 maj 2006

    Jo du det ser ju bara så smaskis ut och inte minst den härliga naturen. Har bara ätit murklor på burk, men det är ju aldrig detsamma.
    Solstolen väl insutten idag.. kalasväder och ska så bli i morron och helgen oxså här.. men något kyligare upp i norr såg jag.
    Ha de gottigottis..

  5. Svara

    Tina

    5 maj 2006

    Mmmm såg himmelskt ut!! Har själv inga bra svampställen längre, här där jag bor nu hittade jag första året sen kom orkanen o i fjor var alla svampar puts borta förrutom de kantareller som växer bak garaget då 🙂
    Härligt att se att det börjar bli lite annat än vitt hos er oxå!!
    Kram

Svara Anne-Lie / Avbryt svaret

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 213
  • 618
  • 1 607 672
  • 5 039
  • 64 982
Sök här