Matrecept och kökstips

Sashimi på mitt vis

Av
den
21 november 2013

sashimi1

Jag har länge velat testa rispappersrullar så jag bad maken hålla ögonen öppna när han härjar runt och kan smita in och handla. Rispapper finns inte i varje affär direkt, i alla fall inte på landsbygden.

Jag älskar sushi, fast jag är inte så förtjust i riset..

sashimi2

Istället för kletigt sött sushiris så lagade jag glasnudlar, enklare finns inte. Man häller kokande vatten över nudlarna och låter stå tre minuter, klart!
Rispappret var också enkelt att förbereda. Ett tunt ark åkte ner i varmt vatten ca 10 sekunder, sedan fiskade man upp det och bredde ut på en fuktig kökshandduk.
Nu byggde jag min rulle: en skiva kallrökt lax, en tesked sesamfrön för konsistens, glasnudlar, salladslök, crabsticks, gurkstavar och små salladsblad. Sen var det bara att vika och rulla ihop paketet och det fungerade lysande, för det var lite klibbigt och satt ihop väldigt bra.

sashimi3

Visst ser det gott ut!
Jag blandar ihop en egen sås att doppa rullen i, på japansk soya, pyttelite sesamolja, en slurk vinäger, lite fisksås och några droppar worchestershiresås. Inlagd ingefära och sallad är gott till, och ett uns av wasabi vill jag ha för hettan.
Man kan förstås variera innehållet i rullarna, jag ska testa med räkor nästa gång och välja en sås med sweet chilis-smak.

Detta var den godaste lunchen jag ätit på ett tag, även perfekt att servera som förrätt när man har middagsgäster, går att förbereda innan.
Risrullarna kan också ångkokas eller friteras frasiga, det har jag inte hunnit testa.

Nu sitter jag här och väntar på att gubben ska komma hem från veckans sista arbetsdag.

snoibacken

Äntligen har kylan kommit så att snökanonerna kan börja tillverka snö i slalombacken, om en knapp månad är det premiär!

TAGS
7 kommentarer
  1. Svara

    anki

    22 november 2013

    Förlåt men nej, de där såg inte gott ut, inget för mig :party:
    Se där ja, ni har kallt – de har inte vi o jag vill inte ha några snökanoner heller..fniss, varken rediga eller konstgjorda.
    go helg bästaste du.
    Kramiz

  2. Svara

    Mia

    22 november 2013

    A men du!!! Så mumsigt och det bästa är ju att var och en kan välja vad man vill ha i sina rullar, det är som vanligt bara fantasin som sätter gränser :thumbsup:
    Har dock inte sett rispapper här i byn, så då blir det filodeg istället och skjuts in i ugnen! :love:
    Kram på dig

  3. Svara

    Anki

    22 november 2013

    Har aldrig smakat sushi… men till skillnad från Anki i Blekinge så tycker jag det ser gott ut… blir nästan lite sugen 🙂
    Inga snökanoner här… och ingen kyla heller… inte än…
    Kram

  4. Svara

    Agneta

    22 november 2013

    Kul att experimentera lite och det är vacker mat du gjort och då är det gott!
    Snökanon, det kanske man skulle önska sig en, så skulle jag få all snö jag vill ha!
    Kram

  5. Svara

    susan

    22 november 2013

    Det där får jag allt ta och testa..Jag älskar Sushi…..Tyvärr ensam om det i familjen.
    Vi fick vår första snö natten till igår och nu är den snart borta igen;) Men hoppas vi får mycket i år. Längdskidåkning tillhör favoritsport hos oss.
    Ha en härlig helg!

  6. Svara

    "LillaSyster"

    22 november 2013

    Mmmm ser verkligen gott ut! :thumbsup: Jag är också en sushi älskare, det äter vi ganska ofta, med två tiggande katter i soffan!! :rodna: Och ja, de får smaka av mattes lax! Ha en fin helg! Kram

  7. Svara

    Kicki

    25 november 2013

    Det där såg gott ut men jag hade nog velat ha dom friterade, och wasabin är alldeles för stark för min smak.
    Kramen

Svara anki / Avbryt svaret

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 0
  • 618
  • 1 607 459
  • 5 038
  • 64 981
Sök här